6,550    9    0  

Vedovn i kjeller, erstatte feieluke med røykrør m luke.

 27     0
Har en 100+ år gammel teglsteinspipe på over 10m. I kjelleren her vil jeg sette inn en vedovn.

For å ikke svekke konstruksjonen(og for å gjøre det kjapt og billig) vil jeg erstatte feieluka/(sotluka?) med et røykrør med feieluke. Hvis luka på røret er helt inntil pipa skulle vel dette være mulig?

Eventuelt bytte til en mindre luke(diger i dag) og putte inn røykrøret ved siden av/over ny luke i det gamle hullet.

Synspunkter? Hvorfor ser det ikke ut som andre har tenkt på dette før?

   #1
 2,858     0
Mesteparten av poenget med sotluke i pipe er å kunne fjerne soten (med spade e.l.) etter feiing. Hvordan har du tenkt å få til det gjennom en luke i røret?
   #2
 3,277     I huset mitt     0
Hvorfor ingen andre har tenkt tanken.....Kanskje ikke helt lovlig å fjerne feieluke i bunnen av pipa?

Tror nok du må borre inn et nytt røkrør i pipa, og passe på at ovnen ikke stenger tilgang til nettop feieluka.
  (trådstarter)
   #3
 27     0
Ser det med spade.
Hvis jeg går for alternativ 2 da. Bytter ut den digre luka jeg har i dag med en mindre og monterer røykrøret over.
Er det noen regel for hvor stor sotluka skal være? På loftet har jeg mye mindre luke enn i kjelleren. Ved å sette denne type luke nede har jeg plass til røyrøret over i det gamle hullet.
Blir nok fint plass til en teglstein eller to imellom også.
Om det finnes feieluke i bredt men lavt format burde det vel ihvertfall gå fysisk plasseringsmessig. Men finnes det regler for avstand?
Hva er eventuelt hensikt med det?
   #4
 6,705     Akershus     0
Luka på loftet er nok en feieluke, ikke en sotluke. I feieluka trenger man bare plass til å få inn feieutstyret, ikke en hel spade.
  (trådstarter)
   #5
 27     0
Dagens luke i kjelleren virker veldig overdimensjonert. Ser jeg får sotluker ned i 6" hos kjente leverandører på nettet. Det gir meg fysisk plass til røykrøret i tilleg. Og sannsynligvis en teglstein eller to mellom i høyden.

Men så har jeg hørt at det bør være 200mm mellom sotluke og røykrør, men det sies bare bør og ikke MÅ. Hva er årsaken til denne "regel"?.

Hvis begrunnelsen er at man ikke skal svekke pipa er det jo nettop det jeg oppnår i dette tilfellet da jeg unngår å lage flere hull.
   #6
 923     0
Hvis pipa ikke tåler at du monterer ett røykrør burde den komme ut av bruk ganske så fort.
Grunnen til at pipa ikke skal starte med ett røykrør er for meg ganske logisk.
Det vil drysse ned sotpartikler i pipa, folk er ofte dårlige med å tømme sotluke, og om man har en del sot/koks/tjære-partikler i røykrøret, hva tror du vil skje når du får skikkelig fyr i den ovnen da ?

Skulle heller ikke forundre meg at en kunne få dårlig trekk også.

   #7
 88     Troms     0
Somregel oppgir produsent av ovn eller pipe krav til minste avstand. Grunnen til avstand er varme samt potensielt overslag til sotluken. Sistnevnte er utrolig lite trivelige greier.

   #8
 379     Lillesand     0
Ville nok tatt en prat med det lokale feier/brannvesenet.  Er uansett de som må godkjenne det nye ildstedet.
Signatur
   #9
 262     0
Røykrør kan monteres min 20 cm over sotluke og min 30 cm under feieluke.
Sotluka skal i utgangspunktet ikke være mindre enn tverrsnittet på pipen.

Hvis pipe ikke tåler nytt uttak, så bør den ikke brukes til noe annet heller :)

Et annet poeng, er at hvis du har en enormt stor luke, så er sannsynligvis tverrsnittet noe av det samme. Da vil det med stor sannsynlighet være behov for å minske tverrsnittet dersom du setter inn en ny rentbrennende ovn.

Lykke til
Signatur