Det fortelles at det har gått en bekk over tomten og at denne bekken er lagt i rør. Jeg foreslår en kamerainspeksjon av dette rørløpet, for å undersøke om alt er ok. Betongrør kan kollapse under en byggeprossess, eller røret kan være delvis tilstoppet med stein eller noe annet ...
Det er jo mulig å få trukket en strømpe inn i dette røret til bekkeløpet så kamera inspeksjon av denne høres ikke dumt ut. Lekker det mye i skjøter så kan mye vann gå i grunnen. Der vi bodde en gang tømte spylebil en hel tank med vann uten at proppen i røret forsvant, men ikke en dråpe slo tilbake. Operatøren sa at det pleide å bety at skjøtene på rør hadde sklidd fra hverandre/evt i trappetrinn.
Det er nok uansett lurt å få ledet takvann noe ut fra veggene. Dette er en enkel og grei løsning http://www.p-lindberg.no/p/faskineblokk.aspx, men holder kanskje ikke i TS tilfelle?
Litt gjett på problemet er at det kommer mye vann inn under plata på ett el. annet vis og at det så ikke er skikkelig tetting rundt avløpsrørene som går ned i grunnen slik at vann kommer opp den veien.
Tak nedløp gir fantastisk mye volum når dette konsentreres. Er grunnen så den tar unna vann så kan TS bore hull i drensrør som skjøtes på et tett rør (legg markisolasjon utover), tett rør mot huset. Hjalp en gammel nabo der jeg bodde før, bare 2m rør oppå bakken ut fra huset var nok til å tørke kjellermuren hans.
Noen steder der topografien tilsier det blir det lagt overvannsledninger i boligfelt, men slik jeg har forstått det, er dette noe kommuner går mer og mer bort fra, og da er det prosjekteringen av topografien etter bebyggelse som bestemmer hvor godt overvann blir drenert... normalt så skal vvs grøft kunne drenere byggegropen, slik at byggegropen ikke blir et basseng ved sterk nedbør, noe som kan gi vanninntrengning via soilrør som i TS tilfelle... Flere er inne på at takvann må føres vekk fra boligen, og det er rett, men dersom vannet ikke har naturlig god drenering dit det blir ført, vil det bare renne tilbake på bakken... Tror TS har flere utfordringer, siden overvann blir presset opp i boligen vi soilrør, så er ikke byggegropen/vvs grøften godt nok drenert, dersom topografien rundt boligen i tillegg gjør at naturlig avrenning på overflaten ikke fungerer, så må det gjøres flere tiltak.. Synes det er rart at dersom det har vært fagkyndige folk på stedet, så burde de ha påpekt dette... Litt av problematikken er at dersom boligområdet ikke er godt nok prosjektert med tanke på naturlig avrenning av overflatevann, så vil ansvaret nødvendigvis ikke ligge på utbygger eller grunnentreprenør, men på det firma som prosjekterte bebyggelsen... Løsning... pass på at terreng skrår ut fra boligen minst 4 meter i alle retninger, før takvann i rør ut til tomtgrense og pass på at det ender i drenerende masse.. Hjelper ikke dette, så må det graves ned og påføres drenerende masse rundt hele huset i en gitt dybde, som ender på det laveste sted på tomta..
Signatur
Skrev i 10 år om led belysning og gulvvarme for elby, skriver fra 01.01.2020 kun som privatperson .
Til Elbys kommentarer linket jeg til Frodes tråd over om hvordan løse overvann hvis bakken ikke er veldig åpen. Vannet kan da stå i kummen og sige ned i bakken langt fra huset.
Merkelig. Mulig å få tettet avløpsrør under gulvet også fylle det med vann? Jeg mistenker at problemet ligger der. Ved fukt gjennom gulvet må det nesten være gjort dårlig arbeid...
Mye bra forslag her, men er det noen som vet navnet på et firma som kan ta en vurdering av dette? Vi trenger et kostnadsoverslag å forholde oss til. Om et en utbedring koster typ <50.000 så tar vi det selv for å bli ferdig med det.
Advokatkostnader mot utbygger passerer 50k veldig fort. Uten at det er noe håp om å vinne frem der foreløpig.
Takrenne går ned i en slags steingrøft, kanskje en åpen synkekum?
Fallet er uheldig på oversiden av huset, det renner ned mot huset og samler seg i "myra" som er ved huskestativet. Bekken som gikk over tomta er ikke direkte under huset, men gikk like forbi i motsatt hjørne (diagonalt) av der takrennenedløpet på bildet er.
Takvannet må bort fra huset før det evt. får anledning til å spre seg utover. De første 3-4 metrene må da være tette rør, minst. En avskjæringsgrøft på utsiden av huskestativet kan kanskje hjelpe, men mulig fallforholdene også må utbedres. Det skal være fall vekk fra hus.
(Men takvannet bør ut til venstre godt utenfor sandkassen, se FrodeS tråd om synkekum hvis det trengs. Edit: her er linken : http://www.byggebolig.no/hage-uterom-71/frodes-drenering-av-overvann)
Dette er en enkel og grei løsning http://www.p-lindberg.no/p/faskineblokk.aspx, men holder kanskje ikke i TS tilfelle?
Litt gjett på problemet er at det kommer mye vann inn under plata på ett el. annet vis og at det så ikke er skikkelig tetting rundt avløpsrørene som går ned i grunnen slik at vann kommer opp den veien.
men slik jeg har forstått det, er dette noe kommuner går mer og mer bort fra, og
da er det prosjekteringen av topografien etter bebyggelse som bestemmer hvor godt
overvann blir drenert... normalt så skal vvs grøft kunne drenere byggegropen, slik at
byggegropen ikke blir et basseng ved sterk nedbør, noe som kan gi vanninntrengning
via soilrør som i TS tilfelle...
Flere er inne på at takvann må føres vekk fra boligen, og det er rett, men dersom
vannet ikke har naturlig god drenering dit det blir ført, vil det bare renne tilbake på bakken...
Tror TS har flere utfordringer, siden overvann blir presset opp i boligen vi soilrør,
så er ikke byggegropen/vvs grøften godt nok drenert, dersom topografien rundt
boligen i tillegg gjør at naturlig avrenning på overflaten ikke fungerer, så må det
gjøres flere tiltak..
Synes det er rart at dersom det har vært fagkyndige folk på stedet, så burde de
ha påpekt dette...
Litt av problematikken er at dersom boligområdet ikke er godt nok prosjektert med
tanke på naturlig avrenning av overflatevann, så vil ansvaret nødvendigvis ikke
ligge på utbygger eller grunnentreprenør, men på det firma som prosjekterte
bebyggelsen...
Løsning... pass på at terreng skrår ut fra boligen minst 4 meter i alle retninger,
før takvann i rør ut til tomtgrense og pass på at det ender i drenerende masse..
Hjelper ikke dette, så må det graves ned og påføres drenerende masse rundt hele
huset i en gitt dybde, som ender på det laveste sted på tomta..
Vi har hatt etpar lignende tilfeller hvor det var kondens i innerveggen.
Dessverre ikke noe vi kunne gjøre med det.
Om et en utbedring koster typ <50.000 så tar vi det selv for å bli ferdig med det.
Advokatkostnader mot utbygger passerer 50k veldig fort. Uten at det er noe håp om å vinne frem der foreløpig.
Takrenne går ned i en slags steingrøft, kanskje en åpen synkekum?
Fallet er uheldig på oversiden av huset, det renner ned mot huset og samler seg i "myra" som er ved huskestativet. Bekken som gikk over tomta er ikke direkte under huset, men gikk like forbi i motsatt hjørne (diagonalt) av der takrennenedløpet på bildet er.