426    2    0  

Trenger dreneringsråd.

 373     Hordaland     0
Hei!

Etter lang tid borte fra forumet er jeg kanskje tilbake... Vi startet en byggetråd i 2014, men fikk aldri bygge dessverre, så nå har vi forandret litt på planer som følge og har nettopp flyttet inn i en stor bolig fra 58 ca. 40 min. fra Bergen. Huset er bra, og godt er det for mitt forrige prosjekt tok helsa helt. Så nå er det innleid hjelp til alt... Vi er nettopp kommet i hus og visste at dreneringen måtte taes på baksiden av huset. 

 Det er full aktivitet nå med minigraver, men mest med manuell graving pga. veldig trang tilkomst... Tøff jobb for de som holder på, men de tar det med godt humør. Og været har heldigvis vært på vår side. 

 Så til utfordringen.... Fjell på baksiden av huset er så dårlig/ujevnt sterkt (med skifer i noe) og bratt at det har vært sikret for ca. 7 år siden. Frem til da har det åpenbart rast ned i kilen mellom fjell og grunnmur. Subb, stein, humus og store blokker har dannet et kompakt lag over tid som var et h å få bort. Nå er imt. alt fjernet og det viktigste da er å få gjort dette riktig. 

 Jeg har lest noen tråder og annen info om emnet, men det som plager meg er at det kommer dryppende vann ned jevnt og trutt (selv nå med 25 gr. og nydelig vær) og alt havner selvsagt i bunn. For det følger fjellet. som bare er 25-50 cm. fra sålen alle steder på bakside (øst) og delvis på sørside.  Derfor ser jeg for meg at selv om jeg gjør ALT riktig er risikoen for å få et fuktig kjellergulv - i stedet for fuktige vegger - veldig stor. Fordi vannet vi fortsette å følge fjellet. 

 Det er åpenbart at gulvet aldri har hatt fuktproblemer, men at veggene har det. Avfukter står og går og allerede etter kort tid er det temmelig tørt. Jeg vil gjerne løse problemet - ikke flytte det - så da kommer spørsmålet; er det helt "bø" å støpe en renne mellom såle og fjell? Med korrekt fall (til forsiden og bort). Da tenker jeg å legge på EPS på grunnmur først, støpe, og SÅ legge knotteplast som går ned i den støpte rennen. Med tettelist et stykke opp i motfall (i rennen) mot fjellet. Og selvsagt drensslanger lagt i grus før KUN liten pukk fylles på. Jeg vil aldri klare å tette mot fjellet på annen måte, det er for bratt til å støpe "renner" i fjellet og det er åpenbart at massene vi tok ut ikke har sluppet mye vann gjennom "bunn" og under gulvet. Det er nemlig ikke fuktsikret... Har fuktmålt siden oppstart med avfukter. 

Risikabelt? Eller en god løsning i mitt tilfelle? Siden det er KUN fjell på disse sidene og mye humus og rask som vil komme igjen mener jeg det er best å legge fiberduk oppå pukklaget (fra fjell til mur) til ønsket toppnivå og så legge ca. 10 cm. singel til slutt. Enklere å samle opp skit på topp enn å grave ned en gang til... ;-) 


Hadde satt stor pris på innspill. Smile  
Signatur

   #1
 5,245     Sørlandet     0
Høres ut som du bor hos meg:D

Hovedproblemet med å støpe noe mot fjell er å få det til å holde tett over tid. Godt med armering ned i fjellet, svellebånd i støpen og epoksylim bør du ha.

Her hjemme kuttet jeg en renne i fjellet litt over 10cm bred og ca 10cm dyp så la jeg filt, drensrør og pukk. Her ble det gjort slik for litt av grunnmuren står på fjell så nå er vannstanden rett under sålen (følger grøfta/renna foreløpig)

Jeg skal også lage en sekundær renne litt nærmere skråningen så vannet blir ledet bort før det når drensen ved grunnmuren, regner med å bruke samme metode.

(Pukket igjen grøfta igår så ingen langtidserfaring med dette)
  (trådstarter)
   #2
 373     Hordaland     0
Takker for svar. Jeg har hørt litt med flere, og går for denne løsningen. Godt med jern i både fjell og såle. Armeringsnett mellom som bindes og ca. 20 cm. støp i rennen. Godt med mira sin primer som også gjør sementen vanntett i. Min. 1:100 fall på rennen. Drensrør i bunn av denne. Et lag med stor singel rundt den og tette ledninger for nedløp oppå. Deretter oppfylling med stor singel til ønsket nivå. Så duk (ikke for tykk) og et lag med hagesingel helt på topp.
Signatur