14,455    26    1  

Løsninger for teknisk sentral

 967     Stavangerområdet     0

Hvilke løsninger brukes og anbefales for den tekniske sentralen? Jeg skal opp med et teknisk rom og skal samle spredenettet inn i et skap og leter derfor etter løsninger til dette. Mitt største spørsmål er valget mellom 10" eller 19" skap. Jeg ønsker en så kompakt løsning som mulig, men som har nok plass :P

Jeg kommer til å få inn ca. 20 punkter og i skapet planlegger jeg å ha en 16p GbE switch, fibermodem, router og IP-telefonmodem. WiFi router og NAS server skal stå en annen plass.

Konkrete produktanbefalinger (med el.nummer hvis det finnes) mottas med takk.

   #1
 44     oslo     0
Hvis du har plass til det hadde jeg satt opp et 19". Har selv kjøpt stort sikringsskap fra Moeller/Eaton med svakstømsdel, men blir veldig trang, Men hadde dessverre ikke plass til til eget skap.

Finnes mange gode leverandører, og ofte blant de seriøse aktørene er det bare designet som er forskjellig. Synd ikke Elko har 19" for de har meget lekre løsninger for hjemmemarkedet.

Men mitt forlag er: (El Nummer bakerst på link)
Skap
http://www.ikn.no/produkter/Skap/6996276

Patchepanel
http://www.ikn.no/produkter/Kat-6-UTP/6993245

Tråføring
http://www.ikn.no/produkter/TrueNet-Div/tilbehr/6993209

Powerlist
http://www.ikn.no/produkter/Skap/pdu

Hylle

http://www.ikn.no/produkter/Skap/Tilbehoer/6996280
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 967     Stavangerområdet     0
Takk for svar. Hører mange som anbefaler 19" rack. Er det virkelig behov for et så stort rack? De 19" rackene jeg har sett på, inklusive de fra ikn, er dypere enn det jeg har behov for.

Jeg har funnet en løsning som jeg tror kan gå:

ELKO 10" 12U skap (som er 260mm dypt), 2 stk 12p CAT6 patch, 4 hyller (135mm dype) for utstyr, 6 blindpanel. Så får jeg elektrikeren til å skru en 4-er påvegg stikk inni bakveggen i skapet. Jeg behøver ikke mer plass enn dette (det at jeg trenger 6 blindpanel sier vel sitt) og at dypeste komponent er 200mm.

*edit*: Dvs. jeg bruker gjerne et 19" rack. Mer standardisert tilgjengelig utstyr. Men jeg trenger ikke mer enn 8U og jeg ønsker ikke et skap som ruver 30-40cm ut av veggen. Finnes det 19" 8-12U, 25-30cm dypt m/veggforing for delvis innfelling?
   #3
 44     oslo     0
Hei
Enig at de er i overkant dype, men ofte setter man switcher i skapene og da trenger man litt ekstra dybde. Alternativt kan man sette opp 6He 19" og sette dette rett under himlingen, så spiser det ikke så mye av rommet.

Tipper det du ramset opp der koster 3 ganger så mye som som om du hadde valgt 19" løsning.
MEN enig at det er en elgant løsning, så burde jo ikke satt dette i et teknisk rom, men i stua ;)


Signatur
   #4
 24,743     Akershus     0
Et alternativ kan være et garderobeskap med skinner i front for feste av 19" utstyr.
Signatur
   #5
 21     Tromsø     0
Veldig interessant tråd så jeg må bare hive meg på. Jeg holder på å legge opp spredenett i huset. I forbindelse med oppussing har jeg trukket 20 rør rundt i huset med utgangspunkt i en bod hvor jeg har tenkt å ha teknisk sentral. Problemet mitt er at jeg overhodet ikke har peiling på temaet. Jeg får hjelp av en som har gjort tilsvarende tidligere i forhold til terminering og montering av innhold i skapet.

Jeg trenger imidlertid hjelp til å velge ut skap med innhold. Jeg var innom et engroutsalg og skulle hente skap og deler på fredag men konstaterte fort at jeg ikke akkurat var på hjemmebane..

Planen min er å montere datakontakter rundt omkring i huset. Dvs stue, loftsstue, kontor og 4 soverom. I tillegg til kablet internett forbindelse ønsker jeg å plassere utstyr til trådløsnettet i skapet. Jeg har parabol og ønsker å spre tv signalet via datakontaktene slik at jeg slipper å trekke masse coax kabler i tillegg til datanettverket.

Jeg har tenkt å plassere en data server i boden tilkoblet nettverket mtp på musikk o.l. I tillegg er det fristende å feks kunne benytte en nettverksskriver og dele en dvd spiller mellom alle tv`ene i huset. Med tre unger i huset blir det fort mange som skal ha egne dekodere, dvd spillere og stereoanlegg på rommene sine. Har lest litt i hovedkatalogen til Elko og skjønt at det meste er mulig ved hjelp av IR link og mottager.

Jeg trenger med andre ord et skap hvor det er muligheter for å utvide etter hvert som fremtidens behov melder seg. Jeg skjønner foreløpig lite av begreper som DIN enheter, patchepanel, 8 U v.s 12 U, 10" v.s 19"  o.s.v.. hjelp !!

Siden jeg skal plassere skapet i en bod betyr ikke størrelsen så veldig mye. Det er viktigere at jeg velger et skap hvor det er kurant å finne kompatibelt utstyr. Jeg har foreløpig kun sett på Elko og har mulighet til å handle dette fra engroutsalg men er åpen for alle alternativer.  Det 19" toms skapet så slett ikke dumt ut. Siden det er glassdør på det er det jo også sikkert mulig å evt plassere en trådløs router inni skapet. Passer utstyr/ innmat fra feks Elko i dette skapet eller er det andre rammer, skinner eller lignende?

Jeg har sett på Elko sitt skap som heter 10" 12U el.nr. 6942120. Noen som har noen formening om pris på dette skapet?

Siden jeg skal sende både datasignaler og tv signaler bør jeg vel velge en kabel der lederene er skjermet, evt parvis skjermet ? Diameteren bør ikke være større enn at det lar seg gjøre å trekke to stk kabler gjennom et 20 rør. Er det noen som har en passende kabel å anbefale?

Beklager langt innlegg og sikkert masse dumme spørsmål. Blir veldig takknemlig for hjelp  Smile
  (trådstarter)
   #6
 967     Stavangerområdet     0
19" og 10" henviser til bredden på skapet. Det er målet mellom hengeskinna på hver side, se http://en.wikipedia.org/wiki/Rack_unit . 19" henviser til bredde på ca 48,3cm, mens 10" er 25,4cm brei. "U" henviser til høyden, der 1U er 44,5mm. Når man setter inn utstyr i et rack, gjøres dette så og si alltid i x antall U. Du må kjøpe innmat som passer til skapet, dvs. 10" utstyr til 10" rack, osv.

Du bør ikke plassere WLAN router inne i skapet, med mindre hele greia er lagd av plast. Et glassvindu kun, hjelper deg desverre lite med mindre du står i retning av vinduet fordi metallet ellers sperrer radiobølgene.

Dersom du har tenkt å distribuere TV-signaler over et CAT nettverk, krever dette mer av kablene. Jeg lurer på om du må opp på CAT7 for å få det til. Dvs. det koster nok en del. Jeg er usikker på man klarer å trekke 2 stk av slike kabler i et 20mm K-rør. Dette finnes det andre som kan svare bedre enn meg.

Til info her er oppsettet jeg planlegger. Innmaten i skapet fra topp til bunn:


  • 6942120 ELKO 10" 12U skap 260mm dyp

  • 6942121 Veggramme for innfelling

  • 6942069 Tom 12p CAT patch

  • 6942069 Tom 12p CAT patch - og så en 6942037 24pk CAT6 UTP slimline kontakt

  • Hylle (medfølger) med en HP ProCurve 1410 16p Gb Switch

  • 6942647 Hylle med IP-telefon adapter

  • 6942647 Hylle med Router

  • 6942647 Hylle med Fibermodem

  • 6 stk 6942648 BlindpanelInne i skapet får jeg elektriker til å skru opp en 4-er påvegg stikk. Det går fint å bruke de 10" hyllene fordi alle mine enheter er mindre enn B=220mm, H=40mm.

Fordi jeg bygger bolig med teknisk sentral og ikke et serverrom, plasserer jeg min server/NAS et annet sted. WiFi akksesspunktet er også plassert mer sentralt i boligen. Der driver jeg å jakter på noen som kan skaffe meg 6970946 som er et veggskap i plast som kan passe fint inn.

Jeg har ikke vurdert tilsvarende løsning med 19" rack, fordi alle skap jeg har funnet er en del dypere - noe jeg ikke behøver.

   #7
 5,751     OSLO     1


............Inne i skapet får jeg elektriker til å skru opp en 4-er påvegg stikk......................Vil bare si fra om at en 4 veis i et sånnt dataskap er ganske dumt.
fordi veldig ofte får du ikke plassert mer enn 2 slike adaptere (som er til ruter, fibermodem etc.) pga. bredden på selve adapteret.

jeg vil heller annbefale og sette opp 2 eller 3 doble stikk istedenfor.

   #9
 24,743     Akershus     0
En mulighet med ruter i stålskap kan være å flytte antenna: Et eget rør fra skapet uten for store bøyer frem til et sted (i veggen) der det passer med antenne. Bruk skjøtecoax og dytt inn.
Signatur
   #10
 21     Tromsø     0
Takk for svar ! Bør jeg i så fall velge 10" eller 19" skap ? Hva er vanlig/ hensiktsmessig å benytte i en enebolig? Får jeg evt. plass til en server i et 19" skap eller må denne uansett plasseres ved siden av ?

Godt poeng i forhold til plassering av routeren. Får lage hull i siden på skapet og henge den på veggen. Siden skapet mitt nå blir plassert i førsteetasje bør jeg vel kanskje plassere en repeater ? på loftet som kan forsterke trådløssignalet til resten av huset. Noen som kan anbefale en passende dings?

Vet at Elko har en kabel som er egnet til å spre både tv signaler og datasignaler. I kabelen er lederene skjermet parvis to og to. Husker ikke om kabelen hadde tre eller fire par med ledere og vet heller ikke hva den heter. Noen som vet??