3,125    10    5  

blandingsforhold betong

 611     Bergen     0
Hei hei.
Jeg holder på å bygge en bod. Jeg skal i den forbindelse støpe ca 15 kvm.
Jeg sendte min far for å kjøpe tilslag. 
Jeg sa han skulle kjøpe en kubikk med singel til støping noe jeg fikk beskjed om at de hadde når jeg var innom på fredag. Men i dag hadde ikke de det alikevel. Skal ha 1.5 kubikk med pukk. Så da bestemte min far at vi tar to kubikk med pukk. 
Men den er 16/32 er ikke det litt stort?
Han i butikken sa at det gikk bra. Men at siden det var litt grovere så skulle jeg bare ha 350 kg. 

Har lest litt rundt på blandingsforhold men nå ble jeg litt i tvil. 
Jeg så på bmc at jeg skulle ha følgende for 1 kubikk b30:

325 sement
858 stein
962 sand

Sanden må være av god kvalitet uten innslag 

av salt eller humus. Steinen skal ha maks 16 mm diameter.

Dette er bare til en bod, men jeg er innteressert i å gjøre det skikkelig selvom.


Burde dette gå greit? 
Selv om steinene er større så kan jeg vel ikke gå ned til 1/3 del av  massen?
Har dere noen tips? 


Jeg får en kubikk med støpesand og det er ca 1500 kg.
Skal støpe ca 15 kvm. Har kjøpt armeringsmatter og avstandstykker. Kan velge mellom 40 og 50 mm høyde på armeringen. Hvor høyt må/bør jeg støpe? 



Jeg blander selv pga tror ikke betongbilen kommer til. I så tilfelle må jeg ha pumpebil og en kollega sjekket pris på en kubikk. 1200 for kubikken. 5000 for vanlig bil eller 9000 for pumpebil. Så det ble ganske uaktuelt.


Signatur

   #1
 194     0
Ein har ofte 22mm (dmax) tilslag, og gjerne også 32mm. Trrr ikkje det blir noko problem til plate for bod. Eg ville hatt 120mm plate, men mange som går for 100mm og er nøgd med det.

Dog er det vanleg med singel, ikkje pukk. Knust tilslag er ikkje å anbefale i betong, men om det ikkje er fare for vatn som frys på golvet spelar det neppe nemneverdig rolle.

Armeringsmattene bør leggast ein tredjedel av platetjuknaden frå topp, dette er standard for enkeltarmert golv på grunn med armeringsnett.
   #2
 2,857     1
Siterer litt fra en eldgammel lærebok (Betong-ABC) fra Norcem:

"Steinens max størrelse bør ikke overstige en fjerdedel av konstruksjonens minste tverrmål, og ikke være større enn halvparten av den fri avstand mellom armeringsstengene."

Det vil si ca. 30 (eller 32) mm stein i 120mm gulv, for 100mm skulle du i teorien hatt max 22/25 mm. I praksis vil jeg si som forrige kommentator, at jeg tror ikke det blir noe problem.

"Rådet" om å gå ned fra 860 til 350kg pr m3 derimot, det skal du nok bare droppe...
   #3
 782     0

16/32 er vel litt grovt, men til en plate hadde nok jeg også brukt det uten å bli nevneverdig bekymret. Jeg har brukt mye 11/16 som tilslag og det har vært null problem.

Du kan få steinreir, men i en plate blir jo ikke kantene synlige så det har vel liten betydning. Overflaten klarer du uansett å glatte ut da steinene vil synke ned når du glatter ut.
   #5
 38,294     Lillestrøm kommune     0
Når jeg hentet singel til støping så var beskjeden at jeg skulle ga nøttesingel dvs siktet naturgrus. Det er jo veldig mye lettere å bruke det som et best egnet enn å bruke "kampestein". På Norcem FA sement sekkene hadde de nå kommet på ideen å skrive opp blandingsforholdet på sekken, så verden går fremover. (De hadde til og med oppgitt dette i liter og ikke håpløse kg).
  (trådstarter)
   #6
 611     Bergen     0
Vi får se hvordan det går. Det som overasker meg mest er at når jeg var der på fredag så skjønte de hva jeg skulle ha, men i går når min far var for å bestille og betale så hadde de det ikke.
Dette var på Silo Damsgård i Bergen.
Det som overasket meg mest var at jeg "bare" skulle bruke 350 kg. Masse er jo masse.
Signatur
   #7
 38,294     Lillestrøm kommune     1
Tror det sto 30L støpesand 30L pukk og 25kg FA sement på sekken og 15L vann. Med litt våtere tilslag så holdt jeg igjen ca 1-2L med vann. FA står for flyveaske, tilsats i sementen som gir tettere betong. Med standard sement brukes mer sand og singel tror jeg. 67L skulle blandingen over gi. (Tror jeg husker rett, sekkene er på hytta).

   #8
 631     Bærum     2
Dog er det vanleg med singel, ikkje pukk. Knust tilslag er ikkje å anbefale i betong, men om det ikkje er fare for vatn som frys på golvet spelar det neppe nemneverdig rolle.

Det er helt feil. Pukk er helt vanlig i betong. Det handler mest om hva som er tilgjengelig der man har betongfabrikken - svært mange ligger i/ved pukkverk og da sier det seg selv hvor steinen kommer fra.
Tilslag omfatter både sand og stein, og når det kommer til sand så er det fortsatt mest vanlig med natursand.

Pukk eller singel har omtrent ingenting å si for frostbestandighet. Luftmengde i betong er derimot en faktor som påvirker dette, samt øvrige blandingsforhold, tilsetningsstoffer og etterbehandling, for å nevne noe.
   #9
 2,857     1
Det som er viktigere enn om grusen/sanden er knust eller naturlig er kornformen. "Runde" korn som i naturlig (elve)grus og morenemasser er best, kubiske skarpkantede steiner (som i knust grus/pukk) er også brukbart, mens stein som sprekker opp i lange, tynne fliser/flak når den knuses er uønsket.
   #10
 782     0
Jeg sa han skulle bestille 11/16 men det hadde de ikke.
Er 100 mm minimum tykkelse på plate?


Du bør ha minimum 4 cm overdekning på armeringen slik at den ikke begynner å ruste. 10 cm tykkelse er derfor passe.