#11
 38,322     Lillestrøm kommune     1
Nå er fermacell fibergips så langt unna standard gips i oppbygging at jeg ville ikke trukket konklusjon basert på kartonggips som ligger på gulv.

   #13
 8,022     Bærum     1
Tømreren jeg pratet med som jobbet i et skadefirma mente at konstant varme i gulv gjorde at gipsen tørket så mye ut at gipsen etter hvert sprekker opp.

Har noen her inne på Bloggen åpnet et ELDRE gulv i bjelkelag som det ligger gips rett oppå vannbårnevarme eller varmekabler?

http://norgips.no/assets/planningpdfs/Prosjekteringsh%C3%A5ndbok/Innledning.pdf

OBS - Varmebelastning over lang tid Prosessen med frigivelse av krystallvann som beskrevet over, kalles kalsinering. Vær oppmerksom på at kalsineringen starter allerede ved rundt 45-50 grader. Derfor skal gipsplater ikke benyttes der de blir utsatt for en kontinuerlig varmebelastning på over 45 grader. De vil da etter en tid, lang eller kort, avhengig av temperaturbelastningen miste krystallvannet og dermed også sin styrke og også sine brannbeskyttende egenskaper.
   #15
 8,022     Bærum     0
Utifra det Norgips skriver så burde altså gips egne seg fint på gulv med varme i, gitt at man holder seg på lav nok temperatur i gulvet. Med normal isolasjonsmengde vil sikkert dette gå fint, men ved rehab av kjellere i gamle hus med 0 isolasjon mot grunn, kan det kanskje bli et problem fordi en må ha så høy temperatur i gulvet for å oppnå ønsket romtemperatur pga tap mot grunn/såle....
   #16
 40     1
I forhold til gips på varmekabler, kan ikke gips utsettes for langvarig varme over 48 grader, pga kalsinering. Gipsen blir sprø og smuldrer opp. Dette gjelder alle produkter med gips i seg.

Når det gjelder gips og lyd, er det vekt som teller (iflg akustikere). Her bør man vurdere vekt, tykkelse, pris og montering. Det finnes mange forskjellige typer gipsplater.

Når det gjelder lyd i etasjeskille, så er det viktig at det blir helt lufttett. For å dempe lyd ovenfra og ned er det trinnlyd som er viktig. For å dempe lyd nedenfra og opp er det vibrasjonsdempende himling som gjelder.
For å dempe lyd mellom etasjene blir altså den totale konstruksjonen viktig.

Når det gjelder isolasjon og lyd er det ingen forskjell på glass eller steinull (Isover dokumentert). Det er trinnlydsplater, vibrasjonsdempende himling og lufttetthet som er det viktigste. Isolasjon i konstruksjonen bidrar som en absorbent, slik at man ikke får et resonaskammer inne i konstruksjonen.

Når det gjelder gips på gulv, angir både Norgips og Gyproc at man skal bruke gulvgips. Dette er litt mindre viktig hvis man bruker parkett/laminat.

Når det gjelder brannmotstand i etasjeskille er det brann nedenfor som gir mest brannenergi. Altså er det i himling man må gjøre brann hemmende tiltak.
Dette er "alltid" med 2 lag gips, enten med 2x normal, normal+branngips eller 2x branngips.
Hvordan gipsen festes til underlaget avhenger av hvilken isolasjon man bruker.


Signatur
   #17
 38,322     Lillestrøm kommune     0
Men ikke noe stort problem da for 48C er normalt langt over lovlig gulvtemperatur.Fermacell 10mm plater selges i allefall til dette formålet. Og Fermacell i tak er godkjent med ett lag er godkjent også brannmessig, det finnes evt stålbånd som kan brukes bak skjøtene.

   #19
 164     0
Når du nevner stålbånd. Bruker man det bak gips og i hjørner når det er krav om branntetting?
Signatur
   #20
 38,322     Lillestrøm kommune     0
Jeg er ikke helt sikker på om når det må brukes eller ikke, men Norgips og andre selger dette stålbåndet som kan legges bak skjøter. Kanskje blir det også armering av skjøter ut av dette også? Tanken er vel at stålbånd gir redusert risiko for brannspredning i skjøtene vil jeg tro.