3,899    3    0  

Bruke jord/moll på nytt - fra gammel hage til ny hage?

 219     Vestlandet     0
Hei.

Nå er vi endelig i gang med å grave på tomten vår. Det er på en tidligere igjengrodd hage av høyt gress-plen og buskas. Vi har fått gravd opp hele den gamle hagen nå så vi er helt nede til grunnfjellet. Vi planlegger å bruke sprengmasse-stein fra byggegropen under planlagt plen i nye hagen (for å få en drenerende masse nederst, under ca 0,5-1m tykkelse jord/moll).

All den gamle jord/mollen fra gamle hagen ligger nå i stoooor haug i hjørnet av tomten, og entreprenør lurer på om vi skal få det kjørt bort - og da erstattet med ny jord??


Så spørsmålet er:
- Er det mulig å bruke den gamle jord/mollen på nytt igjen, eller bør vi kjøpe ny svart jord ??  (evnt hvorfor) 

(Jeg regner ikke med at vi har råd til for mange utskeielser økonomisk nå i begynnelsen av husbyggingen, så derfor vil jeg helst bruke ting på nytt. Den nye hagen vil bli ca 250m2)


Takker for svar  Tongue
Signatur

   #1
 5,337     Tromsø     0
Jord er i høyeste grad resirkulerbart, så entreprenørens forslag høres ganske tåpelig ut.  Grin

Om jorda du har er god eller om du tjener noe på å bytte den ut kommer an på mye:
- Er den utarmet/næringsfattig? Det løser du med å gjødsle.
- Er den sand/grusrik? Det løser du med å tilsette litt torvmuld i øverste lag.
- Er den for rik på torv, eller leire? Det kan gi litt myraktig plen, men løses med å blande inn sand/grus.
- Er den full av ugressrøtter som kan ha overlevd og gi opphav til nytt ugress når du legger den på plass igjen? Vokser det ugress på jordhaugen der den ligger i dag? Kan gi deg ekstra luking og evt behandling med RoundUp de første årene. Men ugress kommer før eller seinere uansett. Mens jorda ligger i haug, kan en mørk duk over jorda bidra til å kverke ugress, samt hindre at jordhaugen renner bort når det regner eller er snøsmelting
- Er den forurenset med tungmetaller, olje, tjære og andre giftige/kreftframkallende stoffer? Lever jorda til godkjent mottak for farlig avfall. Tidligere eiere kan ha sølt eller gravd ned noe som ikke burde vært der, men det er gjerne mest aktuelt dersom tomta har vært indutritomt.

Siden jeg er utdannet geolog, hadde jeg ikke brydd meg mye om en entreprenør som foreslo at jeg skulle få kjørt bort gammel jord (koster både i transport og sannsynligvis deponering) og så kjøpe ny og betale for transport. Det er både sløsing med penger og skaper unødig trafikk, utslipp, forurensing og terrenginngrep. Jeg ville kun byttet jorda hvis jeg visste det var noe feil med den jeg hadde eller dersom den jeg køpte hadde spesielt gode egenskaper.
Signatur
   #2
 541     oslo     0
Helt enig med KjellTS.

Bare tull å bytte ut jorda dersom den ikke er blandet med leire eller lignende. Tipper at din død er entreprenørens brød...
  (trådstarter)
   #3
 219     Vestlandet     0
Takker for svar folkens  ;D

Her er forresten bilde av deler av den "gamle hagen" skrapet opp i en haug, pluss der vi skal sprenge grunnfjell  (for å få den nye hagen flat)
Bruke jord/moll på nytt - fra gammel hage til ny hage? - DSC01377 - kopi.jpg - VestlandBygger
Signatur