425    6    1  

Hvorfor er gulvet på kjøkkenet bygget opp?

 17     0
Jeg bor i en leilighet fra 1896 som ble totalrenovert på 80-tallet. De originale tregulvene er åpne i stort sett hele leiligheten med unntak av bad og kjøkken; At badegulvet er bygget opp gir mening med tanke på avløp, men hvorfor i all verden er kjøkkengulvet høyere enn resten? Så vidt jeg kan se i overgangen mellom 'normalnivå' og kjøkkenet er det simpelthen bare lagt noen lag med plater oppå det gamle gulvet. Etter å ha studert plantegningene før og etter oppgraderingen på 80-tallet skal det heller ikke være noen gamle hull/skjøter under kjøkkenarealet.

Er det noen 'vanlige grunner' til at kjøkkengulv ble bygget opp på denne måten? Jeg er mest fristet til prøve å fjerne platene som ligger oppå, men er redd for hva jeg eventuelt kan finne under..
Hvorfor er gulvet på kjøkkenet bygget opp? - IMG_1198.jpg - shvoldum
Hvorfor er gulvet på kjøkkenet bygget opp? - Skjermbilde 2019-03-25 22.38.23.png - shvoldum

  (trådstarter)
   #1
 17     1
Vel, dette fant jeg ut av på egenhånd; Det var ingen åpenbar grunn til høydeforskjellen og under 3-4 lag med gammelt gulv lå det originale tregulvet. Avtale med gulvsliper er gjort, og prosjektet ble straks bedre!

Hvorfor er gulvet på kjøkkenet bygget opp? - IMG_1406.jpg - shvoldum
Hvorfor er gulvet på kjøkkenet bygget opp? - IMG_1397.jpg - shvoldum
   #3
 3,613     0
Den forklaringen jeg kunne foreslått holder nok ikke for 1980, men hadde nivåforskjellen vært original ....

Mitt besteforeldrehus" var nok fra en gang på slutten av 1800, muligens noe tidligere. Det var bygget i en periode da det var mote / prestisje at hvert rom skulle ha sitt eget golvnivå. Fra gangen var det ett trinn opp til stua, men to trinn opp til "herskapets" soverom på andre siden. Fra stua ned til kjøkknet var det to trinn, og til badet måtte man enda et trinn ned til en gang som førte dit. Spisestue-delen av stua var som en liten platform et halvt trinn opp.

Slik skulle det være den gang huset ble bygget. Mine besteforeldre hørt til i den gamle kulturen, og var stolte av det - helt til de ble dårlige til beins, til dels sengeliggende og måtte bæres inn i stua, til spisestua osv. Da ble det en storstilt ombyging som ødela det en gang så fornemme herskapshuset total. (Ikke bare golvene: Inngangen ble ødelagt, viduene totalt rasert,...)

Det var mange som gjorde tilsvarnede ombygginger på 1970-80-tallet, ikke bestandig spesielt godt planlagt. Så en en bok fra Tekologisk Forlag fra den tiden var det i gravalvor skrevet at "Hvis De har planer om å senke golvet i et rom i Deres hus, må De være klar over at det blir lavere under taket i etasjen under" Smile (det er helt sant! Jeg har selv lest boka!).

På 1960-70 tallet var den en perioden en mini-renessanse for hus på mange plan - fem halv-plan var vanlig (men litt forenklet: Tre hel-plan på den ene siden av sikksakk-trappa, to hel-plan på den andre siden, forskøvet en halv etasje.

Kanskje de som har hevet kjøkkengolvet ditt har hatt noen lignende tanker: Å liksom gi en liten illusjon av å følge med på moten med mange plan, selv om det bare er mulig å få til noen få cm høydeforskjell, "men det er da noe". Det kan jo være en slik tankegang. Særlig hvis de som gjorde oppussingen var gamle mennesker.
   #4
 767     0
Var vell nokså vanlig å legge plater over de gamle tregulvene for å få ett jevnt underlag for gulvbelegg og tepper osv.
   #5
 25,370     Akershus     0
Den moten med forskjellige gulvhøyder må ha holdt seg til 1920-tallet.
Dette huset sies å ha hatt så mange plan at hver besøkende kunne ha sitt eget. Grin
Signatur
   #6
 782     0

Vil tro det ble lagt trinnlydsplater i hele leiligheten ifbm byfornyelsen på 80-tallet. Mange har tatt disse bort, uten helt å tenke gjennom konsekvensen for naboen under.

Når disse fjernes merker nok ikke TS så mye men naboen under merker det nok.