899    4    1  

Minimere kuldebro ved pipe

 5,111     Sørnorge     0
Jeg antar at jeg ikke er alene om å fyre i peisen kun en gang i blant. De fleste av årets kalde dager er pipa kun i bruk som en gigantisk kuldebro. Jeg er ganske sikker på at min pipe bidrar til mer avkjøling enn oppvarming igjennom vinteren. Så hva kan gjøres for å minimere kuldebroen?
(P.t. har jeg en teglsteinspipe som vurderes erstattet av stål samtidig med utskifting av tak = øke tykkelse og isolasjon.)

   #1
 1,060     Jevnaker     1
Fyre oftere? Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5,111     Sørnorge     0
Det frister mer å fyre aldri, og bare fjerne pipa.
   #3
 3,595     0
Det kan du vel ikke mene seriøst - slutte å bruke peisen?? Smile

Er du sikker på at det er så ille? Ja, hvis jeg ikke har lukket spjeldet, og det er tjue speik ute, da kan det bli litt hustrig i stua neste morgen. Men med både spjeldet lukket og peisdørene lukket har du en ganske stillestående luftsøyle i pipeløpet. Tror ikke det utgjør noen energimessig katastrofe.

Hittil hatt en fullstendig åpen peis, som utnytter veden svært dårlig. Dessuten, med mindre jeg lar bålet dø ut tidlig på kvelden er det uaktuelt å stenge spjeldet før jeg tar natten. Så til nå har min peis vært kun for hygge, ikke for netto oppvarming av huset, sett over lang tid. Men nå skal det bli skikkelig peisinnsats med dører som jeg kan lukke før natta, og slippe kulderas. Jeg legger også opp med en friskluftkanal rett inn i peisinnsatsen, som vil bidra til bedre forbrenning, og det vil suges mindre varm luft ut fra stua.

Hvis du ikke har peisinnsats med dører som kan lukkes, så er det en mulighet å innmontere en innsats. Den vil både gi langt mer varme når du fyrer opp, pluss å bidra til å stenge for kaldraset. Det koster vel såpass mye at du neppe sparerer det inn på redusert vedforbruk på ganske mange år, men også komfort er verd noen kroner!

Å gi opp peisen vil aldri bli aktuelt! Ikke hos meg, ihvertfall.
  (trådstarter)
   #4
 5,111     Sørnorge     0
Det jeg hadde håpet på var at noen f.eks hadde utviklet en pipeseksjon som kunne stå i takgjennomføringen av et materiale med mindre kuldeledningsevne enn teglstein, og med en ikke-elektrisk lukkemekanisme som i større grad en et åpent hull ga et termisk skille mellom utepipe og innepipe. I disse lavenergihustider kunne det tenkes at noe slikt fantes.