10,878    18    0  

Størrelse på trekkerør for høytalere

 60     0
Noen som vet hvilken størrelse en må/bør ha på trekkerør til høytalere rundt om i huset? Er elektriker selv, og har trekt noen slike rør i forskjellige installasjoner. Da har vi brukt 25mm k-rør. Men er ikke dette alt for stort? Høytalerkablene er vel bare 2x2,5mm2..... Dersom en ikke skal ha slike avanserte flatkabler eller hva det nå er.

   #1
 2,172     Oslo     0
Hei!

Vi skal trekke 20 mm trekkerør frem til hvert høyttalerpunkt. Utvalget av rørdimensjoner er stort, men vi velger nok 20mm. Den koster 6,- per meter.

Høyttalerledningen skal jeg trekke inne i røret før veggen kles igjen.

Min erfaring er nemlig at myk og fleksibel høyttalerledning ikke er verdens letteste kabel å dra gjennom med en trekkesnor. Med mindre du er klar for å spandere 2 flasker Zalo per høyttalerledning  ;D

Vi skal trekke Supra Ply 3.4 (kr. 74,-/meter) eller Supra Classic 6.0 (kr. 56,-/meter) fra Eltek AS frem til alle høyttalerpunkter.

Det blir lange trekk for meg, så jeg vurderer faktisk å trekke høyttalerkabelen i en flettet stålhylse som jordes (ikke til elektrisk jordskinne altså) i stedet for plastrør. Slike lange høyttalerledninger fungerer ofte som gode mottaksantenner for støysignaler og brum fra 50hZ'n. 
   #2
 121     0
Noe jeg angret på er at jeg ikke la svære rør nede i sålen. Strekningen blir mindre, og der gjør det ikke om man har større rør enn 20 mm.

Brukte 20 mm i vegene jeg også, men en del har jeg ikke trukket. Zalo er et godt triks, men har også hørt at alt stivner inni slik at det er umulig å trekke senere år. Talkum er bedre i så måte. Prater ikke av egenerfaring  :-\
Signatur
   #3
 2,172     Oslo     0
Jeg er helt enig - Zalo er last line of defence i så måte  ;)

Talkum synes jeg ikke hjelper på normale kabler, men det hjelper godt hvis man skal trekke "myke silikonaktige" høyttalerkabler som nesten er "klebrige".
   #5
 294     0
Silikon spray!! det er tingen! funker som bare det og griser ikke.. OG det leder ikke...


Har testet mye oppigjennom årene.. Og den orange silikonspray flasken som rørleggere bruker er best!! Bedre en den grønne også av en eller annen grunn!!


Signatur
   #6
 57     Sandnessjøen     0
Hmmm zalo blir jo seigt etter en liten stund... nei på apoteket har de glidemiddel på svære flasker som vetrinærene bruker til et eller annet.. har prøvd det... fantasktiskt glatt!! Grin
   #7
 5,112     Troms     0

Hmmm zalo blir jo seigt etter en liten stund... nei på apoteket har de glidemiddel på svære flasker som vetrinærene bruker til et eller annet.. har prøvd det... fantasktiskt glatt!! :D


Nå ble jeg nysgjerrig......dette er til utvortes bruk ikke sant?
Signatur

   #8
 9     0
Fikk lagt 16mm rør av elektrikeren i hjemmekinorommet mitt når vi bygde i fjor,
det ble i trangeste laget, så jeg vil sterk anbefale 20mm for høytaler kabel.
Jeg klarte å trekke i 16mm rør , men det ble et sant helvete fordi nevnte
elektriker også hadde en del krappe svinger.
Trikset jeg brukte var spenol, klinte inn de øverste 1,5m av kabelen jeg skulle
trekke, og da gikk det sånn noenlunde.
Skal du trekke HDMI kabel, så vil jeg anbefale 40 eller 50 mm. Det _kan_ gå
med 32 mm som var det elektriker la opp hos meg, og som jeg fikk en supra
HDMI-HDMI kabel igjennom.

- Erik
   #9
 21,481     Enebolig     0
Jeg kan ikke nekte for at jeg har brukt div andre ting enn egnet glidemiddel jeg også, men et par av de eldre montørene i mitt firma påstår at zalo ol kan smuldre opp isolasjon og rør over lang tid.

Kjøp denne   :)

   #10
 715     Bergen     0
Problemet med zalo er at den blir seig og at den ødelegger gummi.
Hardplast som PP og PE tror jeg ikke den ødelegger.

Vanlig tabbe er å bruke zalo som glidemiddel på avløpsrør. Det er IKKE lurt. Gummipakningene mister mye av elastisiteten, sprekker og blir utette.