5,674    5    2  

Høyde på nabohekk

 1,092     1
Hei!

Jeg bor på et tettbebygget boligområde hvor en av mine naboer har en ca 4,5 meter høy tuja hekk 1M fra tomtegrensen på naboen sin side. Huset mitt ligger 0,5M fra tomtegrensa igjen. Det vil si 1.5M fra husveggen min til en 4,5M høy tujahekk. Tomtegrensen er "merket" med 1M høy betongelement mur da tomten til naboen er 1.3M høyere i terenget en plenen min er. Det vil si at når jeg står på plenen min er hekken nesten 6M høy! Jeg har en berlinmur som mot min nærmeste nabo! Jeg har en veranda som er bygget i høyden fra 2.etg og utover og selv da er hekken høyere en når jeg står på verandaen  :-\

En annen sak er at betongelementmuren som støtter opp tomten til naboen har begynnt og krenge mot min eiendom. Disse elementene er  av typen som er formet slik " I_____" eller en L som ligger på ryggen med andre ord. Det skal med andre ord jævlig mye til at slike elementer begynner og krenge da tonnevis med masser holder ryggen på elementet nede.
Det jeg skal frem til er at jeg vil tippe røttene på disse enorme hekkevekstene har vokst seg under elementene etter vann og  dyttet muren mot min eiendom.

Håper jeg har gjort meg selv forklart. Jeg kunne valgt et bilde, men med fare for gjenkjennelse lar jeg være. Det skal også nevnes at jeg kjøpte huset med denne hekken og denne muren.

Mitt spørsmål. Kan jeg da kreve å få hekken klippet ned til normal høyde envt hvor lav? Dette ser rett og slett helt forjævlig ut!

Hva mener dere med betongmuren? den må jo utbedres på et eller annet tidspunkt..
   #2
 134     1
Hils pent på naboen en dag og inviter han/hun inn for å se. Spør deretter om ikke hekken kan beskjæres evt. om det kunne vært en ide å anlegge noe nytt.

Litt usikker på hva slags mur du mener, men dersom en mini-støttemur eller lignende i 1 meters høyde som velter utover høres det i utgangspunktet ut som noen har gjort noe feil. Kan være som du sier at røttene er årsaken.


Kan hende naboen også er lei av hekken og bare trenger ett lite tupp bak for å komme seg ut av sofaen og kappe ned faenskapen.

Ellers er jeg overbevist om at tujahekken er plantet alt for tett, trodde alle viste at tuja'er plantes med avstand på 10km mellom hver busk.  Wink
HSt
   #3
 36,730     Lillestrøm kommune     0
Høres jo litt ekstremt ut, men det kan være terrassen din i høyden som er opphavet at de demper ditt innsyn med dette.  Din ulempe må overgå naboens fordel og de står ofte fritt til å velge definisjonen på dette.

(Men ellers støtter jeg dette om en diskusjon over nabogjerdet, mine naboer har i allefall muligheter for å ønske seg noe selv om hekkene av en eller annen grunn står på min tomt på alle kanter, i praksis deler vi på klippejobben så kan de bestemme hvordan baksiden blir og høyden er/blir vi enige om).
hro
   #4
 1,574     Trondheim     0
Hvorvidt det er mulig å diskutere over gjerdet er usikkert med den høyden det her er snakk om.

Spøk til side: Tomtegrensa er 0,5 cm fra huset ditt og en meter på andre siden er det en 1 meter høy mur som begynner å bli utdatert og må vedlikeholdes i overskuelig fremtid. Det må dialogen handle om og ikke valget av type hekk. Hva angår hva som er "vakkert" eller ei, er det få ting som engasjerer mer enn en tuja. Den diskusjonen bør ikke tas med naboen, da det er fritt frem å plante det en selv ønsker på egen tomt (med unntak av opium og hampvekster til produksjon - hvor annet lovverk trår til).

Ut fra det du skriver, er hekken ikke til besvær med tanke på solforhold på tomta - så eneste den begrenser, er ditt innsyn (og naboens utsyn).

Per i dag har denne meteren av tomta liten verdi for naboen, utover at du har glede av en meter bedre boltreplass for vedlikehold av huset ditt. Spørsmålet vil da være om det er mer hensiktsmessig å fylle i til en skråning på 45 graders vinkel for denne meteren og at naboen anlegger bed her? 

I fall siste blir løsningen, vil du miste en bruksmulighet som tidligere implisitt var tilgjengelig av naboens arealer.

Ser det er vår i lufta, nå begynner nabokranglene å blomstre - pass på at du ikke vanner opp en unødig en. Lykke til med diplomatiet.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 1,092     0
Takk for svar! Tok en prat med naboen. de var enig i å kappe hekken noe. Blir spennende å se hvor mye ;D Problemet er at buska er så stor at det blir som å kappe ei bjørk på midten. Spørs om den tåler det..