565    5    0  

Fylling mellom hus og garasje

 2     Drammen     0
Holder på med et stort garasjeprosjekt og snart skal det fylles tilbake mellom hus og garasje.
Huset er bygget på leca som står på støpt ringmur rett på fjell (råkjeller). Høyden på lecaveggen varierer mellom 120-300 cm pga. fjellet. Garasjen er bygget langs med huset, avstand mellom grunnmr og garsje er ca 120 cm. Garasjeveggen er 13,5 meter lang og ca 390 cm høy. Den er 20 cm tykk, dobbelarmert og støpt med B30. Taket på garasjen er 320mm HD hulldekker og gulvet 15 cm B35. 

Jeg har fått mange inputs på hva jeg skal fylle tilbake med. Alt fra Pukk, leca og jord (stedlige masser fra tomta) Har isolert med Isodren 100mm  plater både på garasje og grunnmur til hus, så da blir avstanden ca 1 meter mellom grunnmur og garasje. 

Det enkleste vil vel være å bruke leca i bunn av fyllingen da den kan blåses på plass og gir god drenering ned til drensrørene. Deretter skille med duk og fylle ca 3,5 meter med stedlige masser. Det som jeg forestiller meg kan bli et problem er at vekten fra de stedlige massene kan bli for mye, men samtidig er det jo "bare" 1 meters bredde på åpningen og da er jeg usikker på hvor mye trykk som kan oppstå. Noen her som kan beregne slikt?

Neste alternativ er å pukke i bunn av fylling og så fylle opp med blokker av isopor før jeg fyller siste del med stedlige masser. 

Siste alternativ er å fylle alt med leca, men det blir også den dyreste løsningen. 


Lecamuren på huset har jo tålt opptil 3 meters dybde med jord helt inntil uten å svikte, så jeg vil jo tro den nye garasjeveggen vil tåle fylling med stedlige masser. 

Bare å komme med innspill Smile


Mvh.

Andre

   #1
 190     Rogaland     0
Det er sikkert trykket sideveis du tenker på? Trykket nedover blir jo samme uavhengig av bredden på åpningen.
  (trådstarter)
   #2
 2     Drammen     0
Ja, er jo trykket mot veggen jeg tenkte på. Vet at bygget er solid da det er bygget som en bunkers, så spørsmålet er vel egentlig hvor mye kan de belastes med og hvordan beregner man lasten med stedlige masser?
   #3
 705     0
Det er vel også et alternativ å ha en drenering like under overflaten i tillegg til i bunn (jeg vet ikke hva du skal ha øverst) slik at noe av vannet har en vei vekk uten å måtte renne gjennom alle massene først.
   #4
 15,393     0
Pass i allefall på å ikke ha telefarlige masser i toppsjiktet. Pga isolerte vegger vil det bli kaldere utenfor. Jeg ville ikke fylt opp en slik "sprekk" med stedlige masser men hvis drenering er dekket til med fiberduk og grunnmursplast utenpå Isodren platen så bør det jo gp bra.
   #5
 279     0
leca er bra fyll opp o legg 30cm vanlige masser på topp
Signatur