6,407    33    5  

Innebygget høyttalere og sone - trenger hjelp!

 17     0
Har forsøkt å lese meg litt opp her og andre forumer uten at jeg helt blir klok - detter inn på tråder som er 4-5 år gamle, og med tanke på hvordan teknologien utvikler seg føler jeg at mye av det kan være/er utdatert.

Men uansett: Jeg har planer om å legge opp til 2 høyttalere på kjøkken, 4 i stuen, 2 på bad og 2 ute, totalt 10 høyttalere innfelt i tak. Soner vil være kjøkken, stue (+subwoofer), bad og ute.
Alt av dette skal kables til teknisk rom.

Anlegget skal brukes til å ha musikk til hverdags og hygge, så greit at det låter OK men jeg er ingen hi-fi entusiast.

Jeg lurer på om noen kan komme med tips/anbefalinger til følgende:

- Hvordan kabeler man bør benytte
- Valg av forsterker til teknisk rom - hvordan fungerer det med (trådløs) sonestyring?
- Trådløs streaming - Sonos? Airplay til forsterker?
- Valg av høyttalere
- Skal ha TV-stue i kjeller i tillegg, anbefaler dere å kjøre det i vegg også, eller kjøre det separat? (HDMI fra teknisk rom?)

Takker og bukker for den som har kompetansen og tar seg tid til å evt svare meg.

   #1
 611     Bergen     0
Hei hei.
Jeg planla dette selv i huset mitt, trakk rør til alle rom men slo det fra meg når jeg hørte lyden i stuen og supplerte med en creative soundblaster roar på kjøkkenet og da var jeg fornøyd.
Jo større tversnitt på kabelen er som oftest bedre, opptil et vist punkt. Men 2.5/4 kvadrat burde holde i massevis, de kommer litt ann på hvor langt strekk og hvilke forsterker/høytalere du går for.

Jeg planla å bruke en forsterker på 4x200 watt forsterker som jeg hadde liggende og så fikse noe sone styring med noen raspberry pi stående i rack.
Men nå har jo chromecast audio kommet, så jeg hadde muligens gått for en slik løsning.. det er blitt sagt at den skal komme med mulighet for multirom styring i senere tid.
Høytalerene ville jeg lagt litt penger i. Men her må du nesten høre litt selv. Jeg satt meg ikke så mye inn i det da dette var noe som skulle komme senere. Planen var noe fra b&w eller dali, de går vist veldig fint med sonos amp.
Skal du kjøre sonos over hele linjen blir det fort unødvendig dyrt.

Med hdmi og strekk så kommer det litt ann på hvor teknisk rom er. Fruen lurte på hvorfor jeg ville ha alt inn på et rom, men hun skjønte det nå. Ingen duppedingser i stuen. Her kan du bruke en extender ( her bør du ikke kjøpe de billigste) noen har ir extender innebygd så du ikke får problemer med fjernkontroll.
Hdmi extendere kan bruke cat 5e eller cat 6 kabel. De gode klarer seg med cat 5e.
Canal digital sin fjernkontroll til teewee(?) boksen går på radiobølger og ikke ir. Jeg tror du får en logitech harmony som også har den funksjonen, har ikke peiling.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 17     0
Takk for svar. Har hørt på noen 6" Dali og det passet mtp innbyggingsstørrelse og lyd.
Når det gjelder forsterker føler jeg at jeg fortstatt står i mørket, hvilke alternativer har jeg for soneinndeling borsett fra å stacke Sonos?

Mtp kabler: Er det greit å bruke PN-kabler i ferdigstrukket rør til høyttalerene?
   #3
 611     Bergen     1
Jeg er ingen ekspert på dette.
Men i stedet for å stacke sonos amp for hver sone så kanskje man kunne valgt en litt kraftig hjemmekino forsterker med feks 7.1. Da har du potensielt 7 soner eller noen soner med stereo og noen med mono, selv om det er mono så kan du koble signalet inn slik at du får alle lydene med. Før så var det ofte slik at mindre lyd efekter kun kom på ene siden (;irriterte meg lenge i bilen siden jeg hadde koblet feil og så var det en populær sang som sa rigth og left, men i bilen min så sa de right i min venstre høytaler og omvendt :p )
Jeg vet at noen i hvertfall eldre forsterkere måtte/kunne ha kilde inn til hver utgang.
Kilde her KAN feks være chromecast audio (350 ish for stykk) eller noen raspberry pi med volumio os.
Fordelen med chromecast er at det er google som utvikler den, volumino er gratis og basert på donasjoner (tror jeg) ergo tregere utvikling og ikke så elegant.

PN burde fungere utmerket, men jeg hadde nok brukt høytalerkabel.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 17     0
Takk igjen. Men hvordan "fjernstyrer" jeg denne forsterkeren, altså volum samt hvilke soner det skal spilles fra? Kobles den på wifi og har en app, eller RF-remote? Det første hadde jo vært optimalt.
   #5
 3,210     Vestlandet     0
Du fjernstyrer kildene, feks med smarttelefon. Forsterkeren står med fast forsterkning.
   #6
 611     Bergen     0
Volum kan styres i chromecast appen vil jeg tro, kan i hvertfall det på den vanlige chromecasten. Du styrer altså volumet på signalet inn til forsterkeren.
I forhold til soner så må du kjøpe flere chromecast audio og gi de hver sitt navn. Det skal vist komme en mulighet for multirom løsning, men jeg aner ikke når. Foreløpig blir de kun styrt som seperate soner.
Forsterkeren i seg selv kan sikkert styres på en måte, men der er jeg ikke sikker. Jeg vet noen slår seg på når den får signal inn på kilden og går til stanby en stund uten signal. Ellers kan du lage noe hjemme mekk med en føler på signalet som så styrer et relé for å slå av og på forsterkeren.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 17     0
Mulig jeg må ha det inn med teskje - men er det slik at forsterkeren sender signal X ut til høyttaler 1 og 2, signal Y ut til 3 og 4 osv? Eller er det slik at den sender samme signal ut til alle høyttalerene, bare at man må styre hvilke høyttalerutganger som er aktiv? Jeg ønsker jo feks mulighet til å spille av i stuen uten at det jaller for full guffe på badet. Tongue

   #8
 611     Bergen     0
Begge deler går.
Som jeg nevnte i sted noen eldre forsterkere må/kan ha signal inn på hver inngang.

Da blir det slik du forklarer.
Da kjøper du en chromecast til hver sone.
Og gir de nye navn.
Skal prøve å lage en tegning.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 17     0
Kult, takk. Hvis du kunne kommet med en anbefaling på forsterker også hadde ting vært fullkomment!
   #10
 611     Bergen     0

Jeg vil ikke anbefale en forsterker da jeg ikke har prøvd noen til dette.
Men her har jeg tatt to bilder av en denon forsterker, denon var/skal være veldig gode greier.
Som du ser på det ene bildet så har jeg zoomet litt inn.
Her ser du 7.1 input med alle de forskjellige inngangene. Og på det andre så er de respektive utgangene.
Mulig du kan gjøre stereo om til virituell suround på noen forsterekere også. Slik at lyden som går inn på front blir lagt til de andre utgangene og dermed KAN du spille samme lyd i hele huset.

Min forsterker var et rent effektledd så 4 utganger og 4 innganger. Kunne styre lyden seperat på alle 4. Evt bro koble 2 og 2 utganger så jeg hadde en 2 x ca 400w
Innebygget høyttalere og sone - trenger hjelp! - Screenshot_2015-11-12-12-21-01.png - kama

Innebygget høyttalere og sone - trenger hjelp! - Screenshot_2015-11-12-12-21-06.png - kama
Signatur