41,085    52    9  

To WiFi-routere på samme SSID?

 661     Bærum     2
Jeg får problemer med å dekke hele huset med min ene WiFi-router. Jeg har en ekstra WiFi-router liggende, og lurer på om det er mulig å sette opp begge disse to (f.eks en i kjeller, og en i 1.etg) med samme SSID - slik at jeg kan "roame sømløst" mellom dem? Altså på samme måte som på en arbeidsplass f.eks. Hvordan setter man i tilfelle opp dette?

   #1
 365     Drammen     1
Du setter opp den ene som repeater. Veldig enkelt på apple airport produktene, absolutt mulig på de fleste andre merker. Repeateren må stå innenfor rekkevidde til den første routeren!
   #2
 2,264     1
Du kan sette opp 2 routere med samme SSID, men ta følgende hensyn:
Bruk forskjellige kanaler på trådløs sendere.
Den ene routeren/AP kan ikke kjøre DHCP server, du kan bare ha en DHCP. (pcen din spør ikke etter ny ip, når den skifter til den andre trådløse senderen).
Roaming blir ikke sømløst, du får ett brudd på rundt ett sekund, men tcp-forbindelser på maskina/mobilen skal normalt sett ikke brytes, da skiftet av aksesspunkt gjøres lenger ned i OSI-modellen.

Skal du ha 100% sømløst, trenger du dyrere løsninger fra cisco eller tilsvarende. Meg bekjent, gir ikke tradisjonelle repeatere sømløst bytte, de bare utvider maks rekkevidde med en identisk SSID. Noen repeatere bruker ikke engang samme SSID på det ekstra nettet.
  (trådstarter)
   #3
 661     Bærum     1
Tusen takk for svar. Tester dette i kveld. Antar at man manuelt kan velge kanal i oppsettet på de to routerene (ikke testet før). Blir det da slik at det kun kommer opp en SSID når jeg søker etter Wifi-nett? Og vil devicene automatisk skifte til den routeren med best dekning?

Den ene routeren min (Asus RT AC66U) støtter både 2.4 og 5GHz. Går det, og er det noe poeng, å kjøre med begge frekvensene samtidig?
Ebe
   #4
 4,452     Vestlandet     0
Hijacker denne tråden litt med et tilleggsspørsmål. Kan man oppnå sømløshet om man kabler mellom routerene. Første router jeg har sender trådløst signal pluss to kablete til én pc, smart-tv. Jeg har mulighet å kable nettet videre til en router nr to som jeg ønsker skal sende ut samme signal som nr 1, pga dekningsproblemer som TS nevner. Er dette mulig?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 661     Bærum     0
Jeg er også nysgjerrig på dette. Jeg har også mulighet til å kable til begge routeren, direkte fra Switch som er tilkoplet WAN. Jeg trodde for øvrig at løsningen som ble skissert over her forutsatte kabling (til LAN-utgang på router nr 2, og til WAN på router nr 1)?
J-R
   #6
 144     1
Det går fint med flere WiFi routere på samme SSID. Det er slik man setter opp store trådløse nett.  Betinger kablet nett til begge routerene.

Husk at på 2,4Ghz båndet er det bare 3 kanaler som ikke er overlappende. Dette er kanal 1, 6 og 13. Ta helst en sjekk med et passende verktøy i forkant for å se hva som er ledig. Deretter setter du de to routerene på forskjellige kanaler. Som nevnt bør du kun ha 1 DHCP server(evt sette de opp med scope som ikke overlapper innen samme nett)

På 5 Ghz båndet er det nok kanaler å ta av så der er ikke overlapp et problem. Her kan de bare stå til auto så plukker de passende kanaler selv.
Kjør gjerne begge samtidig. Endeutstyret velger selv hvilke frekvens den kobler seg på. Det utstyret som har støtte for 5ghz vil som regel velge det.
5ghz båndet er ikke like plaget av støykilder som 2,4ghz.

F.eks Apple Airport Express har mulighet for repeater funksjonalitet
   #7
 2,264     0
Hvis du bruker flere DHCPservere vil du få problemer med at alle forbindelser vil brytes ved bytte av ip. Dette gjelder selv om ingen av scopene overlapper hverandre.
"Bruddet" vil gå mye høyere opp i osimodellen ved bytte av ip, enn ved kun bytte av aksesspunkt og frekvens.

J-R
   #8
 144     1

Hvis du bruker flere DHCPservere vil du få problemer med at alle forbindelser vil brytes ved bytte av ip. Dette gjelder selv om ingen av scopene overlapper hverandre.
"Bruddet" vil gå mye høyere opp i osimodellen ved bytte av ip, enn ved kun bytte av aksesspunkt og frekvens.


Det er sant :)
Sett opp router nr 2 som en ren bridge og la router nr 1 ta seg av all lag 3 funksjonalitet
  (trådstarter)
   #9
 661     Bærum     0
Da har jeg lekt nettverksingeniør, og det ser ut til å fungere bra når jeg følger deres tips. Enhetene roamer mellom routerene, selv om det tar litt tid før sesjonen fortsetter når det bytter router.

Et lite spm ang mitt oppsett. Høres dette riktig ut?
Jeg har en hjemmesentral fra Altibox, der WiFi er deaktivert. Denne er satt opp som DHCP-server, og er tilkoplet en 8-porters switch. Fra denne switchen går LAN-kabler til kablede enheter (TV, XBOX, NAS etc) samt to LAN-kabler til mine to WiFi-routere. Jeg har nå satt opp den ene WiFi-routeren som AP og den andre som router med DHCP/brannmur deaktivert. Er det ok, eller må begge stå som AP? Den ene er på kanal 13 og den andre (Asus`en) er på en kanal som heter 1l (liten L). Er dette det samme som kanal 1?

Etter at jeg satt opp Asus`en som AP finner jeg ikke den nye IPen for å logge på admin. Noen som vet hvordan jeg finner denne?
J-R
   #10
 144     2
Hei

Vanligvis ville man sette begge WiFi routerene som AP'er(bridge) siden Altibox enheten tar seg av alt av DHCP, NAT, brannmur etc. Settes på forskjellige kanaler slik du har gjort.

Da kobler du kun inn WiFi routerene på LAN interfacet. Du må fremdeles sette en IP addresse på disse som passer i LAN'et ditt slik at du kan gjøre management av de. Se en enkel skisse vedlagt.

Lurt å holde av feks de 20 første addressene til faste IP'er og så tar du DHCP scopet fra .21 og oppover
To WiFi-routere på samme SSID? - altibox.jpg - J-R