#21
 35     Drøbak     0
Jeg ville bestilt en rørinspeksjon for å få oppklart dreneringsspørsmålet. Ta en ringerunde og finn noen med nivelleringsutstyr på kameraet og be om fastpris på jobben. Da kan de kjøre inn kamera i røret og ha en håndmottaker på bakken over for å måle dybden på drenering i forhold til bakkenivå. Da finner du også ut om det er riktig fall osv.

Jeg har samme takhøydeproblem som deg - ca 230 cm fra tak til underkant grunnmur.

Jeg har valgt å legge 65 mm isodrenplater som isolerende og kapillærbrytende sjikt, og skal så legge plastikk og en tynn støp på ca 7 cm med K131 armering og god betongkvalitet. Denne løsningen bygger totalt 15 cm til ferdig gulvoverflate. Det blir ikke noen glimrende u-verdi, men noen tusen ekstra i strøm i året er verdt det for å slippe å slepe luggen i taket.

Huset mitt står på leire, og vi måtte grave litt dypere enn sålen for å få dreneringen dyp nok, men med en skrå bakke ut fra underkant av grunnmur for å forebygge utglidning. Jeg har ikke turt å gjøre dette inne fordi det gir risiko for utglidning og setninger om man skal grave dypere helt inntil grunnmuren, slik man må om man skal oppnå bedre takhøyde.

Sjekk i hvert fall at entreprenøren har ansvarsforsikring i tilfelle noe går galt.
Signatur

  (trådstarter)
   #22
 113     Midt-Norge     0
Takk for svar, thomasof!
Hvem tilbyr sånn rørinspeksjon? Rørleggere? Gravefirma?

La du ikke pukk under isodrenplatene? La du isodrenplatene i nivå med undersida av grunnmuren?

Så langt har de gravd ut til 240 takhøyde, altså 15 cm under underkanten av banketten.
Er det mulig å legge isodrenplatene lavere enn banketten, sånn at underkanten av påstøpen kommer i flukt med underkanten av banketten?

Har lest at drensrørene må ligge min 20 cm under ferdig gulv. Vil det si 20 cm lavere enn sokkelesten min, når alt er ferdig?

Er det isåfall kun nivået på drensrøret som avgjør om den løsninga jeg nettopp skisserte, er trygg?

Er påstøpen med varmekablene i nok støtte til grunnmuren, mtp jordmassene utenfor?

   #23
 35     Drøbak     0
Det er firmaer som gjerne driver med høyttrykksspyling, rørfornying osv som har dette utstyret. Ta et Google-søk, jeg fant i hvert fall mange å velge i her jeg bor. Enorme prisforskjeller - de dyreste skulle ha 6-7 000, jeg endte på 2500 i fastpris.

Jeg brukte litt 8-11 oppå fiberduken til nødvendig avretting, men der leirgulvet var plant la jeg platene rett på duken. Isodren-platene er kapillærbrytende og har 35 % porevolum, og gjør derfor oppgaven til pukken i tillegg til å isolere.

Isodrenplatene ligger i nivå med underkant av bankett ja. Jeg tror det er uproblematisk å bruke Isodren selv om du graver dypere, men du bør nok øke tykkelsen når drensledningen ikke ligger dypt nok. Det er jo da påregnelig med en del mer vann under gulvet.

Jeg ville lagt 5 cm pukk og 10 cm Isodren om jeg var deg, slik at du får støpen opp på sokkelkanten, altså underkant betonggulv flukter med bankett.

Byggforskanbefalingen er topp drensrør min 20 cm under ferdig gulv, men den er jo veldig generell - står huset på drenerende masser, man har velfungerende drenering og fall bort fra huset på alle kanter samt bruker isolasjon med bra porevolum kontra EPS som vil gi stor oppdrift ved mye vann, ville jeg ikke vært engstelig for mindre differanse. Formålet er jo at man må ha en sikkerhetsmargin ved store nedbørsmenger og økt grunnvannstand/dreneringsvannstand.

så vidt jeg forstår ligger din drenering antakelig over banketten, og altså på eller over nivået for støpen. Med mindre grunnen er selvdrenerende trenger du vil en solid innvendig drensløsning slik det er foreslått lenger opp her.

Jeg har grunnmur i betong, og den tåler mye. Jeg spente opp Doka-støtter til å begynne med for å stive opp mot jordtrykket i det største rommet med 7,5 m yttervegg uten støttevegg, men det ble så mye ekstraarbeid å frakte massene forbi at jeg fjernet dem, og det har gått fint til nå. Hos meg tror jeg derfor det holder med en tynn støp til avstiving. Betong har tross alt enorm trykkstyrke. Men det bør vurderes konkret etter grunnmurens styrke, oppfyllingshøyde, type stedlige masser, lengden på veggene osv. Leca har sikkert tabeller om du har leca-mur.

Jeg mener å huske at tommelfingerregelen til Byggforsk er at vegger over 6 m lengde som hovedregel bør avstives med delevegger.
Signatur