4,754    8    1  

Erfaring med pumpekum?

 2     0
Vi bygger enebolig i rekke (to hus på en tomt) med planlagt innflytting starten av juli.

Jeg lurer på hva slags erfaringer folk har med pumpekum?

Spørsmålet er pumpekum vs graving til 100-200 tusen med flere ukjente faktorer.

   #1
 25,370     Akershus     0
Bygges trykkavløp på hytter i bøtter og spann for tiden. Ser ut til å fungere greit.

INGEN fremmedlegemer i toa synes å være parolen. Enkelte hevder også at en bør unngå resirkulert papir. Det siste stusser jeg over.

Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Og med trykkavløp mener du pumpekum? Er kun snakk om 30 cm, høydeforskjell, men vann (og kloakk) renner som kjent ikke oppover...
   #3
 194     Søgne     0
Resirkulert papir løses ikke opp like enkelt som nyfiber(ala lambi). Men det går stort sett greit allikevel. Men Q-tips, våtservietter og lignende er fy-fy! Da stopper pumpa fort. Viktig at alle som benytter anlegget kjenner til dette.
Signatur
   #4
 25,370     Akershus     0
Løftehøyden her var jo beskjeden, men prinsippet er det samme: Avløpsvann samles opp i en kum. Når kummen er "full", startes en pumpe som i løpet av noen få minutter tømmer kummen.

Finnes i mengder. Finnes også i kjelleren på større bygg der drenering og toa ligger lavere enn VA i gata utenfor.

Dersom en ser til at det ikke kommer noe fremmedlegemer i systemet, så vil dette fungere problemfritt så langt jeg kjenner til.
Signatur
   #5
 1,463     Harstad     1
Tenk på at pumpa har begrenset teknisk levetid. Ca 20-30år er teoretisk levetid før den bør byttes. I tillegg kommer vedlikeholdskostnader og driftsproblemer/ulemper. Et avløp på selvfall utført skikkelig har ingen driftskostnader og vil trolig ikke måtte skiftes ut i ditt eie.
Signatur
   #6
 15,437     0
Trykk avløp er når en pumper mot et anlegg som kan være trykksatt og som regel er utført med mindre dimensjon. Det du planlegger er en "vanlig" der du kun pumper opp den "lokale" bakken. Men i begge tilfeller anbefaler en i allefall tidligere 3 fas pumpe. Bygde ut på hyttefelt hvor det var planlagt trykksatt avløp men med borring av en avløpsledning gjennom fjell fikk de fleste mulighet til vanlig avløp. Selv om fjellborring var dyrt var det billigere enn å innstallere pumpekummer ale steder.
   #7
 25,370     Akershus     0
Blir et definisjonsspørsmål dette. Vi får "trykkavløp" på hytta. Det er ikke trykksatt som sådan, men fra vår pumpekum må vannet skyves opp over den lokale bakken med ca 29 høydemeter, herfra renner det i selvfall. Vår pumpe må mao jobbe med et mottrykk på ca 3 bar.
Rørdimensjonen er mindre, her 50.mm, dels fordi det er lettere å plassere i terrenget i grunne grøfter, dels for at det skal være nok gjennomspyling slik at det ikke sedimenterer i rørene.

I dette tilfellet er systemed det samme, men løftehøyden er øyensynlig bare 30cm til selvfall og selvfall inntreffer nær husveggen. Det kan gjøre pumpeutfordringen enklere.

En bør også se om f.eks. vann fra loft og hovedetasje får selvfall og at ev pumpe bare tar underetasje. Da har en reserve om pumpa skulle få driftsstans.
Signatur

   #8
 524     Søgne     0
Mange plasser kan man bruke gjennomboring, istedenfor pumpekum. Men kommer jo selvsagt ann på om det er langt unna til hovedrør hvor man kan ha fall til.. Man kan ha ganske god presisjon på boring opp til ca 70-100 meter. Pris på slikt er avhengig av diameter, sted, lengde, presisjon osv.. Men om man regner 500-1000 kr/m, så kan det nok la seg gjøre mange plasser. Men om man skal bore i annet enn fjell, må det rør til i tillegg. Da blir det noe dyrere.
Ved boring rett gjennom fjell, sparer man også naturen, så det er en ypperlig måte å legge rør på i en del hyttefelt og slikt. Ypperlig også for drenering av områder med terskel, der vannet blir liggende så det blir som en våtmark/myr eller lignende.
Signatur