3,125    23    13  

Skal bjelker helt i bunnen av bjelkeskoene?

 351     0
De aller flest så vidt jeg vet skyver bjelkene helt ned i bunnen av skoene, men hører nå noen løfter bjelken noe opp fra skoen, dette for å forhindre at vann blir liggende å trekke inn i bjelken over tid. Holder på med en veranda, hvor vi  har løftet bjelkene litt fra bunnen av skoen. Er ikke helt bekvem med at bjelkene ikke viler nede i skoen. Noen som vet noe om dette?

   #1
 24,786     Akershus     1
(Vi snakker om bjelker, horisontale?)

Ville vært mer opptatt av å trekke bjelken noen mm ut slik at endeveden får litt lufting. Det dersom dette er utsatt for regn. Hvis det er overdekket, ville jeg ikke brydd meg.

Er en tråd her som omtaler stolper til terrasse. Disse stod i stolpesko og råtnet etter ikke alt for mange år.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 351     0
Ja vi snakker om bjelker horisontale:) Har prøvd å lete opp denne tråden du refererer til, men ikke funnet. Ser i en bygge annvisinings film byggern eller var det byggmax (eller noen andre) Der presiserer de at man må løfte bjelkene fra skoene, for å hindre at vann står og trekker inn i bjelken. De mener forøvrig man bør gjøre det samme med søyleskoene.
   #3
 44     Asker     3
Jeg ville lagt de helt ned. Er trykkimp så de tåler vann.. Er hysterisk å ikke gjøre det. Men dette er min mening:)

Og søylesko hvor søylen ikke hviler i bunn? Det fungerer dårlig, da kommer all vekten på beslagsskruene, ser ikke helt hvordan man skal beregne laster da.
   #4
 1,060     Jevnaker     1
Enig med "Jan h". Det er jo bjelkeskoen som skal bære, ikke skruene...
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 351     0
Ok?
La ann en 2" 8" på sør veggen min for 3 år siden, med beslag. (skiftet kledning da). Nå 3 år senere fant jeg ut at jeg vil bygge terrasse på øst og nordveggen å. La da opp 2" 8, med beslag på disse veggene å. Den 3 år gammle 2" 8 var 3mm smalere enn de nye jeg la opp, altså tørket 3mm. Poenget mitt er: Uannsett om jeg legger bjelken ned i skoen nå, så vil den være 1-2-3 mm over bunnen av skoen om 3-4-5-6 år. Det spiller heller ingen rolle om den er 1mm fra bunnen eller 3 cm heller da. Den støttende effekten bunnen av skoen har faller bort selv om bjelken er 1mm fra bunnen av skoen. Så forstår ikke helt logikken.
  (trådstarter)
   #6
 351     0
Klasse AB trykkimp tåler vann, men tåler ikke stå i vann. Råte prossesen vil gå mye raskere da. Derfor man bruker en annen klasse trykkimp ved f.eks kai konstruksjoner, klasse M. Og klasse A for bygging på mark, Den tåler vel stå i ferskvann om jeg ikke husker feil.

HSt
   #8
 36,846     Lillestrøm kommune     1
Det må være spinngalt å ikke å ha anlegg under bjelker/søyler ? Hvor mange skruer har dere og hvilken type ? På en søyle kan det jo være ekstremt stor last, det er med løft pga vind en kanskje får utfordringer med skruene.
  (trådstarter)
   #9
 351     0
Skal ha søyle skoen helt klistret opp i føttene. Men kan godt gjenta det jeg sier over, i forhold til bjelker og bjelkesko: Når det har gått 2-3-4 år så viler ikke lenger bjelkene i bunnen av bjelkeskoen. 2"8 på veggen min har krympet 1mm for hvert år, la den på for 3 år siden.
Er vel ca 4år siden byggmax la ut videoen, går utifra en del mennesker har sett den, deriblant mest sannsynnelig en god del personer som har gode kvalifikasjoner på området. Regner med de hadde fjerna videoen, om de fant ut den var feil/misvisende. Men hvem vet!?
Hadde egentlig samme inntrykk som dere gir meg her i starten, helt til jeg fant ut at skoen ikke bærer bjelken i bunn etter en viss tid. Skal sies at stedet jeg bor på er ved havet, ting tørker fort.
HSt
   #10
 36,846     Lillestrøm kommune     0
Men hva slags skruer og antall ? 

Det må vel trolig være slik at detter bjelken ned 2mm pga tørking så går det kanskje bra.  Kanskje en grunn for at jeg kjøpte tørre, impregnerte, limtrestolper 115mm kvadrat når jeg satte opp bæresystem for limtredragere i søylesko.

Edit:

En tilfeldig søylesko :

http://pim.simpson.fr/public/download/no/no/product/112

Tåler bare ca 1/4 i løft i forhold til trykk ned.  Er vel trolig beslagskruene som begrenser dette. 

Det betyr at dere må dividere bæreevnen med en faktor ca 4 i forhold til vi som monterer i bunn.  (Vi tørker materialene litt først på hytta og beiser de og så setter de opp når vi har bygd terrasser og trapper). Vil tro at vi da har anlegg.