20,957    11    1  

Slurvete fundamentering av terrasse

 7     0
Jeg har avtale med ett norsk firma som bl.a. bygger en markterrasse for oss. Den er nå bygget av deres innleide Litauere på en blanding av støpte fundamenter (under 3 stk 2*4" bjelker) mens 4 bjelker er støttet opp av terrassebord og 2*4". Under trestøttene er det lagt en duk som ligger rett på jorda. Grunnen er fyllmasse og 30 cm jord påfylt sist høst.

For meg fremstår dette som en amatørmessig løsning som kan gi skjev terrasse og begrenset levetid da den hviler på jord? Og hva er vitsen med å støpe støtte for kun 3/7 av terrassen? Takknemlig for synspunkter!
Slurvete fundamentering av terrasse - Terrassefundamenter plenterrasse.jpg - Utsikta

   #1
 1,894     Sandefjord     0
Med forbehold om at jeg ikke er fagutdannet, så synes jeg dette umiddelbart så litt spinkelt ut.
Jeg savner:
- understøtte under 2x4" der de holdes opp av terrassebordstøtten. Slik det er nå, så vil bjelkene vri seg?
- understøtte der bjelkene er skjøtet. En liten lask av et terrassebord ser underdimensjonert ut. 

Ville heller ikke lagt støttene av terrassebord rett på jord. Ville hatt drenerende grus under. Men mulig jeg gjør ting for komplisert.

Hvorvidt terrassen er underdimensjonert, slik den er konstruert nå, kan du jo finne ut av ved å gå på bjelkene.
Ebe
   #2
 4,452     Vestlandet     0
Du skriver fyllmasse, er det steinfylling eller jordfylling?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 7     0
Fyllmassen er en drøy meter med utsprengt steinmasse, så trolig litt leire og 30 cm jord på toppen. De 4 bjelkene som ikke stod på støpte fundamenter gav litt svikt når jeg stod på visse steder. Nå har de lagt terrassebordene også, og da kjennes det selvsagt stødigere. Har dyre terrassebord, finske Lunawood http://www.bygg24.no/files/module_files/lunawood-informasjon_2.pdf med over 30 års levetid, men da må jo konstruksjonen under holde minst like lenge! :-\
   #4
 1,570     Sunnmøre     0
Og ditte betalar du for?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 7     0
Har betalt materialer - og neppe stort mer slik det nå står (mener jeg).
   #6
 1,570     Sunnmøre     0
Ser ut som bjelkane er skøyta med ein altfor liten lask og..Kunna forsvart avstivninga om den var midlartidig før støypin av fundament, men ser ut som det er seriøst meint. Kvifor ikkje gå opp i dimensjon til 148mm bjelka istadefor? ser ut til der er plass til det.
Signatur
   #7
 288     Telemark     1
Gjorde bedre jobb selv for et par uker siden...
Her ville jeg jo sørget for at 2x4 hvilte oppå støttene, ikke skrudd inn fra siden, det sier seg jo selv at ikke støtter like bra, støtte under skjøter er en selvfølge.
Når man i tillegg har kjøpt dyre terrassebord ville jeg ikke godkjent en slik jallaløsning under..
Ville definitivt klaget til firma, burde ikke kjenne noe svikt når du går på bjelkene før terrassebordene legges.

   #8
 744     Verdens navle     0
Er langtfra noen ekspert, men dette ser rart ut, synes jeg. Virker som en pinglete konstruksjon som kan bli ustabil med tiden.

Min markterrasse er lagt lavere, slik at det er kun 2x2" (direkte på grusen), under terrassebordene. Vet ikke hvorfor du vil ha terrassen i akkurat denne høyden, men kan den senkes litt slik at 2x4" ligger direkte på grusen (som da må være nøyaktig avrettet)? Jeg har et lite trappetrinn ned fra døra ut.

Signatur
  (trådstarter)
   #9
 7     0
Takk for gode synspunkter! Jeg har nå hatt befaring med firmaet jeg inngikk avtalen med og de er enige i at dette ikke var noen god konstruksjon. Så terrassebord tas av, alle bjelker tas bort, det støpes fundamenter der det ikke er, dimensjon økes til 2*8, mellomstøtter mot bakken lages av 2*4 som står på en betongstein mot grunnen. Da bør det bli bra! Grin
   #10
 419     0
Bra at de tar ansvar og ikke krangler på det.
Måten de skal gjøre det på nå virker fornuftigt.