13,869    10    2  

Innkledning av rehabilitert pipe

 8     0
Hei. Håper noen kan hjelpe oss med denne problemstillingen.

Vi holder på med oppussing av en leilighet i en blokk bygget i 1930. I den sammenheng har vi gravet frem et pipeløp som har vært tildekket av strie, gips og puss. Det har tidligere stått en ovn her, men hullet inn i pipa var tettet. Dette var jo helt klart ikke "etter boka", og vi ønsker uansett å sette inn en ny peis.

Det som står igjen etter riving er en mursteinsvegg ("lettvegg") intil pipa på venstre side (med noe mellomrom som må tettes). Pipa er en renovert teglsteinspipe (stålrør i pipa) kledd med betong/sement. Den andre tilstøtende veggen er også betong. Bilder vedlagt.

Det vi ønsker å gjøre i dette rommet er å senke taket og fore ut vegger (4,5cm). Til dette har vi gått til innkjøp av stålverk og gips. Vi har ikke tenkt å isolere. Spørsmålet blir hva vi kan/må gjøre i forbindelse med dette pipeløpet.

Vi hadde opprinnelig tenkt å la hjørnet være uten kledning, men vi synes dette er en lite estetisk løsning. Dessuten er murveggen på venstre side, som vi ville måtte tildekke, innenfor "brannsonen". Det vi ønsker å gjøre er å kle inn alt.

Det er litt frustrerende å ikke finne tydelig informasjon om hva som er OK og hva som ikke er det. Jeg har forstått følgende:
- For renoverte piper må minst to sider være inspiserbare
- Innkledning av pipe forutsetter avstand på 10 cm
- Brennbare materialer skal ikke finnes innenfor visse avstander fra ovn/peis/røykrør. Evt. må en brannmur settes opp.
- Gips er ikke ansett som brennbart materiale, men de brannhemmende egenskapene svekkes over tid ved høy varme.

Etter hva jeg kan bedømme er det ingen brennbare materialer innenfor sonen (vi har fjernet litt av den gamle tapeten etter at bildet ble tatt). Det bør være rikelig med avstand fra pipe til gipsplate (evt. må vi flytte veggen litt ut for at det skal bli 10cm). Det kan evt. monteres en inspeksjonsluke. Siden pipen også er rehabilitert bør det ikke være mye varme fra selve pipen. Er dette tilstrekkelig?

Eventuelt leverer Norgips noe de kaller brannplater, som, slik jeg forstår det, med korrekt montering (understøtting av alle skjøter, fastholdt hulromsisolasjon) oppfyller krav til brannmur. Det er riktignok ikke lett å finne svar på hva kravene til en slik brannmur faktisk er. Det jeg ser som en løsning er å altså legge i isolasjon og montere brannplater i stedenfor vanlige plater akkurat i denne brannsonen.

Uansett må noen evt. tette/åpne hull, sette inn et røykrør og senere montere peisen, men vi vil helst unngå å måtte rive noe vi allerede har satt opp når montør kommer. Alle tips og råd mottas med takk.
Innkledning av rehabilitert pipe - IMG_1543.JPG - ANyb
Innkledning av rehabilitert pipe - IMG_1545.JPG - ANyb
Innkledning av rehabilitert pipe - IMG_1547.JPG - ANyb

   #1
 101     aust agder     0
Blir pipa brukt av andre leiligheter? Så mistenkelig ut som et flexirør for luft, men det merker du hvis du skur litt på det
   #2
 1,459     Trondheim     0
Første jeg også tenkte var flexi rør for luft. Men etter et raskt google søk brukes rør med slikt utseende til renovering av piper.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 8     1
Det skal være en pipe som er i bruk ja.

Det kan nok forresten være at 10 cm. blir litt i meste laget å fore ut. Rommet er allerede ganske smalt i den retningen. Jeg hadde ikke trengt å fore ut 10 cm. over hele veggen hvis ikke murveggen stod så nærme, murveggen står nemlig litt lenger ut en pipa.

Dette er no skikkelig herk. Mulig den murveggen burde vært revet og byttet ut med en nyere lettvegg, men etter å ha fjernet puss på pipa og betongveggen, må jeg si at det er helt uaktuelt å gjøre noe mer arbeid av den sorten. Det er et slit og det støver fryktelig.

Kunne det vært en opsjon å bygge inn en ferdig brannmur av noe slag som kan gå i flukt med gipsveggen? Jeg har sett at bl.a. Nordpeis har ferdige brannmurer, men vi ønsker ikke noe som ligger utenpå eller ser veldig annerledes ut enn veggen forøvrig. Er det noen som har erfaring med denne type løsninger?
   #4
 262     0
Ikke helt uvanlig tilfelle dette her. Først bør du finne frem dokumentasjon rundt den rehabiliteringsjobben som er gjort. Forskjellige metoder gir ulike oppstillingskrav. For meg ser det ut som om det er minsst 2 cm luft mellom tegelsteinsvangen og det fleksible foringsrøret. Da får man ofte opstillingsvilkår klasse 2, som tillater tildekning av 2 sider hvis jeg ikke huker helt feil. Men, dette er helt avhengig av metode.
Når du skal sette inn ny ovn/peis må du sørge for at det blir satt inn et t-stykke med stamme som er av samme stålkvalitet som resten av foringen. Her bør du bruke en fagmann.
Etter det kan du enten puss veggen, eller lime på f.eks 5 cm siporeks eller skamotec. Andre løsninger med plater, isolasjon osv er nok mulig. Men sørg for å dokumentere ordentlig, ellers ender du med fyringsforbud.
Krav til brannmur er beskrevet i Sintefs byggdatablad. Men blir ofte enkelt oversatt til 10cm tegel, leca eller siporeks. Alternativt andre godkjente brannmursplater.

Lykke til

Mvh
Varmefag-mannen
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 8     0
Takk for svar.

Forutsetter slike brannmursplater at det ikke er luftrom bak? Blir vel vrient å finne plater med nøyaktig den tykkelsen jeg ønsker.

Hvis dette viser seg å være såpass vanskelig, noe det ser ut til, så må kanskje bare få noen til å komme på en befaring. Hvem skulle vel trodd det skulle være så komplisert å pusse opp litt. Uansett hva vi gjør kan det da neppe være værre løst enn det var, innkledd med et klesskap foran.

Sukk.
   #6
 262     1
Platene skal hellimes.
Det finnes også skamotec som er 25mm, men de er ikke godkjent som brannmur alene. Men, kan brukes til utfylling osv.

Lykke til
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 8     0
Takk for råd.

Det finnes nok en løsning, men det er mye som skal stemme. Det som er kjedelig er at dette setter en stopper for hele oppussinga. Jeg vil ikke sette opp gips i himlinga og reisverk på veggene før denne kroken er avklart.

Første opsjon er å fore ut pipa litt med siporex som foreslått, for deretter å sette opp siporex eller 5cm brannplate i hele hjørnet (regner med at disse også sprekker med pipa). Det vil måtte bli en overgang mellom materialene. Utfordringen er å finne en peis/innsats/ovn som passer. Det en en døråpning i høyre kant av bildet som er like under 90cm fra pipa. Har kikket litt på http://nordpeis.no/Produkter/Innsats/X-20F, men det er ingen info tilgjengelig ennå. Dessuten er jeg i tvil om resultatet av en slik innbygging blir bra, spesielt med tanke på varmelagring - har lyst til å begrense eller kutte ut elektrisk oppvarming.

Andre opsjon er å ha hele betongveggen framme og dermed slippe hele brannvegg-problemet på den siden. Utforing av pipe og evt. brannplate på venstre vegg. Det blir kanskje lettere å finne en peis/innsats/ovn som passer. Veggen er temmelig grov og sannsynligvis kald om vinteren (selv om det er en innervegg).

Andre tanker og idéer er velkomne Smile

   #8
 262     0
Varmemagasineringsevnen vil være veldig avhengig av utforming og materialvalg. Innsatsen i seg selv er antagelig stor nok, spørs litt hvor stor din leilighet er.
Det finnes noen spesielle plater for peisbygging som enkelte Varmefagbutikker nå har tatt i bruk. Disse er 3 cm tykke og har høy egenvekt, platene kommer i mange forskjellige formater og er "enkle" å bygge med. Platene har veldig god magasineringsevne, og gir deg mulighet til å lage et godt varmemagasin.
Platene er spesialprodusert for peisbygging og er et produkt som brukes mye i Tyskland og Østerrike.

Pass på når du nå skal bygge at du tar hensyn til vektbelastning på gulvet ditt. Samtidig vil jeg råde deg til å velge en utforming som gjør at du får stue med peis, og ikke PEIS med litt stue rundt.
Tenk også på at det er bedre med en peis med litt lavere effekt, hvor du kan fyre hardt, enn en stor hvor du må "lusefyre". Det gir evnt bare sot og elendighet.
Ellers kommer Contura med en tøff hjørneinnsats med giljotindør. Den brenner flott, kan også leveres med prefab omramming og stort varmemagasin.
http://www.contura.eu/no/Norsk/Nyhetsoversikt/Elementpeis-Contura-i31-i41/
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 8     0
Takk for stadige råd :)

Heller nok mest mot en frittstående ovn nå.

Tyngde med tanke på gulvet, som du nevner, er en mulig problematikk. Det er gamle heltregulv, og planen er å legge gips og nytt gulv oppå der igjen. Tror det skal tåle en del.

Enig i at ovnen ikke må bli for stor, men en som er for liten er værre i mitt syn Smile Det er et relativt romslig rom så det skal nok gå bra med en litt større modell.

Synes spesielt http://jotul.com/no/produkter/peiser/Jotul-FS-162 er flott, men den er veldig tung og prisen ganske saftig  Tongue