7,902    4    0  

Vanntett betong: Hvor vanntett?

 3,612     0
Merk: Jeg har null egenerfaring med betong og støping, og skal overlate arbeidet til andre også  denne gangen. Jeg spør for å vite hva andre kan gjøre for meg!

Jeg ser enkelte referanser til 'vanntett betong' for å støpe svømmebasseng.

Er dette betong som ikke behøver noen som helst membran eller annen tetting? 

Kan vannet stå rett inn på betongen, permanent, med en vannsøyle på 2 meter?

Hvis ikke, hva er den beste overflatebehandling? (Utseeende er uten betydning, men det er en fordel om overflaten er glattest mulig.)

Er det noe problem om vanntemperaturen går opp til 40 grader?

Kan betongen skades/påvirkes negativt av desinfeksjonsmidler?

Hvor tykk må betongen være for å være garantert vanntett? (Dvs: En av veggene er eksisterende betongvegg som garantert ikke er i vanntett betong - hvor tykk må den vantette betongen være på utsiden av denne veggen? - de øvrige veggene er nye og gjøres 'så tykke som det passer'.)

Er vantett betong svært mye mer kostbar enn annen betong?

Stilles det andre krav ved støping av vanntett betong enn ordinær betong, f.eks. til kompetanse eller utstyr, for de som gjør jobben?

(ps. jeg forsøkte å søke i arkivet for å se om spørsmålene var besvart før, men antallet treff (de fleste om helt andre typer betong eller annen type vanntetting) ble litt for overveldende. Hvis svarene finnes i en gammel tråd, der det helt i orden å vise til den!)

   #1
 410     Trondheim     0
Vanntett betong er ikke vesentlig forskjellig fra annen betong. Hovedsaken er at den ikke kan ha sprekker og riss, som til en viss grad er akseptert ellers. Løses med overdimensjonering spesielt mhp svinnarmering. Sekundært er betongen tettest mulig lavt v/c tall og gjerne betong med lav varmeutvikling i herde prosessen.
Betongen er heller ikke tett men tett nok til ulike bruksområder. Er betongen tett nok vil vannet fordampe lettere fra overflaten enn det går igjennom betongen. Altså vil det ikke komme fritt vann ut selv om det lekker ut noe vann fra innsiden.

Kjenner kun til teorien og har ingen erfaring med praktisk dimensjonering og utførelse av vanntett betong. Men vil påstå at det er mer krevende enn betong uten tetthetskrav.
   #2
 410     Trondheim     0
Og forresten mot den allerede støpte veggen vil jeg tro det er endel å spare på å bruke en membran i steden for å støpe en vegg på veggen kun for tetting.
  (trådstarter)
   #3
 3,612     0
Nå hører det med i totalbildet at jeg gjerne vil støpe utenpå den veggen uansett... Den skal ha innstøpte rør, i en halv til en meters høyde fra toppen, for å kunne smelte eventuell isdannelse langs veggen så ikke isen fester seg og gir frostsprenging, men flyter opp.

Jeg har et problem med membraner: Det er vanskelig å få leverandørene til å gå god for at de tåler temperaturer på 40 grader og ned til frysepunktet, trykket av to meter vann, samt kjemikalier for desinfeksjon. Jeg håpet på at vanntett betong kunne sørge for at jeg unngikk slike problemer. Hvis det finnes membran som tilfredsstiller disse kravene, er det en alternativ løsning. Men siden membran-produsentene er så nølende med å ville garantere noe som helst, har jeg lett i andre retninger.
   #4
 38,297     Lillestrøm kommune     0
Det er vel bare å se til offentlige svømmeanlegg med lekkasje fadeser der, jeg har egentlig ingen tro på ren betong. Det må i så fall være betong av veldig spesiell type med tilsetningstoffer og masse armering. Så må detvibreres og støpes på riktig måte.. Husk at desinfiseringproduktene vanligvis er veldig agessive.