1,915    15    0  

Problemer med å få telefonanlegg til å virke

 251     Oslo     0
Er lagt opp ferdig telefonanlegg i huset vi har kjøpt, men sliter med å få det til å fungere. 

Bruker IP telefoni fra Telio, og Netgear-boksen som transformerer nettverkssignaler til telefonsignaler er koblet på Altibox nettverksutgang i det tekniske rommet i kjelleren. Telefonutgangen på Netgear boksen er koblet til telefonanlegget. Dette går fra kjelleren til loftet der signalene fordeles på flere telefonuttak i huset. 

Har forsøkt å bruke et apparat for å teste nettverkstilkoblingene (se bilde). Det rare er at når jeg tester som nettverkskabel får jeg utslag på nr 4 og 5, dvs de to midterste lederne slik man kunne forvente for en telefonkabel. Men dersom jeg tester den som telefonkabel (bruker telefonkontakten på testeapparatet kommer det kun utslag på nr 4 og ikke på 3 og 4 slik man ville forvente.

Noen gode teorier til hva som kan være galt? Kan det være at signalene er for svake og at det behøves en forsterker?
Problemer med å få telefonanlegg til å virke - image.jpeg - magnaral

TSt
   #1
 14,587     0
Hvis det er gamle uttak i huset så var det ikke alltid en brukte de to midterste. I tillegg var det noen apparater som koblet ut andre apparater når en brukte linjen for å hinder at andre lyttet i biapparat. Start med å teste hvert apparat direkte på analog adapteren din slik at du er sikker på at hver av de virker slik du tror. Relativt enkelt å ta av deksler og sjekke hvordan ting er koblet hvis det bare er telefon (to trader) du skal ha. Men det er ikke alle analog adaptere som klarer å drive mange eller gamle apparater, flere gir seg på to i verste fall virker det ikke i det hele tatt med et gammelt apparat. Har testet med en tastafon med store knapper og denne går når den står med kort kabel direkte på porten.
   #2
 24,742     Akershus     0
Den virkelige Tastafon fra ca 1980 fra Televerket , den med litt "knekt rør", har også en særegenhet. Om en klipper av 3-lederkontakten og setter på en RJ45, så bruker ikke telefonen de to midterste lederne. På disse (blått par) får en en linjetråd og signal fra jordknappen.

En må enten fikle i RJ45-pluggen, eller rive av lokket på telefonen og strappe sammen jord og den ene linjelederen.

Henger ikke helt med på hva som er koblet hvor her.
Signatur
TSt
   #3
 14,587     0
Korrekt fra KjellG, start derfor med å teste hvert apparat direkte på adpateren slik at en får klarhet i hvem som følger standarden til adapteren og ikke. De som ikke følger standarden kan en lage en spesiell kabel til.
   #4
 2,435     Hordaland     0
Problemer med å få telefonanlegg til å virke - tastafon.png - magnaral

Koblingsskjema for gammel Tastafon fra Televerket fra 1980-tallet.
Signatur
   #5
 24,742     Akershus     0
Det skjemaet stemmer ikke med de jeg har her. Prod-dato ukjent.

På eydybdals synes Hv og Rd å være linje og ligge ved siden av hverandre i flatkabelen mellom støpsel og apparat. Slik er det ikke. De 3 eksemplarene jeg har her har Or på linjeleder til terminal 2, de neste 3 er hvite, eller første er brun de neste 3 er transparent.

Videre er rekkefølgen i flatkabelen at høyre leder, 2/Or, deretter jord, så linje a og siste er uterminert i 3-pinstpselet.  Dersom klipper av 3-pinsen og stapper dette i en RJ45 får en 2/Or in på en av lederne i blått par, deretter jord.

Dette kan enklest avhjelpes med å snurre på litt banktråd mellom to terminaler i apparatet.

Signatur
   #6
 2,435     Hordaland     0
Skjemaene jeg har funnet tilgang til. Dette er skjemaer både for modell 3.27 og 3.28, datert 1981 - 1982.

Problemer med å få telefonanlegg til å virke - tastafon4.png - magnaralProblemer med å få telefonanlegg til å virke - tastafon5.png - magnaralProblemer med å få telefonanlegg til å virke - tastafon1.png - magnaralProblemer med å få telefonanlegg til å virke - tastafon2.png - magnaralProblemer med å få telefonanlegg til å virke - tastafon3.png - magnaral
Signatur
   #7
 24,742     Akershus     0
Skjemaet stemmer ikke med virkeligheten. Dvs, det viser ikke den fysiske konstruksjonen. Her har jeg åpnet tre støpsler. Ingen av disse har to linjeledere ved siden av hverandre og ingen har Hv Rd Bl. Videre har jeg modifisert en rekke av disse apparatene.

Dersom en ser på skjema 1404, finner en kontakten med ledere merket Rd Bl Hv. Her ser en rekkefølgen i flatkabelen med Bl/jord i midten. En må legge inn en kortslutning mellom terminal 1og 2 i apparatet så langt jeg husker.  (Alternativt 2 og 3) Forøvrig er fargene inne i apparatet alle gule.
Signatur

   #8
 2,435     Hordaland     0
Problemer med å få telefonanlegg til å virke - tastafon1_1.png - magnaral

Det er vel gjerne i denne delen det er mest interessant. Pinne 1 og 3 i RJ11 4 C kontakten skal være linje.

Hva som skjer i selve apparatkabelen er vel litt avhengig av om apparatkabelen er original, eller om den er erstattet av andre revisjoner for "nyere" modeller.
Signatur
   #9
 24,742     Akershus     0
Enig i siste posten din. Her ser en at jord havner i midten.

De kablene jeg referer til er originale. Den ene faktisk fra et apparat som lå i uåpnet eske!

Ellers er ganske kreativ bruk av en CMOS-krets til ringeren i det apparatet, konstruert av R Johnsen.

Signatur