9,131
9
0
Utgraving under grunnmur: Fare for setningskade?
163
Bergen
0
I forbindelse med dreneringsarbeid på utsiden av kjellermuren min, har jeg kommet et stykke innunder muren. Dette pga fjell tett inntil muren gjør det vanskelig å komme seg ned. Muren er ca 40 tykk støpt mur fra 1950. Hvor farlig er dette med tanke på setningsskader? Hører jo om folk som lar ene hjørnet på huset ”henge og dingle”. Så gale er det ikke hos meg. Men jeg har kanskje tatt vekk de 20 (30?) ytterste cm.
Og: Når jeg er ferdig, hvordan får jeg de drenerende massene jeg skal fylle på med til å presse godt nok opp mot muren? Ser ikke for meg at jeg får vibrert dem på plass (for trangt for hoppetusse). En mulighet er å understøpe, men det vil vel fort ende opp med kappilærsuging…
Og: Når jeg er ferdig, hvordan får jeg de drenerende massene jeg skal fylle på med til å presse godt nok opp mot muren? Ser ikke for meg at jeg får vibrert dem på plass (for trangt for hoppetusse). En mulighet er å understøpe, men det vil vel fort ende opp med kappilærsuging…
Ta en titt i DENNE tråden. Jeg tror nok du har veldig lite å frykte.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Har sett noe liknende tidligere, og da ble det en jævlig manuell jobb med å stappe inn "lett ekspanderende betong" med en 2x4" plankebit. Betongen ble banket og stappet inn.
Frodes: Ser poenget ditt. Den massive understøpingsjobben i tråden du fant viser at man kan gjøre ganske mye før et hus ramler ned. "Problemet" mitt er at jeg er redd for at steinene under huset mitt har blir løsnet litt for mye i forbindelse med dreneringsgravingen. Ser for meg at det blir vanskelig å få pukk et.c. som jeg fyller tilbake med å sitte like godt.
Kirderf: Er ikke fremmed for å fylle på med ekspanderende betong eller liknende. Det jeg imidlertid er litt skeptisk til er om slik betong vil kunne suge med seg opp vann, da den gjerne kommer i kontakt med vannspeilet (hvilket murvegggene ikke er nå).
Og på det bilde (fra maxbo) ligger drensrøret vitterlig høyere enn murens fundament. Er det et kapilærbrytende lag i overgang fra fundamentet til mur / såle?
Sjekk blad 514.221 for korrekt informasjon.
Bruker du betong med kvalitet C30 (som anbefales til bruk i grunnmur) så har denne ikke-kapilære egenskaper.
Har bestilt byggforskbladet av en kompis 8)
Hele tilbakefyllingen min blir med drenerende masser. Har avskaffet jord fra hagen :P
Snakket med Heydi. Ifølge dem har all betong kapilærsugende egenskaper, men jo bedre / tettere betong, jo mindre suger det. En løsning var å bruke "industri C60 ned mot vannet, så inn mec plastikk eller annen kapilærbrytende lag, så ekspanderende mørtel for å få bra trøkk opp mot muren.
Den ene siden blir terrenget ca 2 m høyt. Der dropper jeg isolasjon over dreneringen (murveggen isoleres selvsagt).
Den andre siden skal nesten ikke fylles opp. Så jeg isolerer "grøften".
Leste på finnfoam sin hjemmeside at det var lurt å få isolasjonen så "høyt" opp mot "overflaten" av tilbakefyllingen som mulig. Dette fordi massenen avgir varme når de fryser og man får "fanget" mer varme jo mer masser man har under isolasjonen. Høres i grunnen logisk ut.