2,005    10    3  

Å fylle på litt hagejord til busker - er det fylling?

 445     Drøbak     0
Vi ønsker å fylle litt på med hagejord ved tomtegrensen for å kunne plante noen busker eller stauder der. (Det er grus der nå, fjell bare litt under. Derfor må vi fylle litt på for å kunne beplante.) Mindre fylling er unntatt byggesaksbehandling, men det må være minst 1 m fra tomtegrensen (ifølge de nye reglene). Nå er det jeg snakker om så lite at jeg ikke kan forestiller meg at kommunen gidder å bruke tid på det, men har noen erfaring med slik?


   #1
 6,009     Finnmark     1
...sannsynligvis bør du ikke fylle hagejord fra lastebil eller traktortilhenger:)Smile
Signatur
Ebe
   #2
 4,452     Vestlandet     1
Kommunene står fritt til å frita også andre mindre tiltak fra søknafsplikt, også de i nabogrensen. Så sjekk hva kommunen til godtar. Her godtas for eksempel murer og fyllingen inntil 0,5 meter i nabogrense.
Signatur
HSt
   #3
 37,230     Lillestrøm kommune     0
Ta en prat med naboen din, det var sikkert jord det før dere bygget... Smile

Er dere enig å dette ikke er åpenbart horibelt så er det ikke det verste som kan skje tror jeg. Hos meg blir deg nok fylt opp mot tomtegrense på sikt, naboen har en mur i tomtegrensen som sikkert ikke er søkt om så det vil bare se ut som ingen av oss har gjort noe galt etterpå.

  (trådstarter)
   #4
 445     Drøbak     0
Kommunene står fritt til å frita også andre mindre tiltak fra søknafsplikt, også de i nabogrensen. Så sjekk hva kommunen til godtar. Her godtas for eksempel murer og fyllingen inntil 0,5 meter i nabogrense.


Jeg fant en gammel veiledning fra kommunen som antydet noe sånt. Håper at det blir sånn her... Koster kr 6400 å søke...
  (trådstarter)
   #5
 445     Drøbak     0
Ta en prat med naboen din, det var sikkert jord det før dere bygget... Smile

Er dere enig å dette ikke er åpenbart horibelt så er det ikke det verste som kan skje tror jeg. Hos meg blir deg nok fylt opp mot tomtegrense på sikt, naboen har en mur i tomtegrensen som sikkert ikke er søkt om så det vil bare se ut som ingen av oss har gjort noe galt etterpå.



Dessverre er det naboens manglende villighet til å snakke med oss om tiltak han har gjort (ulovlig) ved grensen som fører til beplantning blir nødvendig...
  (trådstarter)
   #6
 445     Drøbak     0
Jeg snakket med byggesaksbehandler i kommunen i dag. Han kunne selvfølgelig ikke gi forpliktende svar uten mer detaljer, men sa at det muligens var for lite fylling til at de ville bry seg særlig. Han sa at jeg burde sende kart og gi omtrentlige opplysninger om dimensjoner.
Saken er at naboen har bygget platting og gjerde ulovlig ved den grensen. Plattingen er ulovlig oppført, fordi det er nærmere grensen enn 4 m, og gjerdet er ulovlig, fordi det er over 150cm høyt (hvis vi ikke fylle på ved gjerdet). Før naboen bygde disse hadde vi foreslått for ham å plante busker eller hekk i området for å skjerme, men han brydde seg åpenbart ikke om våre ønsker eller meninger og bare satt i gang med å bygge platting/gjerde.
Vi har ikke innsyn inn i huset til naboen, men vi ser inngangsdøren slik det er nå.Vi har stuevinduer med utsikt rett på (den stygge baksiden av) gjerdet. Vi synes derfor at det ville vært finest med busker/småtrær/stauder foran gjerdet, men vi kunne også sette opp et penere gjerde selv. (Slik terrenget er der, ville vårt gjerde ligger litt høyere enn deres uten å være ulovlig høyt.)
Vi har tre muligheter:
1) Fylle på med jord og plante busker uten å snakke noe mer med kommunen. Her er det en viss fare for at buskene kan ødelegge naboens gjerde etter noen år, og vi gjør noe som vi vet ikke er helt etter boka.
2) Send mail til kommunen med fullstendig beskrivelse av situasjonen, dvs at vi også sier at naboen har bygget platting/gjerde ulovlig og uten å snakke med oss. Vi klarer ikke å forklare våre ønsker uten å fortelle om naboens gjerninger. Det kan skape problemer for naboen, og da vil han blir sint på oss enda en gang. (Han er alltid sint på oss uansett hva vi gjør.)
3) Bygg eget gjerde foran naboen sitt. Vi har fortsatt fin utsikt over gjerdet til en gammel gård og et skogsområde.

Hva ville dere råde oss å velge?
Ebe
   #7
 4,452     Vestlandet     1
Nå er jo ikke vanlige plattinger søknadspliktige, og de kan plasseres i nabogrensa uten søknad. Så den kampen burde du nok ikke ta.

Jeg vil personlig anbefale deg å sette opp det dere selv ønsker foran gjerdet til naboen. Nytt gjerde eller busker. Jeg ville ikke blandet inn kommunen noe mer enn å være sikker på det du vil sette opp er søknadsfritt. Du trenger jobikke nevne naboeiendommen når du hemvender deg. Smile

Ser ingen grunn til å skape mer konflikt med naboen.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 445     Drøbak     0
Det står ganske tydelig på info-sidene til kommunen at platting er unntatt søknad bare hvis det ikke er nærmere enn 4 m fra grensen. Ved bygging nærmere grensen må man innhente samtykke fra den berørte naboen.

Alle alternativene kan skape konflikt. 1) fordi det blir fylt jord inntil gjerde, 2) fordi nabo kan få trøbbel (det blir umulig å beskrive hvordan vi har tenkt ting uten å nevne platting/gjerde) og 3) fordi toppen av vårt gjerde vil være litt synlig for dem og av den grunnen ikke være pent.

Et annet alternativ vi tenkte på var å sende epost til nabo hvor vi informerer om 1) og sier at fylling vil gjøre at gjerdet hans ikke blir over 150cm, slik det egentlig må være for å være unntatt søknad.
Ebe
   #9
 4,452     Vestlandet     0
Da har din kommune bestemt egne lokale regler for dette, enten i kommuneplan eller reguleringsplan. Dette er hva TEK10 § 4-1 sier om platting/utegulv (mine understrekninger):

"TerrasseBygging av terrasse på bakken i områder med arealformål byggeområde ligger utenfor tiltaksbegrepet etter pbl. § 20-1. ”På bakken” tilsier at terrassen ikke er understøttet, men likevel må kunne bygges opp så mye at treverket ikke ligger direkte på bakken. Høyden vil kunne bli et sted mellom 20 og 50 cm. 

Terrasser berører i liten grad forhold som skal vurderes etter pbl. En terrasse som ligger lavt eller i flukt med terrenget vil verken medføre særlig risiko for brannspredning eller påvirke andre forhold på naboeiendommer som for eksempel lys og luft i forhold til det som følger av annen normal bruk direkte på mark. Dette gjelder uansett om terrassen er forbundet med bygningen eller ikke. 

Terrasser med høyde mer enn 0,5 m over ferdig planert terreng vil være omfattet av tiltaksbegrepet i pbl. § 20-1. For denne type tiltak vil også andre bestemmelser i plan- og bygningslovgivningen være relevante. Blant annet må slike terrasser medregnes i bebygd areal og ha rekkverk, jf. TEK10 §§ 5-2 og § 12-11 annet ledd. Veiledningen til TEK10 § 11-6 om tiltak mot brannspredning angir at brennbare konstruksjoner med høyde > 0,5 m over terreng (terrasser, levegger mv.) medregnes som del av byggverket. 

Terrasser kan ha forskjellig omfang. I dag bygges det ofte større terrasser enn tidligere. Større terrasser medfører imidlertid ingen økt risiko for brannspredning eller andre konsekvenser for naboeiendommer (utsyn, lys mv.) så lenge de ligger lavt i terrenget.Konstruksjoner og lignende som ikke anses som tiltak etter pbl. § 20-1, omfattes ikke av avstandskravet i pbl. § 29-4 annet ledd og kan plasseres nærmere nabogrense enn 4 m .

 Terrasse, platting eller lignende som ikke anses som søknadspliktig etter pbl. § 20-1, vil likevel kunne omfattes av tiltaksbegrepet i pbl. § 1-6. Dette innebærer at oppføring vil kunne kreve dispensasjon fra plan.

 Tiltak etter pbl. § 1-6 omfatter, i tillegg til tiltak som fremgår av pbl. § 20-1 første ledd bokstav a til m, også ”annen virksomhet og endring av arealbruk som vil være i strid med arealformål, planbestemmelser og hensynssoner”. Det innebærer at selv om oppføring av terrasse/utegulv eller lignende ikke anses som et tiltak etter pbl. § 20-1, må det regnes som et tiltak etter § 1-6 dersom konstruksjonen plasseres i strid med for eksempel planbestemmelser.

 Det må i hvert enkelt tilfelle foretas en konkret vurdering hvor terrasse/utegulv vurderes opp mot arealformål, planbestemmelser og eventuelle hensynssoner. Dersom terrassen medfører endret bruk i strid med arealformål mv., er terrassen et tiltak etter pbl. § 1-6 som krever dispensasjon for å kunne gjennomføres.

Anses oppføring av terrasse som tiltak etter pbl. § 1-6, omfattes det også av forbudet mot tiltak langs sjø og vassdrag, jf. pbl. § 1-8."
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 445     Drøbak     0
En ting jeg har lært ut ifra dette er at men bør bør sjekke med _kommunen_ om noe virkelig er unntatt søknad og at man ikke burde sette igang med et tiltak ved grensen uten å snakke ordentlig med den berørte naboen.
Jeg ville ha aldri trodd at vårt tiltak (noe hagejord til busker) kunne være gjenstand for byggesaksbehandling, og det kan vise seg at kommunen også til slutt sier at det er unntatt.
Det beste her ville ha vært at naboen hadde snakket ordentlig med oss før han begynte å bygge platting/gjerde. Det dummeste i alt dette er at vi sannsynligvis ville påtatt oss _alle_ kostnader for løsningen ved grensen (utenom en eventuell platting). Slik det er nå, må vi heller bruke våre krefter og penger til å gjemme bort det stygge gjerdet til naboen.