757    1    0  

Bakerovn.

 1     0
Jeg har under bygging en utvendig frittstående bakerovn. Fundamentet er snart ferdig, så da begynner vel morroa. Jeg har lest boka som Else Rønnevig har skrevet om emne og tar sånn ca utgangspunkt i forutsetninger og tegninger fra den boka. Ellers har jeg funnet det litt vanskelig å finne detaljert info rundt emne på nett. Mange fine bilder fra inn og utland er derimot å finne. Ovnen blir oppbygd av ildfastkammer og ytterkammer og jeg har tenkt å bruke sand som isolasjon/varmemagasin.

Men jeg har noen spørsmål jeg håper noen kan være med å spekulere på:

Til yttervegger har jeg skaffet en palle med murstein. Altså støpt betongstein. Meningen er at det skal lektes ut og bordkles til slutt (3sider). Dette gjorde jeg fordi steinen var lett tilgjengelig og tilnærmet gratis. I alle beskrivelse og bilder jeg har sett er det teglstein som brukes til ytterkappe. Nå skjønner jeg jo at tegl og vanlig murstein har forskjellige termiske egenskaper. Men siden dette er i ytterkappa tenker jeg at det bør gå bra siden forskjellen umulig kan være VELDIG stor. En kjøreregel er jo også at ildfastkammer og ytterkappe IKKE må bindes sammen.
Det er jo i første omgang ildfastkammer og sand at varmen magasineres. Har plass til ca 40cm tykke vegger. Med ca12cm ildfast og ca12cm ytterkappe vil sandsjiktet bli omlag 16cm. 

Hva med type sand? Blir dette bedre jo "finere" sand jeg bruker til isolasjon?

Noen som har tips og/eller erfaringer? Er jeg helt på jorde? :-) 

 

   #1
 5,416     Langhus     0
Spennende prosjekt!
For materialer og oppbygging har jeg ingen gode svar, men kom gjerne med "fasit" når du er ferdig Smile
Signatur