17,464    12    2  

Støpematriser

 75     Oslo     1
Har noen erfaring med støpematriser? F.eks.
Sundolitt Støpematrise

Det jeg lurer på er om resultatet er fint på nært hold?
Kan en bruke ISO-stag? eller må en støtte opp forskalingen bare fra utsiden?
Andre erfaringer?

Kjenner noen til hus i Oslo-området der det er brukt støpematriser?

Geek
Ps. Til et privathus. Lurte på å bruke hvit betong og Kalkstein støpematrise.

   #1
 163     0
Jeg har sett dette brukt på privathus i Bergensområdet, men har ikke studert det på nært hold. På 15-20 meters avstand ser det veldig fint ut. Hvordan forskalingen settes opp vet jeg ikke, men tror ikke det er mye mer arbeid enn vanlig forskaling. Det er litt dyrere.
   #2
 9     0
Det er vel som for all annen form for betongmur. Støpematrisene er bare noen tynne isoporplater som man fester på innsiden av forskalingen. Selve støpematrisene tåler altså "ingenting".
  (trådstarter)
   #3
 75     Oslo     0
Ja, forstår at jeg må bruke vanlig forskaling i tilegg til støpematriser, men det jeg prøvde å spørre om er de halvkulene som vises i betongen etter støping med bruk at stag vises hvis en bruker støpematriser? (Dvs. er støpematrisen så tykk at kulene forsvinner i isoporen og ikke vises i betongen?)

Og om bruk av støpematriser, med eller uten bruke av stag, ser fint ut på nært hold.

Dvs. Jeg regner egentlig med at hvis jeg bruker støpematriser og støtter opp forskalingen på utsiden (ikke bruker stag) så vil det se bra ut, men hvis det er så ”enkelt”, hvorfor ser jeg ikke bruk av det ?
Eller er det så fint at jeg blir "lurt". Dvs. har trodd at det var kalkstein, skifer osv.  8)
   #4
 4     0
Du har rett i at dette ikke er brukt veldig mye, det skyldes i hovedsak at det koster rundt 200,-/m2 i innkjøp så tar entreprenøren i tillegg ca 200-300,-/m2 ekstra for arbeidet. Det vil si opp mot 500,-/m2 ekstra utenom en allerede høy m2 pris. Men gjør du det selv koster det altså bare 200,- m2 og resultatet blir veldig pent om du er nøye på et par ting:
- Bruk SKB (selv komprimerende betong) eller i det miste vibrer godt
- Unngå stag om det er mulig, for ja de vil vise uansett hva du gjør
- Blir finest med farget betong (f.eks hvit som du nevnte)

   #5
 211     Ålesund     0
- og husk MASSE slippmiddel/forskalingsolje/voks på disse platene, hvis ikke så binder betongen seg til isoporen og du får et ***** etterarbeid!

Kan bli knallfint, men blir seende ut som betong ja.. en god idé er å bruke de som et mønster på forskalingene bare - og ikke prøve å lage hele vegger i samme mønsteret. Sparer masse kvm.
Sett av opphold i isoporplatene så det ser ut som stolper/avslutninger slik det går opp med veggen. Krever litt planlegging, oppmåling og never med pappspiker, men gir en annerledes mur selv om det støpes i et jafs  Wink
   #6
 22,342     Akershus     0
Ville vært meget forsiktig med vibrator. Kommer den nær matrisen får du et artig mønster Wink
   #7
 822     Ullensaker     0
La staghullene bli en del av mønsteret og bruk gjerne skråskårne bordlekter som matriser. Planlegg og tegn opp på forhånd så vil du få en flott mur. Bruk gjerne farget betong. Husk stort støpetrykk ved SKB og høye vegger!!

Personlig synes jeg stående bordstruktur med mønster og hvit betong er meget flott,men det betinger god forskaling og proff utstøping.

  (trådstarter)
   #8
 75     Oslo     0
Takk for svar, men lurer på diverse saker videre. Er i planleggingsfasen av husbyggingen og har egentlig bare bestemt meg for at jeg ikke skal ha bindingsverkhus (”vanlig” hus(bor i det nå)), men murhus/teglhus.
Det du Forskaler`n sier høres bra ut. Men litt samme spørsmålet som AJbetong besvarte. Er det så kostbart for eksempel å forskale med ”vrakbord” (slike som har skråkanter fra yttersiden fra treet). Blir det pent? Blir det veldig dyrt? Dvs. hvorfor ser jeg ikke noe slikt.
(Kan være at jeg ser dårlig Wink men har kikket nå 1-2 år når jeg har vært ute å kjørt...)
   #9
 822     Ullensaker     0
Bare fantasien setter grenser for hva men kan bruke som forskalingshud,flater som skal være synlige kan det brukes smale eller brede bord,med eller uten mønster-det viktigste er at forskalingen blir solid nok til å takle støpetrykket!
Grunnen til at det er lite grunnmurer med synlig struktur er nok først og fremst ønske om isolasjon i konstruksjonen,og da bør man jo støpe denne inn i muren eller så dekker man jo til det som skal være synlig. Forskaling med isostag er forsåvidt en grei sak men noe mer tidkrevende og dyrere enn feks systemforskaling til grunnmur. En selvbygger velger nok helst leca til sin grunnmur..
   #10
 12     Bergen     1
Hei

Har forskalt grunnmur de siste dagene ca 10 120m2 og på den ene veggen har vi lagt inn støpematrise (isopor) fra malthus.(produsert av sundolitt). Vi betaler i underkant 100 kr m2.

Det jeg lurer på er ang olje/voks. Hørte nå idag at det var å anbefale å bruke "matrisevoks? og ikke olje. Stemmer dette? Jeg har oljet de godt, men vet ikke om det holder... Når vi kommer til støping er det 5 dager siden jeg oljet de. Lurer da på om oljen trekker inn i isoporen.
Bør jeg demontere forskaling og påføre voks?

Ellers var det veldig enkelt å montere matrisene.