2,783    5    0  

Nettverkskabel gjennom gammel betongvegg

 14     0
Jeg holder på å installere meg i min 60-tallsleilighet, og skal trekke nettverkskabler til begge soverommene fra stua (de ligger i hver sin ende av leiligheten; begge med vegg mot stua). Veggene mellom soverommene og stua er visstnok bærende betongvegger, og det kan dermed bli en liten utfordring med å komme seg gjennom. Til det ene soverommet skal jeg bare gjennom med nettverk, men til det andre skal jeg gjennom med strøm i tillegg (til ett kontaktpunkt; det er snakk om å gi strøm til en router oppunder taket). Er det bare å borre på å håpe på det beste, og hvilken diameter bør jeg borre? Nettverkskabelen er ikke kjøpt ennå, men det skal være standard CAT 6 SFTP, og tenkte bare å bruke en vanlig lampettledning til strømmen. Bør jeg tenke på å bore diameter av et trekkerør? Veggene på begge sider av veggene skal straks pusses og males, så det går bra om det ikke blir veldig pent med det samme. Nettverkskabelen tenkes å gå i en lengde fra routeren i stua, langs gulv eller tak, til en veggboks med kontakt på andre siden av veggen. Har det noe for seg å evt ha kontakter på begge sider av veggen?

   #1
 6,704     Akershus     0
Jeg har ingen spesielle formeninger om det du hovedsakelig spør om, men jeg reagerer på at du tenker
å bruke en vanlig lampettledning til strømmen


Jeg vil ikke fremstå som frekk, men dersom elektrokunnskapene dine er så mangelfulle at du har tenkt å bruke en lampettledning for å legge opp til stikkontakter, har du ingenting med dette å gjøre. Det er dessuten ulovlig for deg å koble på det faste anlegget i boligen, selv med riktig materiell.
   #2
 24,752     Akershus     0
Har du vurdert HomePlugg-løsninger? Kjører data over strømnettet. Trolig bra nok i en liten leilighet.

PoE er også en mulighet til den ruteren. En kan også forlenge kabelen mellom batterielliminatoren og ruteren.

Alt for å unngå å tukle med 230V fast installasjon. Det er ikke lovlig. Om du likevel velger å koble, bør du vite hva du steller med. Lampettledning er elektrisk greit nok for å drive er ruter, men ikke tillatt i fast installasjon.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 14     0
Tror jeg kanskje ordla meg litt dårlig, for det er ikke snakk om å gjøre noe med den faste el-installasjonen, bare forlenge strømkabelen på routeren som er på andre siden av veggen (den skal inn i stikkontakt i stua).
HomePlug-løsninger er ikke aktuelt mtp forringelse av ytelse i nettverket (tap av hastighet, latency, etc.), men takk for forslaget Smile.
  (trådstarter)
   #4
 14     0
PoE hadde vært en flott løsning, men etter hva jeg har skjønt blir, i en PoE-løsning, to av kabelparene brukt til strøm, og da får jeg vel ikke utnyttet gigabit ethernet fullt ut?
   #5
 428     Dal     0
Jalla poe (som egentlig ikke er poe i følge rfc) bruker 2 par. Skikkelig poe kjører strømm pg signal på samme par, så da får du gigabit...