1,657    47    12  

Telenorkabel i hagen - fjerne selv?

 6     0
Hei. Under omarrangering av hagen (har bodd her siden 1995) fant jeg en kveil  med kabel-TV kabel nedgravd under blomsterbed og biloppstillingsplass. Tydelig før vi bygde hus her. Det er kanskje 25 m, som ender i «ingenting» dvs kun en slags plugg eller plombering av enden. Er det tilrådelig å ta sjansen og bare klippe av kabelen så langt ned i bakken jeg kommer til og hive skiten, eller?

TSt
   #1
 14,669     0
Det kan trolig være endemotstand som denne "pluggen" er.    Hvis den ikke er der kan signalet forsvinne hos mange.  Mye avhenger av hva slags avtale det evt har vært.  Har de grave avtale på det som er gjort kan det være dyrt å kutte noe.   Hvis dere ikke har fiber kan denne være verdifull ved at en kan få levert internett via denne.
   #2
 3,591     0
Jeg vet at det ligger en nedgravd TV-kabel i hagen min. Den ble lagt ned noen år etter at jeg kjøpte huset, og jeg godkjente det (og avviste tilbudet om tilknytning til kabelen) - men det er så lenge siden at jeg ikke husker hvilket selskap det var, og finner ingen gjenpart i papirene mine. Så jeg har tatt kontakt med alle aktuelle selskaper for å spørre om det er deres kabel. Samtlige benekter at de noen sinne har hatt noen TV-kabel over min eiendom.

Naboen på den ene siden har bodd her lenger enn meg, og han husker også at han godkjente at kabelen ble lagt ned, men heller ikke han husker hvilket selskap det var.

Så når jeg nå begynner å grave, og finner kabelen, klipper jeg den med god samvittighet! Kommer de da etter meg, kan jeg vise til skriftlig erklæring om at de ikke har noen kabel over min eiendom.

Du kan vel ikke være sikker på at det er Telenor - går du langt nok tilbake, var det tre-fire ulike kabel-TV-selskaper. Men det burde ikke være noe problem med å kontakte Telenor og spørre om kabelen er deres. Min gjetting er at de rister på hodet og overhodet ikke kjenner til den. Så kan du vurdere om du vi ta bryet med å finne andre mulige eiere.

Telenor er en så dominerende aktør at jeg ville spandert på meg en henvendelse til dem, men jeg tror nok at jeg for enkelhets skyld ville "glemt" de andre.
   #3
 5,760     OSLO     0
hvordan får du internett/tv i dag?

ikke helt anbefalt, men du kan jo prøve og klippe, også se om ditt signal blir vesentlig forstyrret....
blir det forstyrelser, så er den tydeligvis i bruk....

er vel lettere og finne ut på den måten, om den er i bruk, kontra bruke tid på og ringe rundt, og ikke få svar, eller?


i beste fall, kan du ikke bare la den være? eller er den i veien for deg?
   #4
 3,591     0
Det kan trolig være endemotstand som denne "pluggen" er. Hvis den ikke er der kan signalet forsvinne hos mange.

Det er prinsipielt mulig, men er det sannsynlig på en kabel som har ligget i jorda i minst tjueseks år (fra før TS flyttet inn) - trolig en del lenger? Er det mange som i dag får levert TV over en tretti år gammel kabel?

Som jeg skrev ovenfor: Jeg ville spurt Telenor, og hvis det ikke er deres kabel (eller de ikke vil vedkjenne seg den) tatt for gitt at den ikke er i bruk. Hvis den er i bruk, og det sitter en termineringsmotstand i enden, burde det være ganske kurant å sette på en termineringsmotstand der kabelen krysser TS sin tomtegrense. Jeg kan ikke tro at erstatning for tort og svie til de som mister signalet en dag eller to vil beløpe seg til noen enorme summer ...

Det får meg til å tenke på mellombølge-senderen på Tyholt, Trondheim. En gang rundt 1980 at mastene ble tatt ned. Det førte til en serie leserinlegg i Adressa fra folk som gråt sine medfølende tårer med minstepensjonister og andre fattige som ikke hadde hatt råd til å få seg noen FM-mottaker. Nå mistet de all radio-underholdning!

Telenor (de het vel Televerket den gang) lot detbatten gå en uke eller to. Så kom de med et innlegg der de fortalte at det hadde vært en bekymring. Derfor hadde senderen blitt slått av et halvt år tidligere (men klar til å bli slått på igjen) for å se hvor stort problemet var. På et halvt år mottok de ikke én eneste henvendelse om manglende radiosignaler - ikke så mye som et lite spørsmål! Da konkluderte de med at behovet for å slå senderen på igjen var ganske beskjedent, og de kunne tillate seg å ta ned antennene. Det var da gråtekonene stormet til: Ikke fordi mellombølge-signalene forsvant, men fordi det synlige symbolet, antenne-tårnene, forsvant.

Ellers: Jeg har i fire år lett etter søppelberget av FM-radioer, uten å finne spor av det. Jeg har med forbauselse registrert at sivilforsvar-sirenene fungerer. Jeg har ikke sett noen økning i antall omkomne på fjellet i uvær som de ikke fikk forvarsel om siden FM-værmeldingene er borte. ... Og så videre. Jeg har ikke sett noen materialisering av ett eneste av skrekk-scenariene vi ble forespeilet når FM-senderne ble slått av.

Så om TS "slår av" kabelen gjennom hagen sin, tror jeg neppe det fører til noen TV-nettverks-messig katastrofe.
   #5
 24,793     Akershus     1
@keal
Om du ikke har registrert berget av ubrukelige FM-sendere – står en stum en i bilen min. Kjøkkenradioen er også stum, men ikke kastet enda.
Kort sagt, de oppnådde i alle fall at én sluttet å høre på radio.

Ad Tyholtsenderen, studenten som brukte antenne for å holde liv i leselampa ville kanskje ha reagert? Sel lekte jeg med lysstoffrør ved Fredriksstad kringkaster, en kunne gå rundt i sendersalen med et tent rør. Om en grep om røret md to hender, slukket røret mellom hendene. For å tenne det måtte en enten sette det i lampeholderen eller gå nær feederen.
Signatur
TSt
   #6
 14,669     1
Det er ikke noe problem å få signal på 30 år gammel kabel.  Det ligger i veien hos meg.  Årsaken til at de valgte å bytte kabel hos meg var at sammen med abonnent kabel lå det stamkabel til hele bygda og den lå i grusvei så grunt at de ikke trengte å bruke gravemaskin for å ordne skade på kabel.  Hadde den ikke gjort dette hadde det fortsatt å benytte denne,  det er bare i min gate den ble byttet.  

Så når noen har gitt gravetillatelse vil en kunne få erstatningskrav i allefall hvis det ikke gjøres som en "ulykke".  
   #7
 24,793     Akershus     0
Her er TV-distribusjonen på 35 år gamle kabler. Blir nå byttet md fiber, men coaxen er egentlig still going.
Egentlig er dette meningsløs sløsing: først coax. Etter mange år la Telenor fiber. Nå kommer Viken fiber med egen glasstråd i tillegg. Vi får dobbelt med fiber mens andre deler av Norge mister sin ADSL.
Signatur

   #8
 1,119     Trøndelag     0
Det ligger coax fra 1995 (byggeår) hos oss. Trolig eldre i resten av gata. Men det er vel fiber frem til koblingsskapene i gata om jeg forstår det rett.

(I tillegg har to aktører lagt fiber helt frem til husene, så vi har i alle fall litt å velge i.)
   #9
 1,458     Oslo     0
Mange interessante innlegg her.

Til OlaL: Du bør ikke kutte denne coakskabelen. Sannsynligvis kommer denne ubrukte kabelen fra et fordelerskap i nærheten. Først må man gå inn i dette skapet og koble fra din coaks. Deretter kan du kutte kabelen.
Signatur
   #10
 1,972     klippdalen     0
Mange interessante innlegg her.

Til OlaL: Du bør ikke kutte denne coakskabelen. Sannsynligvis kommer denne ubrukte kabelen fra et fordelerskap i nærheten. Først må man gå inn i dette skapet og koble fra din coaks. Deretter kan du kutte kabelen.


Nei, om dette er egen drop. så er det bare å kappe den om du ikke bruker den.

det finnes selvsagt muligheter for at det oppstår returstøy som kan påvirke naboers kvalitet på internett, men da finner noen ut av det relativt kjapt og kan få kobla av kabel.

Om kabel ikke er i bruk eller har vært i bruk på mange år. så er sjangsen for at den ikke er tilkobla sånn ca 100% Smile

Telenor slutta ikke å koblefra (Stenge) samtidig med at det analoge TV/FM signalet ble fjernet for noen år siden (til store protester fra oss som jobber med dette, men mot telenor så høres ikke vår stemme)