497    10    0  

Kjøpe nøtter for planting

 28     0
Hei

Har forsøkt å finne ut om det er nokre plasser her i landet man kan få kjøpt nøtter og frø for å plante trær sjølv. Tenker anlegge skoghage so det er eventuelt frukttrær og nøttetrær det er snakk om. Skjønner at det naturligvis er enklere og sikrere å kjøpe ferdige planter, men prisen på desse er jo ganske heftig og har fortsatt 1-2 år til det blir aktuelt med husbygging so tenkte eg kunne starte med å forsøke å drive fram nokre trær som eg deretter kan sette ut. Det plager meg ikkje om avkastningen blir litt lav i forhold til antall tre som spirer Smile

Noken som veit om gode plasser å plukke diverse i nærheita av Bergen og/eller butikker som selger slikt?

TSt
   #1
 14,840     0
Frukttrær er ofte podet på en stamme og ev vet jo ikke hva en får ut i fra frø. Så dette virker veldig tilfeldig hva en får. Mulig klima i Bergen gjør at nøtter kan vokse, de fleste steder i Norge er dette bare ekorn mat men uferdige nøtter.
   #2
 626     0
Hvis du vil dyrke fram trær av hassel og eik så kan du finne en plass med edelløvskog. Der er det normalt ganske lett å finne småplanter som har frødd seg selv, som du kan spa over i potte. Men husk godkjennelse fra grunneier. Jeg har gjort dette i flere år for å dyrke fram småtrær som jeg siden planter (fra egen grunn).

Frukttrær er som TSt skriver podet. Tar du en grunnstamme av f.eks rogn så kan du høre med venner som har frukttrær og få skudd av disse som kan podes på grunnstammen. Jeg skal forsøke til våren, da skal jeg pode kirsebær på enten villmorell eller rogn. Det går an å lese seg opp/youtube på poding og forsøke selv, teksten min her er kraftig forenkling.
   #3
 24,924     Akershus     0
Rogn har vært mye brukt, men tror den nå blir ansett for å være for kraftig?
Signatur
   #4
 1,177     Rogaland     0
Jeg fant en planteskole, men du må kjøpe 1500stk minimum. Kost pr stk. ca 3 kr.

Nei glem det, de hadde jo mest bartrær ser jeg nå Angel
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 28     0
Burde kanskje skrive noke om det, men her er det ikkje snakk om å lage ein frukthage med store avlinger. Meir plante ut ulike arter for kuriositeten sin del og for å oppretthalde et godt biologisk mangfold og dermed kunne sanke litt mat til eige bruk. So typiske tre som trenger poding for å vekse i et håndterlig tempo som eple, pærer etc er ikkje tema i første omgang. Når det er sagt har eg tilgang på stiklinger frå treslag som kan brukes som stammer ved poding (villeple og rogn om den kan brukes), men det er et litt større prosjekt som eventuelt får vente til man har bedre tid.

Eksempel på ting eg hittil har funne som sovidt eg veit kan benyttast as is frå nøtter/frø er valnøtt og kastanjer. Forsovidt hassel og, men det er det alt rikelig av på eigedommen so trenger egentlig ikkje meir av det. Trur og det skal gå helt fint og plante tre som gir pinje kjerner rett frå frøet, men usikker på kva tre som blir brukt til dette og om det er lurt å plante dette ut i norsk natur. Vil jo forvalte denne skoghagen litt, men lite vedlikehold er viktig. Man veit jo og aldri kva som skjer med helsa over tid so det er viktig for meg at det ikkje er ting i hagen som vil ta fullstendig over på nokre få år om noke skulle skje og hagen blir litt neglisjert.
   #6
 3,591     0
Det du skriver får meg til å tenke på et nettsted jeg dumpet borti: https://www.efferus.no/index.html

De snakker masse om skogshage, biologisk mangfold, naturlig grønngjødsling, ... Virker litt 'alternativt' preget, litt moderne hippier med katt og kaniner, men det kan være mye interessant å finne på nettsidene.

Jeg har ikke forsøkt å kjøpe noe fra dem, og aner ikke hvordan de er å ha med å gjøre, men har funnet masse god informasjon om ulike arter. Du finner en god del annen informasjon, også, fra herdighete og dyrkngstips og sykdomsbekjempelse til konservering og oppskrifter. Det er et vell av informasjon på nettsidene.

Når jeg sier at de 'virker alternativt-preget' ligger det litt i det at man (som alltid!) bør lese stoffet med en viss kritisk sans. Det gjelder ikke minst om du kommer borti 'Husapotek'-kategorien. Jeg lar ikke det holde meg borte fra å plukke opp stoff om artsvalg og dyrkingsmetoder.
   #7
 3,591     0
Frukttrær er ofte podet på en stamme og ev vet jo ikke hva en får ut i fra frø. Så dette virker veldig tilfeldig hva en får.

For noen slags frukt er det nærmest per definisjon at du får noe helt annet, om du stikker et frø i jorda og lar det vokse opp. Det mest typiske slaget er epler: Samtlige Gravenstein stammer fra ett eneste tre, og siden det ble 'unnfanget' har det ikke vært noen kjønnet formering av Gravenstein: Fra det første treet ble det tatt skudd som ble podet på andre stammer, og når disse vokste til, ble det tatt skudd av dem, osv. Det samme gjelder naturligvis også Åkerø og Summerred og alle andre epleslag. (Inkludert MacIntosh ... Mange er ikke klar over hvor Apple fant navn til datamaskinen, https://no.wikipedia.org/wiki/McIntosh !)

Historiene om Johnny Appleseed (https://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Appleseed) som skal ha vandret rundt og delt ut eplesteiner så folk kunne dyrke søte og gode epler er nok ikke helt eksakte (som også wikipedia-artikkelen påpeker). I den grad han delte noe ut, var det eple-spirer podet på andre stammer, ikke frø (steiner). Kjønnet formering gir et helt annet sett egenskaper enn foreldre-plantene. (Et nøkkelord her er heterozygositet, men jeg har bare så vidt skrapt litt amatørmessig i en forståelse av det. Epler er heterozygote; det gjelder langt fra alle fruktslag.)

  (trådstarter)
   #8
 28     0
Har sitt eindel på efferus sine sider ja og bryr meg ikkje nevneverdig om det dei skriver vis-a-vi dei medisinske effektane av plantene då eg og tenker at sjølvmedisinering ikkje er spesielt nødvendig i dagens samfunn. Der stoler eg heller på fastlegen og det eg får på apoteket for å sei det sånn. Men som du nevner so sto det masse artig informasjon der om korleis man kan få ulike planter til å jobbe sammen for å skape et bedre miljø for både kverandre og på sikt nyttige sopper.

Skjønner påenget med epletrea og er klar over at alle matepla der stort sett er poda. Derfor eg sa at akkuratt desse trea får heller vente so får eg eventuelt ta det som et framtidig prosjekt, men tenkte å plante ut litt rogn og eventuelt surapel for å skape nye planter some eventuelt kan podast på seinare. Lurte på og ta desse frå frø rett og slett for å ha litt genetisk variasjon blant grunnstammane, men veit ikkje kor rett fram det eventuelt er å plante slike frø. Antar jo at ein del av desse frøplantene er til lagd for å passere gjennom fugler og dyr før dei i det heile tatt spirer. Usikker på korleis man eventuelt skulle gjenskapt den prosessen a.l.a. slik man forsøker å gjenskape årstider via vanlig stratifisering.
   #10
 3,591     0
Jeg var medlem i 15-20 år, men kuttet ut fordi jeg syntes det ble mer og mer av å handle om hager som man viser fram til andre. "Smykke-hager", gjerne med massevis av lite utbredte / sjeldne planer som man kunne stolt fortelle uvitende om ...

Det er over ti år siden jeg kuttet medlemsskapet, og kanskje de har vendt mer tilbake til hverdags-bruk/nytte-hagen. Jeg nevner dette likevel for å påpeke at det også innen hage går an å være eksperter på én type hage, uten at det nødvendigvis medfører like mye fokus på en annen type hage.

Hageselskapet er en flott kilde til tips hvis du vil ha en hage der du kan ha flotte hageselskaper - det er det ingen tvil om.