3,635    9    2  

Sage hull i betongvegg mellom to kjellerrom. Bæreevne yttervegg?

 681     Trondheim     1
Hei.
Vårt hus har et tilbygg (med kjeller) til selve huset. Det ble ikke saget hull på betongveggen mellom hovedhuset og tilbygget når tilbygget ble bygget. Jeg har derfor tenkt å få gjort dette nå for å få innlemmet et stort ubrukt areale til eksisterende kjellerstue. Lurer derfor på to ting:

1. Saging/Pris/Verktøy
Er det vanskelig å sage ut dette selv, om en leier godt nok verktøy? Hva slags betongsag bør en leie, og hva koster det. Hørte rykte rom at et betongsagefirma tar ca 2500 kr pr løpemeter, og de regner oppsaging i mindre blokker også som løpemeter. Har tidligere brukt vinkelsliper og meiselmaskin men det støver for mye til å stå i et kjellerrom med dette.....

2. Bæreevne/krav til oppstøtting.
Hvis jeg sager ut et hull i muren som er 2,2 meter høyt og 2 meter bredt hvordan vil dette virke inn på langveggens bæreevne. Må det støttes opp med en jernbjelke?  To etasjer opp så hviler jo takstolene også på denne langveggen. En snekker som kikket på det sa det ikke var nødvendig fordi det lå sikkert godt med jern  i krona på betongveggen. Hva tror dere? Vet ikke om jeg tør å gå løs på dette dersom noe bryter sammen.......


  (trådstarter)
   #1
 681     Trondheim     0
Ingen som har stått overfor samme problemstilling tidligere...?
   #2
 38,296     Lillestrøm kommune     0
Frodes kappet hull i noe vegger i sitt kjellerprosjekt. Husker han la inn stål. Du vet ingenting om hvordan veggen ble bygd ? (Plassstøpt betong antas etter din beskrivelse). Så lenge betong ikke utsettes for strekkkrefter så står den. I thermomurer brukes armering kun for hver 2. skift tror jeg (selv om jeg armerte bedre). Eksempel på at armeringsplan kan følge minimumskrav.
   #3
 47     0
Jeg har nettopp gjort noe lignende. Jeg skulle ha døråpning mellom ny og gammel kjeller (lagd ca 1980). Jeg er ingen ekspert, bare en glad/gal amatør.

Når det gjelder prisen for at noen gjør jobben så høres det riktig ut. En bekjent skulle ha større åpning til vindu. Usikker på hvor stort vindu det var før, men ny var på 0.5 x 1 meter (tilsammen to løpemeter). Han betalte 5000 + mva for hele jobben. Dette inkluderte fjerning av betongen, så vidt jeg forstod, men det var jo begrensa mengder siden det tidligere hadde vært et mindre vindu der.

Jeg kjøpte meg en motorsag for betong (Stihl GS 461). Den kosta 16000. Reserve-kjede koster 6000-8000 og holder visstnok til 20-40 løpemeter med 20 cm armert betong. Fordelen med denne er at man kan kappe helt opp til tak og ned til gulv og får fine rette snitt. Er du heldig så kan du leie den av noen, men jeg sleit med å finne noen i området mitt. Jeg har behov for saga seinere, så jeg kjøpte. Hvis du bor i Buskerud så kan du leie av meg.

Jeg har "sluk" i kjelleren, så jeg kunne godta støvvann på gulvet. Det blei ikke noe støv i lufta, men siden saga er bensindrevet så kunne jeg kun jobbe i korte perioder og med mye lufting. MYE støv i vannet. For å minske slitasje på kjedet så brukte jeg betongbor og fjellkiler for å spekke opp i mindre biter etter at jeg hadde saget rundt hele. Fungerte greit for min del, men det var svært lite armering i min mur. Jeg brukte rundt fem timer inklusive pauser på å kappe en døråpning på 2x1 m. Saga er tung, men er grei å holde når man kapper loddrett eller vannrett under brysthøyde. Når man kapper vannrett over brysthøyde, så blir det tungt og det spruter lett vann i ansiktet. To løpemeter på denne måten blir veldig tungt, jeg var veldig sliten etter en meter. Visir og hørselsværn må man ha uansett hvor man kapper. Regntøy anbefales også.



Når det gjelder bæring etc så var jeg veldig usikker på hva jeg skulle gjøre siden jeg ikke hadde noe info om hva som var i veggen. Jeg har betongdekke liggende på kjellerveggen som jeg skulel ha hull i. Denne veggen var tidligere en yttervegg med bæring, men skulle bli innervegg uten annen last enn betongdekket. Jeg trengete derfor bare å støtte opp dekket, og dette valgte jeg å støtte opp dette med en 4x6" søyle i hver side av døråpningen og en HEB-100 over.

Kjellerveggen viste seg at bestod i 5cm ytong, som var brukt som forskaling, armering og "isolering". Det var ingen annen armering i døråpningen som blei lagd. Jeg fjernet også de øverst 7 cm av kjellerveggen, og det var heller ingen armering der. Jeg ville derfor vært forsiktig med å anta at det er godt med jern i krona på betongveggen din.

Hvis jeg skulle gjort det samme som deg (og dette sier jeg uten egentlig å ha peiling så jeg burde sikkert ikke si noe), så ville jeg vurdert å legge inn en stålbjelke. Jeg ville også vurdert mindre åpning, slik at det bare blir en døråpning. I hvert fall IKKE anta at det er brukt mye jern. Jeg er usikker på hvordan du skal gjøre det hvis det ligger vekt på veggen når du lager åpningen.

   #4
 38,296     Lillestrøm kommune     0
Frodes kappet halve veggtykkelse la inn drager og tok resten hvis jeg ikke husker feil. Det er mulig å leie vegg'betong sager av forskjellig type.
   #5
 5,262     Sørlandet     0
.1: den prisen er nok for en veldig liten jobb, eller veldig tykk mur. rigg av skinnesag tar tid og få løpemeter blir dyrt pr meter. Mange har minimumsfakturering.

Her på sørlandet ligger vi ihvertfall langt unna det prismessig. 8,5m veggkutt i 20cm er nok noe jeg ville tatt 7000-8000 for. Tildekking, vannsuging og fjerning av blokka er ekstra arbeid. Evt kjerneboring av hjørner (dersom du ikke vil ha overkutt) koster og ekstra.  Og sikkert mange som tar mer enn vi. Hør rundt. Ville definitivt satt dette vekk. Du sliter deg ut ved å gjøre dette for hånd, så ville definitivt ha leid veggsag/skinnesag isåfall. Vær obs på at de krever en del strøm.

Gjennvinningstasjoner tar mye for å ta imot betong. Mens som privatperson er det gratis. Så litt å spare der, og litt å spare på å rydde, vaske selv.

2: om du må støtte avhenger av bæreevnen til veggen, dvs hvor mye den er armert. Og hvilken laster det er prat om. En konsulent kan regne ut om det går greit. Om armeringen er ukjent kan det regnes som om det er såkalt minimumsarmert.

Vi har ofte felt inn jernbjelker for støtte opp før vi tar hull. En ting som da er viktig er å få nok overdekning på betongen etterpå. Har sett det sprekke ut (rustspreng) der dette er jukset med. Ett bedre alternativ (muligens dyrere) er å støpe en drager over. Samme fremgangsmåte som med jernbjelke, men med armering, forskaling og støp.

Uansett metode så ta høyde for overkuttinga:)
  (trådstarter)
   #6
 681     Trondheim     0
Hei, og takk for veldig gode svar og tips.
Prisen jeg løselig hadde hørt var pr. løpemeter som skulle sages. Så et hull på 2 x 2,2 m gir 8,4 løpemeter X 2500 = 21 000,-

Hvis blokka skal deles opp så var det samme pris pr. meter det også. Jeg må sjekke hos flere aktører tror jeg, samt utvalget av utleieverktøy for å sage selv Smile.
Jeg bor i Trondheim, hvis ikke kunne jeg leid av deg Krikkit Smile

Men skjønner jeg bør ha noen til å vurdere bæreevnen/armering etc. Kan et snekkerfirma gjøre slikt, eller bør en ha en entreprenør som kan betong også?
   #7
 5,262     Sørlandet     1
Den prisen er horribel.... Hvor tykk er veggen?

Vi bruker konsulenter. Og bruker ingen de gangene vi ikke er i tvil. 

Om ikke snekkeren er villig til å skriftlig bekrefte at det går greit hadde jeg ikke stolt på det. Pipa får ofte en annen lyd med en gang man ber om det skriftlig:D

  (trådstarter)
   #8
 681     Trondheim     0
Hva slags type konsulenter er det som beregner slikt? Rådgivende ingeniører innen bygg eller?
   #9
 5,262     Sørlandet     0
Ja er vel det de kaller seg. Multiconsult f.eks. bruker vi mye. Tror de har avd i Trondheim.

En dreven betongsager hadde ikke sagd om han var i tvil. Da hadde han sagt noe...