39,149    78    0  

Hvilken nettverkskabel kjøpes i 2014?

 95     0
Er det cat6 som gjelder nå? Og er det noen leverandører som er bedre enn andre? Det er jo et hav av disse på nett men jeg vil kjøpe noen som er av god kvalitet og vil derfor ikke stikke til Biltema

   #1
 153     0
Er det cat6, så er det cat6. Forskjellene er hvor mye margin de oppfyller kravene med og hvor installasjonsvennlige de er. Biltema sin er sikkert like grei som hvilken som helst annen med pvc kappe. De billige er gjerne litt tykke og stive. Cat6 er sertifisert for 250MHz og oppfyller kravene til 1gb Ethernet med god margin. Cat5e (125MHz) oppfyller også kravene til 1gb ethernet.

Som regel brukes Cat6 i nye installasjoner siden den er bedre egnet til Power over ethernet (POE) fordi man kan få varmeutvikling i cat5e kabler som har tynnere ledere. Varmeutvikling kan gi problemer med dataoverføring. Men dette er først og fremst et problem knyttet til tykke bunter av kabler og POE utstyr.

Mitt svar er derfor bruk Cat6, som er dagens norm, men du vil ikke få noen problemer om du bruker cat5e heller i en installasjon. En billig Cat6 kabel vil være mer enn bra nok.

Forøvrig er standarden:
Cat6a - 90m 10gb
Cat6 - 30m10gb, 90m 1gb
Cat5e - 90m 1gb
   #3
 1,231     Bergen     0
Jeg installerer bare cat5a. Kombinasjon av latskap og penger spart. Man skal ha gjennomført  heftig hardware og spesielle behov for å nyttiggjøre seg mer enn 1Gbps pr. idag.

En gang i fremtiden blir det helt klart vanlig å ha behov og mulighet for mer enn 1Gbps, da skal jeg bite i det sure eplet og trekke om på nytt.
   #4
 514     0
Har selv Cat5E i huset og har ennda ikke truffet på noen begrensninger, det er vel heller hastighet på lagringsdisker som blir flaskehalsen.

Det trådløse er jeg ikke så veldig fornøyd med, her blir det satt inn802.11ac  nettverkskort i den bærbare så snart jeg får sommlet meg til å kjøpe det.
   #5
 3,216     0
Spørs litt på oppsett, med 10 gig kan du overføre skjermdata ukomprimert, noe jeg ser på som en fin fordel, som kanskje utnyttes om noen år, og mitt oppsett har disker som leverer mer enn 125 MB/s, men ingen switch som leverer 10 gig foreløpig. Er dog snakk om noen hundrelapper i ekstra kabling, synes det glatt er verd bryet med eventuell omkabling osv senere.
   #6
 1,231     Bergen     0
Jeg mener å ha lest at man ikke kan behandle cat6-kabelen like brutalt som cat5 (nuvel, alt for en passende definisjon av brutalt), og at man ikke kommer gjennom like mange bend som med cat5.

I mitt tilfelle med mye ad-hoc trekkerør, kabling og koblingspunkt (skjøter) etterhvert som oppussing skrider fram så hadde cat6 resultert i færre nettverkskabler pr. trekkerør, og mer styr pr. i dag med å få nett til alle punktene jeg vil.

Hadde jeg prosjektert nytt hus hadde jeg kanskje vurdert annerledes.
   #7
 1,596     0
Noen konkrete tips til hvor eller hvordan man får tak i kabel *billig* ?
EIBmarkt vil stort sett ikke sende kabelsneller til Norge pga vekt..

   #8
 153     0
http://www.multicom.no/SSTP-CAT6-Solid-305m-PVC-MICROCONNECT/cat-p/c/p5650029 var den billigste jeg fant på prisjakt.no den koster 3,36/m ink mva som er en ganske grei pris.

For installasjon skal man bruke solid kabel (ikke flertrådet som er beregnet for patchekabler).

For uttak kan du enten kjøpe ferdige ELKO eller lignende, eller frontpaneler med "keystone" hull og noen keystone kontakter. http://www.multicom.no/SearchResult.aspx?q=kw:keystone

Keystone jacks brukes gjerne av installatører siden det er raskere å kontaktere i en liten plugg, og klikke den på plass, enn å holde på å knote i et ferdig uttak a la elko. Det gjelder også i andr enden (i patchepanelet), man får både ferdige patchepaneler og paneler man klikker på plass keystonekontakter.

Jeg synes prisene hos multicom ikke var så verst, jeg har ikke voldsomt mye billigere priser hos grossist, men da får jeg jo "merkeutstyr". Vil tro at kvaliteten hos multicom er helt grei, og installasjonshastigheten har ikke så mye å si på en 10-20 uttak eller hva det nå er du skal ha kontra flere hundre, kanskje tusen, som det er i et forretningsbygg.
   #9
 1,596     0
Mange takk lime1!

Uten å ha sjekket, kan jeg jo bare anta at jeg sparer noen høvdinger på å kjøpe "noname" kabel fra Multicom vs elektrogrossisten. Kontakter har jeg allerede kjøpt fra EIBmarkt/Gira, men patchepanel og 19" rack/skap kommer når teknisk rom står ferdig. Om jeg ikke får full hastighet på kabelen betyr det uansett lite for mitt bruk i uoverskuelig fremtid.

Jeg skal kun ha dette hjemme i eget hus, så det blir neppe flere punkter enn hva som er plass på et standard 19" patchpanel - 24? Tipper jeg kommer langt med halvparten...

Det er mange år siden jeg gikk som kabeltrekker på industribygg; siste prosjektet dro vi inn ca. 10.000 punkter til et knøttlite datarom, hvor det ble dekket med patchepanel fra gulv til tak mer eller mindre... Savner ikke de arbeidsdagene.  Wink
   #10
 7,686     Bærum     0
Nå er det noen år siden jeg jobbet i kabelbransjen. At kabler er merket Cat 6 e.lign. betyr ikke automatisk at de alle har samme kvalitet. Så vidt jeg kjenner til er det ingen kontroll / sertifisering av Cat-kabler slik det var med IBMs Token Ring kabler. Tror nok produsent xx fra Kina ikke nødvendigvis har samme kvalitetskrav som en seriøs vestlig produsent. Kvalitetsforskjellene vil man først merke når man presser hastighetene opp mot grensen.