#22
 4,452     Vestlandet     0


Hvilken effekt har da isolasjonen hvis du lufter innelufta så godt forbi isolasjonen at den varmer opp murveggen?


Isolasjonen har effekt. Men 5cm er ikke mye, så når du varmer opp rommet vil isolasjonen hindre noe av varmen å treffe murveggen, men likevel er det jo grenser for hvor mye de 5cm utgjør - så noe varme vil jo sive gjennom og treffe kald murvegg.


Nettopp. Og med en luftespalte mener jeg at murveggen vil ha mulighet til å kjøle ned denne luften igjen, slik at overflaten på murveggen blir kaldere med luftespalte enn uten... Pluss at hvis du har luftlekasjer vil fuktig luft kunne trekke enklere inn her pga konveksjon, enn om det ikke hadde vært luftespalte.

Slik det ser ut i mitt hodet i alle fall Smile
Signatur
   #23
 5,432     Akershus     0


Nederst på utlektingen inkludert bunnsvill var det tegn til råte, ikke meget, men nok til at jeg nå har skiftet ut hele veggen med rockwool 3 cm plate mot mur. Stendere utenpå disse, festet med avstandstykker så de ikke har kontakt med murvegg eller gulv, og 5 cm glava i stenderverket. Siden det ikke var tegn til kondensansamling i tidligere isolasjon, la jeg plast på nytt.


God løsning. Hvilke RockWool-plater er det du har benyttet?
Jeg har brukt 3 cm trinnlydplate, men det er kun fordi den er litt fastere enn annen rockwool.

Eirik Berntsen, vi tenker nok det samme om hva som kan skje med en luftespalte. Når jeg kjente på muren bak isolasjonen når det var som kaldest, var det stor forskjell på temperatur på mur og isolasjon. I mine øyne vil en iskald murvegg som står med fri avstand til en temperert isolasjonsplate nødvendigvis være grobunn for konsens. En isolajonsmatte som ligger i kontakt med muren vil på en måte skape en god sandwitchkonstruksjon.

Jeg bor i innlandsklima med temperaturer ned mot 20 blå om vinteren. Jeg har revet og forandret mye i kjelleren og ikke i nærheten sett noe slikt som på filmen som var vist tidligere i tråden. Jeg stiller meg helt uforstående til hvordan det går å få slike mengder med kondens. Kan det være at det er så mye glipper mellom tilfarere og isolasjon at det blir kuldebroer som lager kondensen? Da må jeg si jeg slår et enda sterkere slag for "min" konstruksjon i vegg, med sammenhengende matter inntil muren og reisverk med isolasjon utenpå, samt flytende gulv på isopor som jeg har hatt i en menneskealder uten problemer.
   #24
 8,022     Bærum     0

Jeg har brukt 3 cm trinnlydplate, men det er kun fordi den er litt fastere enn annen rockwool.


Den typen med duk, eller uten?
Prøver å kikke på RockWool sin dokumentasjon på disse platene - men syns ikke det står nok info.

Er det dokumentert at disse trinnlydsplatene ikke suger vann/fuktighet - dvs at de virker kapillærbrytende?
Har tidligere tenkt at kun XPS var gunstig å bruke som en kapillarbrytende barriere mot kjellervegg, men dersom disse trinnlydsplatene faktisk har samme kapillærbrytende effekt, og samtidig ikke har ulempene XPS har mhp brann - så er jo dette fasiten på alle kjellerisoleringer......

   #25
 5,432     Akershus     0
Kan ikke tenke meg de er kappilærbrytende, fungerer som vanlig rockwool, men er litt stivere og dermed enklere å montere. Fordelen er at de er uorganiske, så selv om de mot formodning skulle bli fuktige er det ikke grobunn for mugg.

Ser forøvrig at jeg har holdt noen for narr. Fant en ubrukt pakke med tekst, der står det Lydplate. Er nok ikke beregnet som trinnlydplate, men det var ikke for det formålet jeg kjøpte den heller. Graver jeg litt i hukomelsen, så jeg nok etter trinnlydplate, for de er enda stivere, men atskillig dyrere.

   #27
 5,432     Akershus     0
Du kan jo bruke 3 cm markplate, de er vannavvisende. Men antagelig ikke lommebokavvisende  Wink