411    3    6  

Hjørner til spilegjerde

 149     0
Hei
Jeg snekrer ny terrasse og skal nå sette opp spilegjerde. Problemstillingen nå er hvordan hjørnene skal utføres. Etter å ha sett rundt i nabolaget og bilder på nettet synes det som er penest er om hjørnene på hver spile er kuttet i 45deg.

Materialet i, dimensjonen 36x48mm, er dog impregnert og sannsynligvis relativt nytt. Selv om jeg sammenføyer disse hjørnene med skruer nå, vil jeg ikke løpe en risiko for at materialet krymper og hjørneskjøytene vil sprike når det har tørket ut?

Hjørner til spilegjerde - Hjørne.jpg - Fjosepose

   #1
 128     2
Jepp! Dette er uunngåelig. Men det er verre enn du tror. Treverk beveger seg vesentlig mer i bredden enn i lengden, så om du gjærer et hjørne perfekt nå med "grønt" treverk, så vil hjørnet ditt åpne seg hovedsaklig i innerhjørnet, slik at det ser ut som du bomma på sagevinkelen om fire år Smile

Du kan jo forsøke å forsterke hjørnet med plugger, lameller og store mengder lim og skruer, men de fleste simpelthen aksepterer at dette skjer før eller siden.
  (trådstarter)
   #2
 149     1
Da tenker jeg det blir enklere og bedre å kappe hjørnene i 90grader og la det stå til. Tenker at dersom jeg prøver å motvirke effekten av krympingen så har jeg det gående med småflikking og justering i lang tid.
   #3
 399     3
Å kappe 90grader går fint om du skal ha firkantspiler, men velger du spiler med 15grader kappflate på topp, så vil det se helt forferdelig ut. Vil egentlig anbefalle deg skåkuttede spiler på liggende rekkverk, ellers blir det ståande mye vann på spilene og de blir for grønne av sopp/alger.

Bruker du royalimpregnerte spiler så minimerer du risikoen litt, de har jeg vertfall erfaring med at er tørrere enn vanlig cu.imp. Jeg bruker Alvdal sine fjellgrå.