#11
 3,277     I huset mitt     0
Jeg bytta en 30+ år gammel bereder som fungerte fint, kun pga ro i sjela.
-Jeg antok at med min flaks så slutter berederjævelen å virke natt til 1 juledag eller annen upassende og dyr dag å bytte den ut på.Wink

Så lenge det ikke er mye lekkasje så kan man jo bruke tiden til å se etter gode tilbud på eks ny bereder.
-Mener at forrige uke hadde Coop OBS en kampanje på 200l Saga bereder fra OSO til 2990.-

   #12
 5,432     Akershus     0
Tror kanskje du blander min bereder og bergho sin, min er fra 90-tallet en gang Smile Dessuten snakker vi ikke om sikkerhetsventil nå, men selve plastlokket/rattet til stengeventilen. Den fungerer helt strålende ellers, så har lyst å prøve å beholde den om det er en «quickfix i form av en pakning som bare må strammes.

Men skjønner godt hva du mener snektriker. Kostnaden på en ny VV er vel ikke så ille, men det blir vel fort to-og tredoble prisen når man leier inn rørlegger som skal ordne dette..

Ok, så bildet av en gammel bereder med tegn til lekkasje, så trodde det var din. Da går svaret videre til Bergho, hvis han ikke har berederen i rom med sluk. Uansett, så har nok mange en temmelig høy egenandel på forsikring, (skremmende mange har ikke forsikring engang, i hvert fall ikke innboforsikring), så jeg tror faktisk ikke man ender opp med store forskjellen for en bereder inkludert skifte.
   #13
 1,489     Oslo     0
Kanskje kunne simenwb finne ut produsent/firmanavn på sin ventil? Så kunne vi kanskje komme over noe info.
Jeg måtte bruke sterkt lys og lupefunksjon på telefonen for å lese av produsentnavn.

Og så er jeg helt enig med snektriker når han sier "Slaghammer på en sikkerhetsventil, herre jemini....."
Signatur
   #14
 25,371     Akershus     0
Slaghammer på en sikkerhetsventil, herre jemini.....


Antatt situasjon:

En seteventil (ikke sikkerhetsventil). Spindelen er på vanlig vis gjenget inn i spindelhuset slik at dreiing av spindel letter seteventilen.
Manøverratt av plast er satt ned på spindelenden via splines. Det hele sikret ved en ringformet fjær søm klyper innenfor splines. Ringfjær er ikke tilgjengelig.

Manøverrattet skal av, men er grodd fast i splines og færa er stri.

Hvordan vil snektrikker foreslå at rattet skal bringes av?
Signatur
   #15
 5,432     Akershus     0
Selv om jeg har en rørleggermester i familien så foretar jeg mye rørarbeid selv. Én ting jeg alltid gjør er å skaffe mothold når jeg skrur på rørdeler, for ikke å belaste skrudd, loddet, eller bare skjør forbindelse i nærheten. Mothold vil typisk bestå av rørtang, fastnøkkel e.l. Får jeg ikke rikket delen da, må jeg ta en gjennomgang på nettet, alternativt lufte problemet med fagmannen. Å slå på deler av rørsystemet, som i ditt nevnte tilfelle mest sannsynlig vil kreve arbeid med begge hender og dermed mest sannsynlig ikke kan sikres med et forsvarlig mothold, høres for meg veldig ufornuftig ut. Når vi også vet at en sikkerhetsventil ivaretar en meget viktig sikkerhetsfunksjon, gjør det saken enda mer risikabel.

Er en rørdel så vanskelig å demontere, vil jeg regne med at den har gjort jobben sin og bytter den ut. Rørdeler i dag er grunnet stor konkurranse fra nettbutikker, heldigvis stort sett overkommelig i pris, heller en ny del enn å risikere skade på mennesker og eiendom.
   #16
 25,371     Akershus     0
Dette er, som nevnt, ikke en sikkerhetsventil, men en seteventil som stenger kv innløpet til vvb.

Jeg ser ikke at du har noe forslag til hvordan dette rattet skal gripes og trekkes av?

Hvordan få trukket av et plastratt som sitter fast i splines, gørr og med en liten låsefjær?

At seteventiler drypper litt langs spindelen er ganske vanlig. Min rørlegger har en egen bek-asbestlisse som han bruker i pakkboksen og krana holder tett igjen i mange år.

Signatur

   #18
 5,432     Akershus     0
KjellG, jeg er en forholdsvis gammel mann, er teknisk utdannet, har et langt mangeartet håndvverksrelatert yrkesliv bak meg med mange utfordringer som er blitt løst opp gjennom. Hadde det vært strengt nødvendig, av økonomisk eller annen art, hadde jeg fundert meg frem til forskjellige måter å løse slike ting på, men jeg hadde foretrukket å gjøre det på en måte som garantert ikke medførte følgeskader. Ser liten grunn til å risikere mulige kostbare vannskader, eller i verste fall sprengningsfare ved å tukle med en sikkerhetsventil, uansett om det kun er kaldtvannskranen på denne eller ikke. Nøden lærer naken kvinne å spinne, heter det, min nød er ikke så stor ennå og har man ikke all verdens erfaring skal man helst ikke tukle med en bereder og absolutt ikke en som står i et rom uten sluk.

Skal man allikevel operere en slik med makt, bør den kanskje demonteres og settes i en skrustikke?
   #19
 25,371     Akershus     0
Jeg er også en gammel mann og har ingen fagutdanning. Har ikke praktisert i noe fag ut over privaten.

Jeg hadde en tilsvarende ventil. Der måtte selve ventilpakningen fjernes da stengeventilen fungerte som tilbakeslagsventil når vvb på hytta rutinemessig skulle tømmes pr hevert som er eneste måte å tømme min type vvb på. Tok av rattet, fjernet innmat og remonterte ventiltoppen. Fungerte i flere år. Er noen år siden så jeg husker ikke hvordan jeg fikk rattet av. Det var enklere å komme til. Jeg tror jeg brukte en bordbit som dor. Denne ble satt oppunder rattet og etter 2-3 korte, litt skarpe slag, kom rattet av. «Motholdet» var innfestingen i tanken. 

Her er det en trådstarter som ønsker å reparere en slik ventil. Hans rasjonale for å ønske det kjenner jeg ikke.

Ditt forslag er å demontere hele ventilen og sette den i stikka, ok. Hvordan får du plastrattet av?  
Signatur
   #20
 5,432     Akershus     0
Siden det ikke er en synlig skrue regner jeg med at det er presset på. Da ville jeg prøvd med f.eks en åpen skiftenøkkel under plastvingene og bruke den som en type vektstang og løftet den av. Mulig man enkelt ser hva som skal til når man har den foran seg.