1,084
19
1
Nytt ildsted varmer ikke godt nok?
115
Molde
0
Har nylig installert en helt ny Rais Visio 3, og ny stålpipe. Peisen står ved en yttervegg, og luft hentes fra ventil i yttervegg som er koblet til rør som går inn til peisen. Det er kun ett spjeld på denne, og det er det som er i bunnen som er koblet til ytterveggen.
Peisen varmer godt, men sammenlignet med en Rais fra 2014 (også med 3 sider/glass), så varmer den fra 14 mer intenst og varmt. Det er nesten slik at om man sitter 1 meter unna den, så er det for varmt, mens hos min så kan man sitte 1 meter unna uten at det er noe problem. Det er varmt, men ikke like intenst.
1. Kan det være noe feil en plass, eller fungerer nyere ovner på denne måte?
2. Kan kaldluft fra utsiden påvirke varmen i ovnen? Alternativt er å koble fra røret, og hente lufta fra rommet/stua. Koblet det til utsiden, siden det da ikke trenger å bekymre oss for kjøkkenventilator og baderomsventilator som går samtidig.
3. Stålpipa går rett opp fra peisen, og den strekker seg omtrent 3,5 meter. Kan det være betydelig varmetap opp denne? Hvordan kan eventuelt det løses? Det er ingen spjeld på pipa. På peisen fra 2014, er det heller ingen spjeld på pipa. Kun ett spjeld i bunn.
Peisen varmer godt, men sammenlignet med en Rais fra 2014 (også med 3 sider/glass), så varmer den fra 14 mer intenst og varmt. Det er nesten slik at om man sitter 1 meter unna den, så er det for varmt, mens hos min så kan man sitte 1 meter unna uten at det er noe problem. Det er varmt, men ikke like intenst.
1. Kan det være noe feil en plass, eller fungerer nyere ovner på denne måte?
2. Kan kaldluft fra utsiden påvirke varmen i ovnen? Alternativt er å koble fra røret, og hente lufta fra rommet/stua. Koblet det til utsiden, siden det da ikke trenger å bekymre oss for kjøkkenventilator og baderomsventilator som går samtidig.
3. Stålpipa går rett opp fra peisen, og den strekker seg omtrent 3,5 meter. Kan det være betydelig varmetap opp denne? Hvordan kan eventuelt det løses? Det er ingen spjeld på pipa. På peisen fra 2014, er det heller ingen spjeld på pipa. Kun ett spjeld i bunn.
Du må ikke finne på å koble fra friskluftstilkoblingen på ildstedet, du vil da få mer problemer. Nyere ildsteder er spesifikt laget for å funksjonere aller best mulig med friskluftstilkobling.
Du har ingen store varmetap fra stålskorsteinen, den er isolert.
Nå skal det sies at ovnen vår varmer ganske godt, så hadde det ikke vært for at jeg kunne sammenlignet med en annen ovn, så hadde jeg ikke tenkt på det.
Den andre ovnen er en Rais 500-3 og står i et annet hus. Glassflaten på vår (visio 3) er litt større, så det kan jo være at det føles mer intenst på den andre siden glassflaten er mindre (varmen fordeles over et mindre området, og derfor blir det mer varme der det er glass).
Kan legge til at vi også har en vifte på toppen av pipa som går i boost mode under oppfyring, og så ned på laveste hastighet når pipa har nådd 100+ grader. Etter hvert går pipa som regel opp i en temp på mellom 200-300 grader.
Vifta har vi grunnete litt for lite trekk da pipa står helt nederst på taket, og høyden er litt for lav.
Kan det være at vifta "trekker" for mye varme ut? Tviler vel egentlig på det...
Legger også merke til at vår brenner "bedre" enn den andre, trolig grunnet gode trekkforhold med vifte og friskluft.
Kan ikke se noe relevans i denne forklaringen. Et "varmetap" i en stålskorstein hadde jo bare vært pluss for boligen. Skulle en isolert skorstein fungere slik at den ga mindre varmetap, ville det jo blitt at den sørget for mer oppvarming for kråkene.
Når det gjelder varmefølelse fra glasset er det jo noen peiser som blir levert med tykkere glass eventuelt dobbelt glass, da vil man få en langt lavere strålevarme. Selv har jeg en stor Brunnerpeis, forholdsvis identisk i utseende med nevnte Rais. Den har utrolig tynne glass, nesten så jeg blir forundret over at de kan holde. Peisen er så stor at jeg kan lage et formidabelt bål med en voldsom strålevarme.
Ang, varmetap, så kommer det en del varme ut fra konveksjons-ristene som er plassert oppe mot taket på ildstedet. Det kommer kanskje fra pipa?
Glasset på vår Rais visio er 4 mm tykt. Har du målet på din Brunner? Vil et tykkere glass føre til at varmen stråler mindre, men til gjengjeld varer lenger?
Nei det hadde ikke vært pluss for boligen. Hadde skorsteinen vært mindre isolert, eller ikke ikke isolert i det hele tatt hadde du fått igjen noe mer varme fra selve skorsteinen, men du hadde senket temperaturen på røykgassen så mye før den forlater skorsteinen at du hadde fått mye andre problemer, dertil beksot. Et rentbrennende ildsted henter ut mye mer varme fra røykgassen, slik at temperaturen på det som går ut i skorsteinen er vesentlig lavere en f.eks en gammel ovn.
Helt riktig! Noe av det samme skjer når man har røykvifte, du får en kunstig trekk som ofte er for god med det resultat at du får igjen mindre varme fra ildstedet.
Nå er det byggtekniske årsaker til at TS må ha røykvifte så det er jo greit, men man bør alltid unngå å bruke dette å heller prosjektere og utføre fyringsanlegget riktig.
Ja, der er vi helt enige, men kan ikke se noen grunn til hvorfor det skulle forandre seg hvorvidt første meteren etter ovnen er isolert eller ikke. Det blir jo ikke noe mere varmetap fra ovnen grunnet dette?
Jeg har en noe identisk Jøtul 520 på hytta. Dvs identisk i den forstand at det er glass på 3 sider. Der har jeg uisolert stålrør med bend, ca 1 meter før den går inn i en ikke alt for høy lecapipe. Det fungerer som bare det, ovnsrøret gir fra seg plenty med varme, 520 brenner med god varme. Kan ikke se annet enn at vi hadde tapt mye varme hvis piperøret hadde vært isolert. Ikke kan jeg se at funksjonen på ovnen hadde blitt bedre heller.
Nå har jeg ikke skyvelære for hånden, men ser ut til å være 3 mm. Det er store glassflater, frontglasset er 50 cm høyt og 60 bredt. Sideglassene er 25 brede.
Kann ikke tenke meg det er noe varmelagring i glassene, de er nok kalde minutter etter fyring. Vet heller ikke om et par mm gjør særlig forskjell. Dobbelt glass derimot gir stor forskjell i stråling.