1,801    6    0  

Rive gulv og støpe ny grunnmur?

 19     0
Hei!
Leter etter noen med erfaring med å totalrenovere gamle hus. Vi har kjøpt et hus fra 1922 som står på ringmur støpt på fjell. Takstmann sier det er fuktig i kjeller/krypkjeller og at det er stedvis råte og spor etter borebiller i etasjeskillerene. Det er stort behov for overflateoppussing/nytt kjøkken/bad i første etasje samt isolering av gulv. 

Har dermed vurdert at vi ønsker å rive ut veggene i første etasje (det er laftet plank i første etasje så jeg tror det kun er ytterveggene som er bærende bortsett fra peisen) og rive etasjeskillerene/gulvet mot kjeller/krypkjeller for så å fylle den med pukk og støpe nytt gulv med varmekabler og bygge opp rommene i første etasje på nytt. Det er snakk om en grunnflate på omtrent 90 kvm og det er god tilgang til å kjøre inntil omtrent halvparten av huset.

Innspill om hvorvidt et slikt prosjekt er mulig/hvordan jeg bør gå frem/kostnader er veldig velkomne!

   #1
 40     0
Det er sannsynligvis ikke nødvendig å gjøre så store inngrep.. Men det er jo greit å sjekke tilstand på tømmer og bunnsvill og slikt. Noe råte finner du vel garantert i et såpass gammelt hus, men det er ikke nødvendig å bytte dette hvis ikke det er omfattende, og går ut over bæreevne til konstruksjon osv. Men årsaken må så klart utbedres. Her er det bare å poste bilder og beskrivelse her, så finnes det uendelige mengder kunnskap og erfaring. Har selv hus fra 1890/1936, og lært nesten alt jeg kan her på forumet Smile

Når det gjelder krypkjeller kan det virke som dette er det aller verste som finnes - når man ringer forsikringsselskapet f.eks. Men en tørr krypkjeller er jo ikke noe farlig, og man har mulighet til å komme til konstruksjonen fra undersiden for å inspisere og eventuelt utbedre. Men sørg for god lufting i krypkjeller, det beste er vel en fuktstyrt vifte.

   #2
 38,301     Lillestrøm kommune     0
På varme fuktige sommerdager vil vidten kunne ødelegge alt i løpet av en sesong. I fjor var det en kjeller i Trøndelag som ble helt søkkvåt innvendig. Nabohuset som var likt hadde en avfukter i stedet i kjelleren og det gikk bra. Varm lufts evne til å ta med seg funkt må derfor ikke undervurderes. Hvis fukt styringen har både temp og fukt inne og ute så kan den ha god effekt når absolutt fuktighet er lavere ute enn inne.
   #3
 6,427     tromsø     0
Kan du erstatte krypkjeller med 400 mm isopor. Eventuelt med en radonsperre 10 cm over bakken i isopor. Ikke 1 dråpe fukt klarer å komme opp da. Eventuelt forlenge vegger ned 20 cm. Huset blir da som nytt.
  (trådstarter)
   #4
 19     0
Hei og takk for svar!

Berg og HSt - Angående utbedring av fuktighet problematikk med ventilasjon er dette vanskelig pga. tilgang. av omtrent 90 kvm grunnflate er det tilgang til omtrent 30 kvm (full kjeller høyde), resten er krypkjeller med tilgang kun gjennom 2 små ventilasjons-luker. Har ikke tilgang til rapporten, men det står visst i denne http://bks.byggforsk.no/DocumentView.aspx?sectionId=2&documentId=669 fra SINTEF at løsningen jeg foreslår kan være en effektiv måte å slå flere fluer med samme smekk. Ved å gjøre jobben på denne måten er tanken at jeg samtidig blir kvitt fuktig krypkjeller/råte og borebille skadet etasjeskiller/får tilgang til å legge rør med opplegg til kjøkken og bad der jeg vil osv. Men jeg har ikke peiling på hvor jeg skal begynne i forhold til hvem jeg skal spørre om å komme på befaring og gi anbud på å gjøre jobben. Firmaer som driver med grunnarbeider? Andre forslag?

jaf - Interessert i forslaget ditt. Mener du å rive etasjeskiller, men å bruke isopor i steder for pukk til å fylle krypkjelleren? Det vil sikkert være lettere å gjennomføre, men jeg er usikker på om jeg ville kunne helle sement på et slikt "fundament" for å støpe nytt gulv. Forlengning av vegger ned i bakken blir ikke mulig, da må jeg begynne å sprenge i fjellet huset står på.

Takk igjen for alle innspill!
   #5
 38,301     Lillestrøm kommune     0
TS mitt svar var egentlig beregnet på et av svarene du fikk, det er viktig å skjønne at uhemmet ventilasjon i en krypkjeller kan være like skadelig som for lite. Jeg har ingen erfaring med din løsning men har jo hørt om at fler gjør det slik. Spør noen om hva du evt. gjør i bunn, hvordan du best legger radonmembran/fuktsperre. Avslutninger mot dagens vegger jeg tenker på. Løs leca kan blåses inn, men min erfaring er at jeg vil ha ordentlig isolasjon over før jeg støper gulv. (Kan bli luft omskifning i løs leca). Isodren plater er en annen kilde til isolasjon. Kanskje de også kan gi råd.
   #6
 6,427     tromsø     0
Du kan støpe mellom fjell og opp til tømmervegg. Fjellet trenger ikke fjernes.Trykkfast isopor er sterkt nok til å legge gulv på. Se gjerne bilde http://byggebolig.no/vannbaren-varme/vannbaren-varme-i-betong-eller-plater/30  .
Betongplaten midt i isoporen kan droppes, hvis isoporen er litt hardere en den billigste. Varmt og tørt burde det bli. 1 panelovn er nok med 400mm isopor i gulvet. Bilde fra dreamcather, 6 december 2012. Gulv på isopor http://www.glava.no/bygg/losninger/gulvkonstruksjoner/overgulv-direkte-pa-polystyren/
Rive gulv og støpe ny grunnmur? - gulv.jpg - jaf