12,070    17    1  

Pusse opp hus fra 1974: Isolering og varmekabler i nytt gulv

 205     Sandnes, Rogaland     1
Hei,

Jeg har en kjellerstue som skal pusses opp. Pr nå så er gulvet slik:

Betong (antar med innstøpt fuktsperre da det er tørt og fint)
Fuktsperre (plast)
5 cm isopor
Gulvspon

Det er vel strengt tatt ikke lovlig å bruke isopor til isolering uten at denne støpes inn, pga brannfare? Må/bør jeg da rive opp spongulvet, fjerne isoporen og isolere med andre plater (silencio el.l)? Eller er det litt "overkill"?

Sett at gulvet er bra, men at jeg ønsker varmekabel og parkett i rommet. Hva må jeg benytte da. Har forøvrig begrenset med takhøyde etterhvert ???

   #1
 21,481     Enebolig     0
Når det gjelder varme og parkett så trenger du ikke tenke så mye på høyde. Foliene som brukes er kun en mm eller to tykke. Det beste alternativet er selvregulerende varmekabel som vil bygge noe mer, men den koster også smertelig mer.
  (trådstarter)
   #2
 205     Sandnes, Rogaland     0
Takk for svar. skal sjekke ut folie. Noe spesielt å anbefale sOPp?

Hva er selvregulerende varmekabel?

ellers: Noen som mener at gulvet slik det er nå med isopor og gulvspon kan få ligge som det er under varmekabel og parkett?
   #3
 81     0
Du kan legge varemfolie tett på sponplatene. Firmaet Elektroplast eller Plastelektro har "selvregulerende" varmesystemer. Dette systemet baserer seg på 24V. Oppå dette kan du legge ullpapp og parkett.
  (trådstarter)
   #4
 205     Sandnes, Rogaland     0

Takk for svaret.
Men jeg lurer fortsatt på om det er ok med isopor under gulvsponen. Altså isopor som ikke er nedstøpt? Tenker da på brannfare.
   #5
 8     0
Pusser også selv opp hus fra 1974, og synes oppbyggingen av gulvet du skisserer er noe underlig.  Du skriver at du har nedstøpt fuktsperre i betongen (normalt under påstøp), men at du i tillegg har fuktsperre over betongen og dernest isopor før sponplategulv.

Er det ikke sannsynlig at du har 10 cm nedstøpt isolasjon (evt. lecakuler) med fuktsperre, og så 5 - 10 cm påstøp?  Byggedokumentasjonen fra 1974 vil sikkert si hva som ble gjort.  Legges det to fuktsperrer kan du risikere at det har samlet seg fukt under fuktsperren som ligger oppå betonggulvet.  Dete kan typisk skje dersom du har hatt et kondensproblem i ett av hjørnene - noe som ikke er uvanlig i en konstruksjon som du beskriver dersom det er kalde kjellergulv og møbler inntil hjørne mot yttervegg.

Dersom du allerede har nedstøpt isolasjon er spørsmålet om du virkelig trenger 5 cm isopor og sponplate før du legger varmekabler og parkett.  Er takhøyde et problem er kanskje skikkelige varmekabler rett på betongen og så fliser et alternativ, selv om strømregningen blir litt høyere?  Men her er det mange meninger.
  (trådstarter)
   #6
 205     Sandnes, Rogaland     0
Takk for greie svar!

Jeg er ikke siker på om det er fuktsperre i gulvet, ei heller om det er påstøp.
Men jeg vegrer meg for å ta opp gulvspon og isopor, da det kanskje er helt unødvendig. Det jeg har hørt er at det ikke er tillatt å isolere med isopor inne, uten at den støpes ned. Kjellerern er ellers fin og tørr, og har skiftet ut gammel drenering rundt huset, samt etterisolert med 10 cm isopor på utsiden av grunnmuren. Jeg tåler nok takhøyde på 2,10 kontra 2,20 ved å ha isolasjon under varmekablene. Rommet er tross alt nesten 30m2. Fliser er uaktulet desverre, vil ha parkett, så da blir det nok løsningen med folie oppå gulvspon, så parkett.
   #7
 211     0
Sintef anbefaler motsatt rekkefølge på flytende gulv enn det du nevner i første innlegg, Sintef anbefaler betong||isopor||fuktsperre||sponplate. Men ved tilfarergulv anbefaler de motsatt, altså betong||fuktsperre||tilfarerkonstruksjon, så vet ikke helt jeg....mener å ha hørt at de lærde strides om fuktsperren skal være over eller under isolasjon ved etterisolering av betonggulv... Men som Helge skriver, ville jeg gjort en innsats for å finne ut om det var vanlig å legge fuktsperre i betonggulv i 1974. To fuktsperrer er ikke bra....

Jeg vurderte også varmefolie i mitt kjellerprosjekt.

Vet at varmefolie-produsentene reklamerer med at parketten skal tåle dette. Jeg er likevel skeptisk. Parkett er vel ikke et dødt materiale, men laget av treverk. Når det så utsettes for direkte varme over lang tid, ser jeg for meg at treverket etter noen år kan trekke seg sammen og/eller utvide seg, slik at man får sprekker i parkett-skjøtene og/eller masse gulvknirk. Andre som har synspunkter på dette??

   #8
 1,292     Ålesund     0
Legger man plasten oppå en gammel ujevn betongplate, vil den ikke bare bli full i hull, og dermed miste litt av funksjonen sin da...?
   #9
 211     0

Legger man plasten oppå en gammel ujevn betongplate, vil den ikke bare bli full i hull, og dermed miste litt av funksjonen sin da...?


Virker logisk det ja. Det funker kanskje å bruke noe finkornet avrettingsmasse da kanskje??
   #10
 81     0
Gjør det enda enklere, legg Platon Stop mot betongen og deretter isolasjon (evt. varmegulv oppå) og gulvspon