9,109    14    1  

Luft-Vann Varmepumpe: Behov for stor akkumulatortank?

 146     Sortland     0
på 250kvadrat?   9kw LG Thermia V Luft vann pumpe. m 300liters vvt.

og noen som har forslag på hvilken tank jeg burde bruke?

   #1
 5,729     0
Det vel inverter på denne pumpa og da styres effekten trinnlaust, og da har akkumultortank lite funskjon så lenge du ikkje skal varme vv. gjennom spiral i tanken da.
   #3
 2,435     Hordaland     0
Slenger meg på denne her.

Planlegger hus med opp i mot 200kvm vannbåren gulvvarme, samt vannbatteri i ventilasjonsanlegg. VP skal brukes mot både rørspiral i varmtvannstank og gulvvarme. Regner med det her bør være en akkumulatortank?
Signatur
   #4
 10,486     Akershus     0

ok ., skjønner..  tenkte ikke på det.


Når først du har en L/V varmepumpe, så er vel veien til forvarming av varmt tappevann ganske kort?
Signatur
   #5
 552     Stavanger     0
Ikke helt nye denne, men er det ikke rimeligere å varme opp vannet i akkumulatortanken på dagtid når utetemperaturen er høy, enn på nattestid med tilsvarende lave temperaturer, slik at oppvarmingsenergien som tas ut til huset på natten ikke krever at varmepumpa går hardere nattestid (med lavere COP).
   #6
 1,015     Revetal     0
Jo dette vil absolutt være et godt poeng, og blir det samme argumentet for tank som med solvarme. Nå fungerer jo solfangere særdeles dårlig om natten også da Wink.

Luft/Vann VP bruker jo også indirekte solvarme for det er jo tross alt sola som varmer lufta. Det er i perioder store forskjeller på temperaturene dagtid vs natt så da blir virkningsgrad/driftsøkonomi tilsvarende betydelig bedre. Trege gulvvarmesystemer eller godt isolerte hus kan med fordel også styres med nattsenking for å kun bruke varme når produksjonen er optimal.

Med luft/Vann VP slipper du også støyen på natten, og det kan jo også være en fordel.
Signatur
   #7
 10,486     Akershus     0
Ideen er vel god nok, men jeg antar dette må avregnes opp mot at temperaturen i tanken må økes for å lagre varme. Har man en 750 liter tank, og øker temperaturen med 5 grader, så er ikke det mer enn 4,2 kw varme lagret der. Høyere tempertur i tanken vil jo virke motsatt vei igjen.

Jo større tank, jo mindre trenger man øke temperaturen for å lagre samme effekt, så stor tank er vel egentlig aldri feil uansett?
Signatur

   #8
 1,015     Revetal     0
Ja det er begrenset hvor stor tempdiffernase som kan jobbes opp før regnestykket går andre veien. Likevel kan utemperaturer fort svinge 15-20 grader i perioder, og spesielt i enkelte områder og da begynner det også å bli god butikk å kunne lagre opp litt. Spesielt om nattetemperaturene blir så lave at Luft/vann ikke engang klarer å gi noe på natten og morgenkvisten.

Kan ikke gi noe fasitsvar, for alle har forskjellige utgangspunkt i sine hus, og anlegget må dimensjoneres og tilpasses hva som blir best i hvert enkelt tilfelle. Altfor mange A4-løsninger som for de fleste da bare vil gi passelig greit driftresultat.
Signatur
   #9
 2,335     Trondheim     0


Her kom en spennende tenkning omkring COP på natt og dag som ga meg anledning til å leke med tall.

COP for en varmepumpe på R410a kan generelt uttrykkes som COP=2,75 - (utetemp X 0,06), om den avviser 5 minutter hver 50 minutt.

Er det 15 grader differanse mellom natt og dag blir driftstilstanden den at på natt er COP 1.85, på dag 2,75 om dagtemp er 0 grader. Tilsynelatende stor forskjell, som skulle bety mye?

Om utgangspunktet er at en varmepumpe holder varmen med et forbruk på 1kW døgnet gjennom og natten varte 8 timer, ble det samlet sett produsert 58,8 kWh per døgn. Gjennomsnittlig COP på 58,8/24=2,45.

Har man så en stor akkumulator kan man velge å stenge pumpen 8 timer på natten, for å sanke varmebehovet på 16 timer fremfor å produsere det løpende på 24 timer.
Med COP 2,75 på dagen i 16 timer må pumpen gå på 1,37kW i de 16 timene for å lage samme mengde varme.

Om været er slik, har man spart 2,62 kWh det døgnet.












Om en varmepumpen med kompressor på 1kW var parkert i 8 timer på natten ved -15 unnlot man å produsere

Signatur
   #10
 113     Tromsø     0
Skal også ha LG therma V. Bauer energi sentralt sa at jeg ikke trengte akumulaturtank, basert på at jeg bor i Tromsø som har kystklima, dvs sjelden mindre enn 15 minus. Og egentlig sjelden under 10 minus. 240 m gulv med vannbåren, blir bra det tror jeg:)