(trådstarter)
   #11
 389     0
Legger ved en frihåndstegning av underetasjen. Det er brukt s80 isopor under plata. Plata i seg selv er ca 8-10 cm tykk med k131-nett. Takstolene vet jeg ikke konstruksjonen på, men fra siden fram mot punkt A og B vil jeg tro at de bærer mesteparten av lasten selv. Stiplet linje er synlig drager.

I andre etasje er det en limtrebjelke som går fra gavl i utstikk til mønet pga åpen himling der. Den ene enden av denne ligger altså midt mellom punkt A og B.

Worst case:
Hvis denne limtrebjelken har et søyle punkt som ender opp midt mellom A og B, så vil lasten av denne ligge på punkt A og B. Hvis I-bjelkene i tillegg bare går til bærevegg og nye i-bjelker går derfra igjen så er vi kanskje ute og kjører. For da vil det være mest mulig last på hele bæreveggen samt størst mulig punktlast i punkt A og B.

Best case:
Limtrebjelke i andre etasje støttes opp av takstolene på hver side av A og B.
I-bjelkene går tvers over med kun hjelpebæring i bærevegg pga lange strekk. Da vil lasten fordeles mye mindre på bæreveggen og det er ikke noen særlig punktlast å snakke om.

Tykkelsen på det støpte dekket er jo ganske stor og med armeringsnett K131 så vil lasten fordeles ihvertfall en meter til hver side for bæreveggen. Det vil si tredve kvadratmeter å fordele lasten mot isoporen på. Isopor tåler 2,4 tonn/m2 så det vil da bli 72 tonn som gir 720 KN for worst case scenario. For punktene A og B så holder ikke regnestykket mitt for det blir nok større krefter der, men betongplata vil fordele trykket jevnt og 4 kvm pr punkt må man vel kunne regne med. Det vil si en maksimal punktlast i hvert punkt på 9,6 tonn som gir 96 KN.

Vanlig snølast på stedet jeg bygger er 2,5 KN pr m2 og hvis all last fra taket mellom punkt A og B går ned i disse punktene så har vi ca 50 kvm tak som gir 125 KN og 96*2 = 192 KN maksimalt og 125KN med snø. Dette gir altså 67KN igjen til tyngden av bygget. Vi vet at dette ikke er tilfellet da de ytre veggene også tar opp mye av tyngden også.

Min konklusjon er at dette bør holde, men det hadde hjulpet veldig med et par ekstra armeringsjern her.

Noe forbehold i utregningen min for jeg er ikke byggingeniør og den ukjente faktoren for meg er hvor mye betongdekket virkelig tåler og fordeler kreftene utover

Forsterkning under bærevegg - Screen Shot 07-24-16 at 02.28 PM.JPG - 02dag

   #12
 6,427     tromsø     0
Tipper at huset tåler 10 ganger mer trykk en det som er belastning. Belastning blir fordelt på hele vegg og ikke bare punktlast. Veg a og b er elementer som fordeler vekten på hele vegens lengde i praksis. Yttervegger tar 50% av trykket. 8,6meter/2=4,6 Trykket på a-b er 4,6meterx4,3meter=19,78kn. Hvis jeg husker rett. Hadde det vært en bolig blokk, så hadde jeg vært bekymret..Ikke for et bolighus. Det er vel større fare for at masser under hus ikke er komprimert nok og vil sette seg over tid en at isopor gir etter..Ferske masser gir seg ganske mye.
   #13
 38,297     Lillestrøm kommune     0
Det er ikke likt men det er slike ender av limtredragere oppover i bygget som hos meg har påskrift armeres spesielt på kjellerplanet. De har 2 steder gjort noe med Lecamuren også.
  (trådstarter)
   #14
 389     0
Ba om dokumentasjon på at armering var lagt ned, men murer, hvis man kan kalle han det, sa at mobiltelefonen som ble brukt til å ta bilder hadde blitt ødelagt. Ba derfor om å få alle sjekklisten og dokumentasjon, men han vil ikke det. Holder nå tilbake den siste betalingen, men uvisst hvor lenge jeg kan det og om jeg har krav på dok før alt er betalt?