#11
 6,428     tromsø     0
i praksis så er den blå isoporen helt tett. Består av lukkede plast celler og kan være nedsenket i vann i 50 år? uten å ta opp fukt..

   #12
 395     0
For de som ikke har lest detaljbladet så er den nye anbefalingen med grunnmursplasten ytterst for å tillate grunnmuren å tørke utover i tillegg til innover. Dette gir raskere uttørking.

Uttørkingen utover fungerer ved at vanndamp diffunderer fra muren og når den går gjennom isolasjonen så vil den tilslutt kondensere når det blir kaldt nok og renne ned i dreneringen. Dette er ikke mulig dersom man har grunnmursplasten innerst, siden den er svært tett og vanndampen når aldri kald side der den kan kondensere og renne bort.

På samme måte vil det være en fordel med mest mulig dampåpen isolasjon. Det betyr stort sett trykkfast steinull og EPS-isolasjon som isodren og lignende. Vanlig EPS og XPS er heller ikke veldig damptette, men det vil begrense effekten ganske mye.

Detaljbladet påpeker også at den "gamle" måten med grunnmursplasten innerst ikke er feil eller farlig, men at den nyere måten gir raskere uttørking. For at raskere uttørking skal være et stort poeng så må det jo være en mur som det er sannsynlig at blir fuktig. Et nytt hus på drenert underlag vil i svært liten grad bli fuktig. Detaljbladet anbefaler spesielt dampåpen isolasjon for rask uttørking ved rehabilitering av eldre hus der muren har endel fuktoppsug fra grunnen.

Detaljbladet tar for seg endel andre interessante ting også, men ikke direkte relevante til denne tråden.
   #13
 1     0
Hvis man bruker f.eks Glava Perimate så forstår jeg det slik at knotteplast er

overflødig fordi Perimate har langsgående spor som lufter og drenerer grunnmuren. Hva med bunnen av grunnmuren, må en lage en skråkant for å lede vann

vekk fra bunn og videre til drensrør? Eller nok med drenerende pukk et stykke opp fra bunnen/plata?

   #14
 38,314     Lillestrøm kommune     0
Du kan se på Isodren sin beskrivelse de beskytter nedre del spesielt. Det viktige er at fukt som komner ned utvendig går i drensgrøft og ikke treffer sålen nederst. I et hus jeg gravde opp drenering sluttet grunnmursplast på kant til sålen... Dette var bare en av feilene de hadde gjort.
   #15
 2,987     Vestlandet     0
Eg skal drenera og isolera rundt mitt hus frå 1970 til sommaren, og lurer veldig på korleis det bør gjerast.

-Først tenkte eg plast innerst og 10cm ytterst (gjort slik på noverande bolig).
-Så las eg at Sintef anbefala plast innerst og tenkte 10cm xps, så plast.
-Les at dette er anbefala ved diffusjonsåpen isolasjon, så då tenker eg 10cm diffåpen isolasjon (som sikkert er mange gongar prisen) innerst med plast ytterst.
- Deretter les eg at plast innerst med xps ytterst ikkje er direkte feil, og kan nyttast. Vurderer då å gå for dette.
-Til slutt les eg at dette er helst for nybyg og bygg på drenerande massar/med lite fukt, som mitt hus sikkert ikkhe kvalifiserar som.

Til slutt er eg ganske rådvill
Signatur
   #16
 1,463     Harstad     0
Har brukt følgende oppskrift på to boliger som jeg har bodd/bor i med stor suksess:

- Graver ut
- Vasker grunnmur
- Diffusjonsåpen slemming, 2-3 strøk på grunnmur
- 5cm XPS, limes på vegg med flislim*
- 5cm XPS, legges forskjøvet fra første lag, limes med flislim*
- Grunnmursplast (vorteplast) ytterst, festes kun i toppen for å unngå hull

* NB! Over bakkenivå brukes murplugger i tillegg.


Signatur