1,467    10    0  

Trapp utendørs til bolig, innenfor kravet?

 3     0
Hei!
Har nylig overtatt en leilighet i en nyoppført 4-manns bolig. Tilkomsten til leiligheten er via en betong trapp som vist på bilde. Jeg synes trappen er uforsvarlig tillaget, veldig bratt og små trinn. Skulle kanskje vært ett rapo i midten av den? Målte inntrinn til 25 cm og opptrinn til 18cm. Noen tanker eventuelt tips til dette? Kan fort bli en stygg sak om barn, eldre og eventuelt berusede personer skal gå ned her.

På forhånd takk!
Trapp utendørs til bolig, innenfor kravet? - 20211119_122713.jpg - Frozen

jaf
   #1
 6,341     tromsø     0
Det burde vært repo. Det kommer snø og is på trappen om vinteren. Men en trapp kan være opptil 3,3 meter i høyde før repo i følge regler https://dibk.no/regelverk/tek/3/12/iii/12-16/

En trapp kan være lovlig og samtidig farlig om vinteren. Trappen er jo grei som nødutgang. Men ikke noe å springe i , for å nå bussen.
   #2
 827     Oslo     0
Trappeformelen er 2 opptrinn + 1 inntrinn skal være innenfor 60-64 cm og trappen ser ut til å være under 3,3 m så den er forskriftsmessig utført bare de får på rekkverk på begge sider.
   #3
 5,751     OSLO     0
har de lagt varmekabler i den tro? ellers kan den bli ganske farlig om vinteren hvis det blir is på den

selvom den er innenfor reglene, syns jeg også den er noe bratt, opptrinn på 18cm er jo ganske høyt....
   #4
 6,463     Akershus     0
Trappeformelen er 2 opptrinn + 1 inntrinn skal være innenfor 60-64 cm og trappen ser ut til å være under 3,3 m så den er forskriftsmessig utført bare de får på rekkverk på begge sider.


Den formelen er ikke et krav, snarere en tommelfingerregel. Det er akseptert å gå utenfor denne formelen i utvendige trapper.

Med det sagt, et repos her hadde dratt trappa ut i ganglinjen til døra vi ser på bildet.

.Thag
   #5
 24,743     Akershus     0
En kunne laget en vinklet trapp med repos i hjørnet. Da hadde ikke trappforten kommet i konflikt med døra.
Signatur
   #6
 827     Oslo     0
Den formelen er ikke et krav, snarere en tommelfingerregel. Det er akseptert å gå utenfor denne formelen i utvendige trapper.

Trappeformelen er preakseptert ytelse for å tilfredsstille forskriftskravet både for innvendige og utvendige trapper.

Nå er det ikke noe krav om universell utforming her men hadde det vært det hadde det i tillegg vært krav om inntrinn på 28 cm og maks stigning på 30 grader. Dette er mål som uansett er greit å prøve å holde seg innenfor på hvis man har mulighet til det men det hadde vel vært vanskelig med døren her som nevnt.
   #7
 3,910     Asker     0
Det er jo ganske likegyldig hvordan man kunne laget trappen bedre. man kan alltidd lage bedre, men det er et kostnadsspørsmål. Denne trappen er innenfor reglene, og dermed helt ok.

Eneste avviket er rekkverket, eller mangel på det. Det som er der nå er ikke en gang godt nok for midlertidig brukstilatelse. Det skal ikke kunne klatres på, og håndløper på begge sider. Avstand mellom liggende planker/spiler skal være maks 20mm der det er fare for faller, eller maks 100mm dersom du benytter stående planker/spiler.
Signatur

TSt
   #8
 14,593     0
Synes det var litt rar at den var startet såpass lavt at nabo må ha trinn opp forran sin dør. Men de runde merkene tyder jo på at dette er noe prefabrikert som er heist på plass. Vet du hva de har tanker om overflate på trappen ? Skal de bare støpe igjen det jeg tror er løfte hull ?
   #9
 3,910     Asker     0
Årsaken til at det starter så langt nede er at det i henhold til SINTEF byggforsk skal være type 30 cm opp til kledning fra bakken. Dette ser følgelig helt forferdelig ut, men utbyggere bygger gjerne slik for å unngå evt krav med tanke på råteskader. Med mindre dør skal lenger ned enn kledning blir dette resultatet. Du finner ikke en arkitekttegnet bolig med kledning dratt 35cm opp på veggen.

Prektisk løser man gjerne dette senere med at man bygger en platting eller noe.
Signatur
TSt
   #10
 14,593     0
Ser den der, hadde ikke studert kledning. Men uten platt ville det blitt et litt større flate nedenfor TS sin trapp.