25,386    37    4  

Legge nettverkskabel 140-150 meter, vil det gå?

 68     Gloppen     0
Er i gang med tomtearbeid nå, og vi vurderer å legge nettverkskabel(internett) fra nabohus til vårt, ca 140 meter.
Tenkte da å legge nettverkakabelen fra nabo til garasje (50 meter) og så koble kabel i en switch og videre fra der ut til vårt hus (ca 90 meter). Lar dette seg gjøre, max lenge uten switch er vel 100 meter? Skal ha kabelen i trekkerør så skal ned i sammen med stømkabel. Hvilken type kabel bør jeg bruke?

   #1
 214     Arendal     1
maksimalt strekk for Cat 5e er 100meter. Den vil forsatt virke over 100 meter, men den vil ikke overholde kravene til Cat 5e. Vet ikke om Cat 6 eller 7 kan strekkes lenger, er usikker på det. Men å legge den sammen med strømkabel er en veldig dårlig idé.

Men hvis du legger opp switch mellom, så det lengste strekket blir 90 meter, tror jeg ikke det skal være noe problem. Satser på at noen andre kan gi deg et mere utfyllende svar enn det jeg kan =)
   #2
 41     Oslo     0
Hva med å legge Cat 6 kabel istedet? Den skal vel tåle i overkant av 200 meter mener jeg å huske.

Ellers er det jo null problem å skyte trådløst over den lille distansen der.
   #6
 214     Arendal     0


Men å legge den sammen med strømkabel er en veldig dårlig idé.


Sikker på det?


Ja. Vet ikke hvor mye det har å si, men det er ikke heldig. Vi har opplevd problemer i installasjoner på større bygg med tap (husker ikke hva det heter på nørdespråket), og det er jo en grunn til at svakstrøm og sterkstrøm legges på hver sin side av kabelbruer og ikke skal krysses. Det skal faktisk legges inn skilleplater i kabelkanaler også for å unngå støy mellom dem.

Ikke sikkert det vil ha noe praktisk å si her, det vet jeg for lite om til å uttale meg om, men de bør ikke legges sammen, det vet jeg...
   #7
 4,110     Akershus (Follo)     0
Regelen er at det ikke skal gjøres.

Men så kommer det an på mange faktorer.
I heldige fall slipper du unna med endel pakketap som du kanskje ikke merker fordi du ikke utnytter båndbredden på nettet. Er du mindre heldig får du ikke noe gjennom. Spørsmålet er hva du da har tapt. Er det bare 140m Cat5e og litt humør, så kan det være verd forsøket.

Men er ikke grøfta fylt ennå, så ville jeg lagt dem på hver sin side i grøfta før du fyller tilbake. Da har du jord mellom, og får et godt resultat.
Signatur

   #8
 1,519     Oslo     0
Ok - jeg trodde det var ganske problemfritt jeg, jeg har en del meter parallelt med ganske mange sterkstrøm uten at jeg merker noen problemer. Men nå er det på betydelig kortere strekk.
  (trådstarter)
   #9
 68     Gloppen     0
Er det en spessiell type Cat5 evt cat6 jeg må legge? Tåler kabelen kulde?
   #10
 43     Bergen     1
Hei. Det er riktig som nevt over "samlet lengde skal være 100m inkludert snorer". Det er mange måter å omgå dette på.
1. Du kan bruke fiber. Fiberkabel koster vanligvis mindre enn kobberkabel, men på korte strekk blir det selvsagt dyrere, da du trenger mye dyrere switcher/ nettverkskort osv.

2. Du kan benytte en høykvalitets kabel. F.eks kan du kjøpe en cat7 kabel og sette på "vanlige" kontakter (cat 7 benytter en annen type kontakter enn cat 5). Cat 7 kabel bør ikke være så mye dyrere enn en god cat5/cat6 kabel, og med dette slipper du også ekstra nettverksutstyr. Dette er uansett ett sjansespill, det er godt mulig du her vil få ett pakketap.

3. Du kan benytte LRE (Long Rich Eternet), dette er en teknikk for å sende signal over lengre avstandarder (opptil ett par km med f.eks 1mbit) over vanlige ethernett kabler. Dette kan også benyttes om man benytter plan 2 og det blir mye pakketap.

4. Siden du har en strømkabel i samme grøft kan du lage en lufttett boks midt i grøften og ha en egen liten switch i den, da halverer du lengden. (Du kan også bruke en repeater om du vil være litt proff).

Pakke tap er ikke noe man kan "kimse" av. -Tenk deg spilling av mp3 filer som hakker, video streaming fra nrk som stopper opp og (i beste fall) må laste inn på nytt osv.

Strøm: Man skal ikke legge strøm inntil en ethernettkabel. -Om man skal legge dette på samme kabelstige i en bygning skal dette legges på hver sin side av stigen (tror det skal være 5 cm i mellom). -Så du kan benytte samme grøft, men hold avstand!