(trådstarter)
   #11
 24     rogaland     0
Du har skapt akkurat det jeg så for meg terthda@online.no!! Smile Smile Tusen takk for all informasjonen og bilde Smile Smile Jeg lurte på det om man kunne bruke den som romskiller...Nå ble jeg helt i hundre her :)
Skal sjekke ut bloggen din med en gang!! Smile

  (trådstarter)
   #12
 24     rogaland     0
Jeg har skjønt dette med Olivinstein, men hvor får man tak i dette? Smile
   #13
 3,997     Oppland     0
Er mye i Estland, og på bygdene er dette helt vanlig ovner, har vel faktisk ikke sett ett eneste hus uten masseovn annet i byen hvor alt går på VBV-fjernvarme.

Min erfaring er at de fungerer rimelig godt i gammle hus.
Er litt skeptisk på hvordan den vil fungere i godt isolerte hus, for jeg ser her at hus fra 60tallet har en tendens til å bli 25-30grader inne første døgnet, og så blir det behagelig dagen etter(20grader), og så må man fyre igjen på dag 3 (dette er nå når det er rundt 0grader ute). Ellers må man drive å fyre litt "hele tiden" for å opprettholde jevn temperatur,og da gjør en vanlig ovn samme nytten.
Med andre ord, det er ikke så jevn temperatur fra disse ovnene,men de fungerer bra dersom man kan leve med opptill 10grader temperatur svingninger fra dag til dag.
Det er i allefall min erfaring.
  (trådstarter)
   #14
 24     rogaland     0

Er mye i Estland, og på bygdene er dette helt vanlig ovner, har vel faktisk ikke sett ett eneste hus uten masseovn annet i byen hvor alt går på VBV-fjernvarme.

Min erfaring er at de fungerer rimelig godt i gammle hus.
Er litt skeptisk på hvordan den vil fungere i godt isolerte hus, for jeg ser her at hus fra 60tallet har en tendens til å bli 25-30grader inne første døgnet, og så blir det behagelig dagen etter(20grader), og så må man fyre igjen på dag 3 (dette er nå når det er rundt 0grader ute). Ellers må man drive å fyre litt "hele tiden" for å opprettholde jevn temperatur,og da gjør en vanlig ovn samme nytten.
Med andre ord, det er ikke så jevn temperatur fra disse ovnene,men de fungerer bra dersom man kan leve med opptill 10grader temperatur svingninger fra dag til dag.
Det er i allefall min erfaring.



Har lurt litt på dette...om det kan bli for mye varme...er ikke store huset jeg bor i, og jeg skal isolere det på nytt og skifte vinduer...hadde håpet at ovnen kunne bli plassert i 3 rom, altså som en del av ene veggen i stua der hoveddelen av oven vil være samt at resten av ovnen tyter ut i 2 rom på andre siden...
  (trådstarter)
   #16
 24     rogaland     1

The Masonry Heater Association of North America har også masse informasjon og bilder liggende ute på nett:
http://mha-net.org/html/gallery.htm
http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac01c2.htm
http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac09d.htm

Kunne absolutt tenkt meg noe slikt for å dele av mellom stue og kjøkken, helst med en bakerovn på kjøkkensida.


Jeg også!! Smile Takk for fine linker Smile

   #18
 1,731     Trondheim     0
Britax:
Nja, Disse ovnene gir jo varmen ekstremt sakte, første timene så avgis veldig lite varme til rommet, så det at varmeendringen går sakte taler jo for at det skall egentlig fungere veldig bra i et moderne  hus som har termostat /inne/utekompensering på varmesystemene.
Jeg vet ikke helt hvordan du tenker eller hva slags masseovner du har opplevd, men da de engang er varme   så varierer jo ikke yttemperaturen /avgivelsen veldig mye, riktignok så blir det fortere varmt når man fyrer opp en ovn som allerede har grunnvarmen i seg , men betydelig mindre en ei vanlig norsk peisovn som avgir alt direkte som strålevarme mens du fyrer.
Å påstå at tempvariasjon er 10 grader er vel ta i , men uansett så er endringen så pass langom at huset rekker å tilpasse seg.
Och man må fremdeles bare fyre 1 gang (2 hvis det er kalt) /døgn.

Mener fortsatt at det som absolutt er feil i et nytt hus er jo peisovn som pøser ut all varme i løpet av fyringsperioden. og vil man ha kontinuerlig påskudd av varme så fyrer du MANGE ganger /døgn.

Vi har en masseovn med kappe på hytta, den er vel bygt av sånn ca 4000 murstein. Håller veldig fin og jevn varme døgnet rundt med 1 fyring /døgn. fyrer mann mer en ovnen klarer å lagre så går varmen bare rett ut pipa. Tar vel et halvt døgn før den egentlig gir noe særlig med varme, vi har da en kofyr/kamin i kjøkkenet som varmer huset fort den første tiden.

MVH
Sakke
   #19
 3     Stange     0
Helt enig med DrSakke. Min erfaring er at masseovnen avgir varmen jevnt og trutt gjennom døgnet. Spesielt hvis man passer på å fyre f.eks en gang per døgn. Min ovn holder da ca 40 -45 grader på overflaten ganske konstant, når man fyrer en gang i døgnet.

Høst og vår kan man jo f.eks redusere vedmengden noe per fyring. Så blir varmeavgivelsen  mindre.
   #20
 3,997     Oppland     0
Vel de svigers har må i allefall opp i overflatetemperatur på 50-60grader (ubehagelig å ta på) hvis varmen skal holde lenger enn til kvelden.
Det sier seg jo selv at temperaturen vil variere når ovnen varierer med 30-40grader i overflatetemperatur gjennom et døgn.
Klart når det er 10pluss ute så er det jo ikke mye varme som skal til, men på dager som disse med temperaturer på -5 til +5 varierer temperaturen i rommet fra 17-25grader (sitter i Estland akkurat nå).