1,798    5    0  

Ombygging av altan.

 60     Kongsvinger     0
Hei, har en liten utfordring som går på beregning av krefter. Lenge siden jeg hadde fysikk på VGS (20 år+), så er litt rusten på beregninger.
Point is: Har fått i oppdrag å undersøke muligheter for å fjerne en stolpe under en altan, og erstatte denne med en annen bæring som ikke vil ta like mye plass i rommet under.
Altanen stikker ca 1,1 meter ut.
Her ser jeg for meg en stolpe av enten 98x98 eller dobbel 48x98 ca 45 grader på skrå, Satt i en bjelkesko i stolpe som er ca 148x148. Se bildet. I toppen må det nok legges inn skikkelig anlegg for bæring, det har jeg ikke engasjert meg i å lage på min superavanserte tegning snekra i paint.

Vektbelastning er snø på mark i innland. 4 til 4,5 kN/m2. En enkel 48x98 i C24 skal tåle ca 13kN rett ned. Dvs at en dobbel 48x98 (96x98) da skal tåle ca 25-26kN rett ned, Arealet som støttes opp av eksisterende stolpe er ca 4m2. Er i utgangspunktet ikke veldig bekymret for at stolpe ikke skal tåle belastningen, men kan være greit å få kontrollregnet. Hvordan vil dette eventuelt påvirke 148x148 stolpen lengre inn?

Er på dette tidspunktet mest interessert i fysikken i dette. Om man går for en slik løsning, så må jeg kunne dokumentere at det er en god nok løsning.
Ombygging av altan. - Altan skråstøtte.jpg - Eivind Soltvedt
Signatur

HSt
   #1
 37,329     Lillestrøm kommune     0
De har allerede strukket ting i en retning, det store overhenget ut til venstre. Når jeg en gang la opp bæring uten den ytre søylen så lå det en solid limtredrager langs det som vises som markise på bildet. Din løsning gir heftige momenter og knekk krefter på indre søyle og jeg vil tro at stolpene må sveises evt. at du lager en sammenføyning av limtre. Sør-laminering (limtreprodusent helt sydpå, mener de heter det) viser eksempler på knutepunkter med dybler. Jeg har dimensjonert et garasje tak/terrasse på fritiden en gang ved hjelp av gammel kunnskap og litt moderne hjelpemidler. Jeg ville ikke tatt sjansen på å beregne din løsning selv. Som innspill til bygg ingeniøren lag en skisse med alle lastene påført. I tillegg til overhenget så tar den jo halve vekten fra frontvangen. Får du da bare 4m2 last av dette ?
   #2
 347     0
Hvordan er muligheten for å bruke trappa i kombinasjon med noe annet for bæring?
Den må nok modifiseres en del, i tillegg til nytt fundament.
  (trådstarter)
   #3
 60     Kongsvinger     0
Terrassen og utstikket er ikke alvorlig stort. Er ca 1 meter fra 6" søyla og ut. Overhenget til venstre er litt over 1 meter ut fra eksisterende søyle som huseier ønsker å gjøre noe med. Så arealet som støttes opp er faktisk mindre enn 4m2
Er ikke alvorlig stor fan av løsning med skråstøtte selv, undersøker mulighetene. Andre alternativet er å utvide altanen slik at den går like langt ut som delen man ser på høyre side i bildet. Da blir det å bygge ny bærende søyler lenger ut, med en skikkelig drager, og bjelkelag som går helt over. Da får de vekk søyla som er problemområde i dag, samt at det må bygges ny trapp som blir mer komfortabel å gå i.

Bilde fra motsatt side.
https://carousel.dropbox.com/photos/cc/aO9jgw9BtKwzzxf
Signatur
hro
   #4
 1,574     Trondheim     0
Svaret, ut fra enkel logikk, bygg ut. 45 graders vinkel vil overføre omtrent like mye krefter der den treffer 148x148 som det den får som nedpress.

Gitt at det er last på 148x148 bjelken og denne er i spenn, trengs ikke mye last på 45 graderen før det gir effekt. Prøv tilsvarende med en fyrsikk. Nær umulig å knekke om du setter den loddrett og legger vekt på, men med vekt og tilført kraft på siden - fatalt resultat.

Sistnevnte er forøvrig god pedagogikk om du skal selge inn merarbeidet med utbygging i stedet.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 60     Kongsvinger     0
Fant litt mer info på nettet:
Gitt at 148x148 stolpen er i C24.
Strekkfastheten er ca 3 ganger større enn trykkfastheten. Dog er kløvingsmotstand bare 1/40 del av strekkfastheten. Det vil si at en stolpe som ligger på med et anlegg som tilsvarer en dobbel 48x98 vil den tåle ca 1,8 tonn sideveis før den ryker.
Blir litt snaut ja.
Signatur