445    16    27  

Bod inntil fjellskjæring

 126     Haugesund     3
Hei. 

Har lyst til å bygge en utebod inntil en fjellskjæring, men er usikker på fremgangsmåte. 

Det er 290 cm mellom husvegg og skjæring. Skjæringen er cirka 250 cm høy.  Dette er utenfor 2 etasje, så det er 3 meter med fyllmasse under grusen dere ser på bildet. Bredde på bod vil bli cirka 160 cm og 4 til 6 meter lang. Helst vil jeg isolere boden. 

Har vurdert å sette opp betong forskaling langs fjellvegg, men jeg er usikker på om det er løsningen å gå for.

Har også vurdert å bygge i vanlig tre, men da jeg aldri vil komme til på veggen mot fjellet så er dette ugunstig mtp vedlikehold beising /maling.

Et tredje alternativ jeg har tenkt på er å kle vegg mot fjell med takplater. Da vil det forhåpentligvis holde lenge, men jeg vet ikke hvordan det blir dersom jeg velger å isolere veggen som blir bygd av takplater. 


Noen smarte tips til løsning der ute? 
Bod inntil fjellskjæring - IMG_20210512_200314.jpg - Kullgutten

   #2
 464     Søgne     4
Om du bare tar en vegg i betong mot fjellet, så fylle pukk mellom fjell og betongveggen etterpå.
Så kan de andre veggene være i tre. Men gjerne litt ut på hver side med betong, og mot fjellet i hver ende med betong.. Og gulv, samt grunnmur i betong.

Hvis du vil isolere betongmure, bør 2/3 deler av isoleringen være utvendig. Så da er det EPS som er greiest utenpå muren. Men husk og isolering under gulvet..
Signatur
   #3
 24,751     Akershus     2
En vil kanskje trenge isolasjon i veggen mellom bod og bolig også.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 126     Haugesund     2
Boden skal kun ha vedlikeholdsvarme, cirka 10 grader. Ønsker en løsning som bygger minst mulig. Planen er å støpe betongplate fra fjellet og helt inntil husveggen. Den delen av betongplaten hvor jeg ikke bygger bod vil bli dekket med utefliser. Heller mer og mer mot stålplate varianten med 10 cm glava på innsiden.
TSt
   #6
 14,622     2
Pass på drenering på innsiden. Jeg ville absolutt ikke gått for betong mellom hus og bod. En må jo ha fall fra begge steder hvis ikke leder en inn vann et av disse. Husk drenering på innsiden. Vil jo kunne komme vann ned fjellet bak.
  (trådstarter)
   #7
 126     Haugesund     2
Ja, enig TSt, har lurt på hvordan jeg skal løse drenering dersom jeg dekker hele flaten med betongplate. Må ha fall bort fra huset, men da blir det fall mot der boden skal stå. Kanskje det er bedre å kun støpe plate der boden skal stå, og kanskje legge terrassebord mellom husvegg og bodvegg

   #8
 4,739     Sørlandet     2
Har støpt mellom huset og fjellet her hjemme. Fungerer fint det. Fall ca 1:50 hele veien mot sluk og bort fra huset (altså fall to veier). Huset ligger bare 1-2m fra fjellet og er to sider som vender mot. Ganske lang tarm.

Normalt krymper betongen litt mot fjell (eller annet fastpunkt) og lar vann slipppe igjennom. Det skjedde ikke hos meg. Jeg er da litt prisgitt at sluken holder unna og er åpen vinterstid. Derfor har jeg kabel i den.

I etterpåklokskapens lys birde jeg lagt ei lita glipe mellom fjell og betong og fylt denne med pukk. Men det fungerer fint. Er lett å holde rent og ser pent ut.


Ang boden så hadde jeg støpt bakveggen og plata og hatt treverk resten. Dersom planen er å ha noe vedlikeholdsfritt så nærme fjellet at du ikke kommer særlig til. Ville hatt eps som isolasjon og bare kledd hele veggen med knotteplast.

Skal du ha mest mulig plass så kan du kle fjellet med knotteplast og bygge tak helt inntil. Og vegger helt inntil. Har ingen bakvegg utenom knotteplasten. Det har jeg gjort hjemme og det er helt tørt og fint. Riktignok en etasje opp på en tidligere veranda men ble ei fin vedbu. Jeg var heldig og hadde en liten hylle jeg kunne lande taket litt på.  Bakdelen er jo mangel av isolasjon. For min del er dette ei åpen vedbu så har ingenting å isolere

  (trådstarter)
   #9
 126     Haugesund     2
Kanskje jeg kan støpe 2 plater med fall mot midten og ha en 10 cm åpning mellom platene som jeg dekker med dreneringsrist.

Fjell skjæringen er ikke helt rett, så jeg kan ha noe klaring mellom fjell og plate så det blir drenering mot fjellet.

Ang bakvegg på bod, stable forskalingsblokker gjør det lettere å komme til etterhvert for å feste isolasjon og knotteplast
   #10
 4,739     Sørlandet     2
Kanskje jeg kan støpe 2 plater med fall mot midten og ha en 10 cm åpning mellom platene som jeg dekker med dreneringsrist.

Fjell skjæringen er ikke helt rett, så jeg kan ha noe klaring mellom fjell og plate så det blir drenering mot fjellet.

Ang bakvegg på bod, stable forskalingsblokker gjør det lettere å komme til etterhvert for å feste isolasjon og knotteplast

Du kan støpe det slik eller du kan bare støpe med fall flere veier. Utifra bod og utifra husvegg også til begge sider. Er jo det som er det fine med betong

Forskalingsblokker funker like bra.

Vil anbefale litt klaring ja. Såkalt pukkrenne. Trenger ikke å være særlig bred. Bare legg ned ett par 2x4 som du løfter opp etter det er støpt. Fyll så pukk som fyllmasse. Vann som finner veien hit dreneres gjennom pukken til grunn. Med årene blir det sikkert fullt av drit og pukken bør da skiftes men det er en smal sak.