8,172
7
0
Forskjellige type piper
83
0
Er det noen forskjell på vanlig murt pipe og sånn rør?
Vil feks et slikt piperør bli varmt? Tenker da på hvis man har rør istedenfor mur i 2etg hvor ungene har soverom og kan komme borti.
Hva er positivt og negativt med slike piperør eller hva jeg skal kalle det...
Vil feks et slikt piperør bli varmt? Tenker da på hvis man har rør istedenfor mur i 2etg hvor ungene har soverom og kan komme borti.
Hva er positivt og negativt med slike piperør eller hva jeg skal kalle det...

kan litt om mye og mye om litt
Dårlige teglsteinspiper kan renoveres med å sette inn stålrørspipe eller rør av keramisk materiale inni, tipper det er det "Retroperspective" sikter til.
Elementpiper av Leca etc. er det som nå som regel brukes som murte piper. Veier også endel, men er isolert eller luftet. Utsiden blir mindre varm, lettere når det skal møbleres og bygges omkring dem, og det er bare krav om at to sider skal være tilgjengelig for inspeksjon.
Stålrørspiper er lette, og kan derfor lett monteres nesten hvor som helst i et hus, trenger ikke eget fundament, men kan starte på toppen av vedovn eller peis. Her finnes både uisolerte rør, halv og helisolerte rør. Tipper det er dette trådstarter sikter til.
Man kan starte med usiolert rør rett over ovnen for å utnytte varme i røykgassene, men i gjennomføringen i tak eller til neste etasje må det være isolert rør. Trådstarter kan også ha isolert rør i annen etasje der barna leker, så er det ingen fare for at de brenner seg.
Disclaimer: Jeg er ikke fagmann, men leste en del om dette da jeg skulle bytte en peis med vedovn for 1,5 år siden. Korriger gjerne eventuelle feil.
Noen sier; ”høy forbrenningstempratur, følger høyt varmetap i pipe, mens lav forbrenningstempratur (eller en tar ut for mye vannbåren varme) gir kondens og ødelagt pipe.”
Hva er den ideelle temperaturen på røyken; evt nederst i midten og øvert i pipa?
Hvordan løses dette i f.eks 5. etasjes hus, hvor det fyres litt både her og der, eller i hytter hvor det ikke er kontinuerlig fyring og pipene dermed ofte er kalde og rå?
Det finnes ulike måter å trekke vannbåren varme ut av ovn og rør på; hva med termostat (evt to) i pipa koblet til pumpe for viklinger omkring pipe nær ovn?
Hvordan fungerer piper (eller store ovner med piper), hvor røyken pumpes ned, rundt og ut; med tanke på sot og røyktemperatur osv?
Håper noen har tips til mer info her.
Fordelene med en slik murt pipe er jo ofte at pipa fungerer som ett varmelager, og faktisk er med på å varme opp, og holde varmen i større deler av boligen.
Det er vel på mange måter ulempen også, at den blir varm, at den faktisk kan kjøle ned når ubrukt pga uisolert, og at en kan risikere sprekker, setn ingskader og forvitring.
I dag bruker man vel nesten utelukkende elementpiper og/eller rør
Presiserer først at jeg ikke er noen fagmann men har gjordt meg noen tanker rundt vår egen peisinnsats med vannkappe.
-Lav forbrenningstemperatur gir ufullstendig forbrenning og soting. Soting påvirker innsynet i peisen men legger seg også på alle andre overflater og reduserer med det virkningen til varmevekslere, øker sjansen for brann i pipe, økt lukt ute når man fyrer og økt forrurensing.
-Høy forbrenningstemperatur gir renere forbrenning, renere avgasser og nytter veden bedre.
-Tar man ut for mye varme av røykgassen vil den kunne legge fra seg mer i pipa, røyken fortsetter ikke like høyt over hustaket og kanskje vil det påvirke trekken i ovnen.
-Vår peisinnsats har mye glass og varmen veksles over til vannet i blant annet i veggene på brennkammeret. Jeg tror dette gir for lav forbrenningstemperatur. Veden jeg fyrer med er ikke ideell så jeg skal være forsiktig med å være for bastant.
-Jeg tror utfra dette at om man skal hente varme ut fra en peisinnsats ved å sirkulere vann tror jeg dette bør gjøres "etter" forbrenningskammeret i form av varmeveksling i røkrør/pipe eller tilsvarende.
-Jeg synes min ovn brenner bedre etter å ha montert inn blandeventil som sikrer høyere inngangstemperatur på vannet inn i ovnen samt hastighetsstyrt sirkulasjonspumpe.
-Jeg synes og den brenner bedre etter å ha lagt inn en "himling" av brannfast materiale over brennkammeret for å holde mer av varmen i brennkammeret før den går ut røykrøret.
Dette har jeg brukererfaringer med:
Teknikktank,peisinnsats med vannkappe, l/v varmepumpe, veggvarme på badet, gulvvarme, råte i feilkonstruerte yttervegger, El-bil Peugeot Ion.
Til "gærningen"; ja, det er vel ofte disse tre typene piper som brukes. Det er mulig det er ulike systemer av kakkelovn jeg har i tankene, hvor røyk kan sirkulere, evt koblet med mekanisk avtrekk. Har sett en avisartikkel (Aftenposten?) hvor de bygget en slik avansert pipe i en tomannsbolig, en forstørret kakkelovn, men finner det ikke igjen...
Til Reodor; ser etter enkle måter (vannrør) å sørge for at pipa har rett temperatur; kjedelig om mye av varmen forsvinner ut der.. Et annet spørsmål er vel om det er så farlig om det soter i pipa; om den er grei å feie og feies ofte nok (blir litt som å tømme aske)?
Interessant det du skriver om varmekappe; dette kan jo også være ganske store investeringer. Du nevner blandeventil og hastighetsstyrt sirkulasjonspumpe (termostat?); hvor kan en handle dette til vedovnssystemer da?
Jeg har handlet ovn og alt på "vannsiden" av ovnen hos Solvarming.no ved Bettum som er her på forumet ganske ofte.
Det finnes røykrør med integrerte vannrør som kan ta ut varme fra røykgassen.
Dette har jeg brukererfaringer med:
Teknikktank,peisinnsats med vannkappe, l/v varmepumpe, veggvarme på badet, gulvvarme, råte i feilkonstruerte yttervegger, El-bil Peugeot Ion.