6,070
11
0
Hvordan fyre i en magasinovn med 3 trekkjusteringer?
923
0
Har for moro skyld dratt opp en gammel ovn fra kjelleren som jeg monterte opp istedet for den utbrente som sto der. Ville bare se hvordan den virket.
Ovnen som sto der var en Jøtul 201, som med tiden har blitt verre og verre å få fyr i, varmer dårlig og ikke er å få deler til lenger. Har liksom slitt med trekken om det har vært lenge siden sist fyring.
Hadde en magasinovn som tidligere har stått i stue stående i kjeller, var litt usikker på tilstand, men ved en kikke virket den veldig hel og fin.
Dette er en Brann nr. 21 fra Drammens Jernstøberi.
Det jeg lurer på er i hovedsak hvordan man fyrer mest effektivt med tanke på trekken, fyre opp virker ganske greit, med begge trekkventilene nede helt oppe, men når det er fyr i ovnen så er jeg litt mere usikker.
Forøvrig så er det så god trekk i pipa at jeg sliter med å holde fyr i en lighter inne i ovnen før jeg har tent opp, selv med kald/rå pipe som ikke har vært fyrt i på en del uker.
Så pipa er det ikke noe galt med i så måte.
Ovnen som sto der var en Jøtul 201, som med tiden har blitt verre og verre å få fyr i, varmer dårlig og ikke er å få deler til lenger. Har liksom slitt med trekken om det har vært lenge siden sist fyring.
Hadde en magasinovn som tidligere har stått i stue stående i kjeller, var litt usikker på tilstand, men ved en kikke virket den veldig hel og fin.
Dette er en Brann nr. 21 fra Drammens Jernstøberi.
Det jeg lurer på er i hovedsak hvordan man fyrer mest effektivt med tanke på trekken, fyre opp virker ganske greit, med begge trekkventilene nede helt oppe, men når det er fyr i ovnen så er jeg litt mere usikker.
Forøvrig så er det så god trekk i pipa at jeg sliter med å holde fyr i en lighter inne i ovnen før jeg har tent opp, selv med kald/rå pipe som ikke har vært fyrt i på en del uker.
Så pipa er det ikke noe galt med i så måte.
Fagansvarlig Varmefag, Halden - Det du egentlig ønsker deg: Fyr og Flamme AS
Den bruker mye ved, og varmen forsvinner fort.
Skal du fyre med ved i denne så glem undertrekk.
Kjører du på med undertrekk (askedøra) her så fyker varmen i pipa.
Reguler lufttilførsel med ventilen i døra der du tenner opp.
En koksovn er gjerne "hard" på veden. Legg i lite og ofte.
Har brukt litt i oppfyringsdøra og litt mere i toppen i dag, så ut til å funke greit.
Tenkte at den kanskje kunne magasinere litt varme med navnet magasinovn, men det gjør den ikke.
Herlig å se at trekken i pipa funker som den gjør, har slitt lenge med ovnen som sto der, men den er utbrent.
Er en slik ovn i god stand verdt noe egentlig?
det noen som selger en nr 21. Det ser for meg ut til å være en ordinær etasjeovn for ved.
Fant et foto av Brann nr 23 her: http://www.gamletrehus.no/articles.php?id=2 det er en koksovn.
Hvorfor kalles disse magasinovn?
Her finner du bilde av blant annet Brann nr.21
For min del går de i containeren.
KjellG, ble kalt magasinovn pga. de varmet så lenge på ett ilegg. Disse ble fylt opp med koks/kull 2-3 ganger i døgnet og var i fyr hele tida. Kunne være rødglødende.
Kjenner til det, vokst opp med to ilegg. I den tid hadde vi noe som ble kalt magasinkomfyr. "Plata" var en jernklump omtrent på størrelse med et 10 l malingsspann. Denne ble kontinuerlig holdt varm med liten effekt. Mao klumpen magasinerte varme. For å redusere varmetapet når plata ikke var i bruk, var det over et hengslet, isolert metallokk. En hadde mao tilgang til mye kokekraft uten overforbruk. Kanskje får de en renesanse med AMS-målere?.
På disse koksovnene ser jeg ikke noe varmemagasin jfr kleberstensovn. At den holder varmen bare ved at den brenner kontinuerlig er imo ikke en magasinovn, men uttrykket synes i vanlig bruk. Er det egentlig noe magasin i disse?
Det menes vel at den har ett magasin med koks, ikke at den masinerer varme.