(trådstarter)
   #21
 257     Trondheim     0

Ser ikke noe problem med å redusere ventilasjonen en enkelt vinter.  Ellers er krypkjellere vanskelige greier. Bl.e. kan det oppstå høy fuktighet om sommeren idet det da er kaldt i kjelleren.

Du nevner fjellskråning og plast på bakken. Hvis "bakken" er fjell ser jeg ikke noe poeng med å legge plast.


Takk for svar! Ja, slik jeg skjønner det er grunnen under hele huset fjell. Ca 53m2 av huset er støpt bankett rett på fjellet, krypkjelleren på 37m2 har skrånende fjell med et tynt lag (10-15cm) med jord på toppen. Jeg har blitt anbefalt å plastlegge grunnen i krypkjelleren. Er det altså kanskje ikke nødvendig med mine grunnforhold?

  (trådstarter)
   #23
 257     Trondheim     0

Tett igjen ventil 4 og 5 til du får varmekabel nedi vannrøret.
Uansett hva folk sier så vil bjelkelaget råtne hvis man ikke har ventilasjon. Har selv hytte med krypkjeller på 100 m2, jeg har 32 ventiler i ringmur. Joda det hender ved væromslag at vannet fryser, men har varmekabel som jeg setter på. Tiningen tar et par minutter.


Takk for godt råd! Ja, jeg planlegger varmekabel i hovedvannrøret til neste vinter, det virker som en kjempebra forsikring mot ubehagelige overraskelser. I og med at min krypkjeller ligger på nivå med/over bakken utenfor, kan det bli ganske kaldt der. Defor er det viktig å vite hvordan ventilasjon skal gjøres best mulig.
   #24
 25,381     Akershus     0

Joda du SKAL ha plast på fjellet også. Fjellet avgir vann.


Du er sikker på at det ikke er fukt i lufta som kondenserer på den kalde fjelloverflaten? Det hender bilen min også avgir vann når klimaet i garasjen er uheldig. (Luftet garasje og går fort over)
Signatur
   #25
 1,103     0
Det er klart det er fukt i lufta hvis det er dårlig ventilasjon. Med tanke på at dette er et "gammelt" hus så kan drenering være så som så. Og siden det er fjell i krypkjeller så tyder det jo på at grunnarbeidet ikke er av dagens standard. Er selv oppvokst med kjellerom støpt rett på fjell uten plast over så jeg vet hva jeg snakker om, og det gjør vel SINTEF også vil jeg tro.
   #26
 25,381     Akershus     0
Har du noen referanse til den SINTEF-uttalelsen? Skulle gjerne lest den.

Signatur
   #27
 699     0
Er ikke fukttilførsel fra grunnen påviselig eller utgjør noe problem,  bør en utvise noe forsiktighet ved å legge plastfolie.

Høy RF sammen med raskt væromslag sommerstid kan raskt avgi svært mye kondensvann på plast-overflaten, dette kan medføre at hele krypkjelleren får økt fuktinnhold.  Om ikke kondensvann på plasten ikke får anledning til å renne bort, kan perioden med høy fuktighet i kjelleren dermed forlenges under den kritiske sommerperioden.

   #28
 25,381     Akershus     0
Hvordan påvirker kondensering på plast forholdene i dårligere retning enn kondensering direkte på fjellet? (Gitt at det er fjell her da).

Så langt jeg kan se så er forholdene nær like, men en ser vannet tydeligere på plasten enn på fjellet.
Signatur
   #29
 1,103     0

Har du noen referanse til den SINTEF-uttalelsen? Skulle gjerne lest den.




Denne høyden må være minst 0,5 m for at man skal kunne krype inn og inspisere.
Plasten på jordgulvet legges med fall mot innvendig drenering eller med fall mot ringmur, og avsluttes noen centimeter før ringmuren. Se for øvrig anvisningene i blad i Byggforskserien, Byggdetaljer 521.203 Ringmur med ventilert kryperom.

   #30
 25,381     Akershus     0
Så langt jeg kan se står det ikke noe om at fjell avgir fukt eller plast på fjell der?
Signatur