9,001    19    0  

Solfanger anlegg i nybygg - Trenger innspill!

 5     Vestlandet     0
Hei!

Eg og min samboer skal til å bygge hus i løpet av året. Og har sett mye på alternativ oppvarming, hvor solfangere har falt i god smak.

Har lest endel på forumet her og kontaktet forskjellige leverandører.
Men sitter igjen med mange forskjellige inntrykk rundt dette temaet.

Har konkludert med at vi ønsker solfanger anlegg av typen "vakuumrør" dimmensjonert til å varme opp varmt vann og vannboren varme på ca 170-200m2 gulv.

Men er frustrert etter å ha fått veldig forskjellige priser og pakkesammensetninger på komponenter osv. Ser også at det er veldig mye billigere å kjøpe utenlands (alibaba.com) fra Asia foreksempel.

Ønsker erfaringer og råd om hvordan vi kan få laget til et passende anlegg. Er hendig med nevene og ettersom eg jobber offshore har eg god tid til å få gjort mye selv. Så eg tenker å legge opp til et "selv bygger anlegg".

Legger ved bilde av huset hvor eg tenker å plassere solfangere på sør/øst veggen i 2. etg på huset.
Veggen er 2,4m x 9,4 m og har omtrent ingen solhindringer.

www.bjahal.no/bilder/fasade.jpg

Håper på gode råd og erfaringer rundt priser og løsninger.

Mvh Bjarne

   #1
 3,997     Oppland     0
I norge er Bettum solvarme det beste alternativet jeg har funnet, de har gode produkter og greie priser.
Jeg har selv handlet der, anbefales!

Først bør du finne ut hvor stor tilskudd du trenger sommerstid, og så dimensjonerer du etter dette, ellers risikerer du bare at annlegget begynner å koke, og det blir bare et fryktelig griseri!
   #2
 5,729     0
Koking er det fleire løysingar for, å dimensjonere for å unngå dette er etter mi meining umulig i dei fleste tilfelle.
Ta sommaren 2009, det var 3 veker i strekk med strålande sol og 25ºC, oppvarmingsbehovet var null, vv. forbruket lite pga. lite klesvask (vi gjekk jo kun i shorts o.l.), bada stort sett ute etc.
Og om ein er på ferie 2 veker?
Partiellfordaming eller ventil som slipper ut varmtvatn etter behov er jo enkle løysingar på det.

Men kva som er det økomomisk mest gunstige årsdekninga ved solfangarar er komplisert å berekne.
Ser det er mykje rundt 30-40% som vert anbefalt, i praksis vår, sommar og haust, på vinter gir eit slik anlegg lite.
Så ei annan varmekilde som dekkar 50-70% må du nok inn med.
   #4
 5,729     0
Ved optimalt vinkling gir ein modul 30 med vakumrør 2337 kWh/år i Osloområdet (kilde: http://www.flexiheat.no/Produkter/page15/page9/page9.html)
De dekker da vel 4 m² meiner eg, så
Noko mindre på Vestlandet (94% - Kilde http://no.wikipedia.org/wiki/Solfanger)
så 3-4 slike moduler har eg rekna ut kan levere store deler av oppvarming vår og haust til huset mitt.
   #5
 3,997     Oppland     0
Hva enova sier om dette temaet tror jeg man skal ta med en klype salt!

At vakuumsolfangere skal passe bedre på vestlandet enn innlandet er jo rent sprøyt.
Platesolfangere passer bedre hvor det er varmt i lufta enn der det er 1grad årsmiddeltemperatur,og det er jo ikke vanskelig å skjønne når man begynner å sammenligne isolasjonsverdien på en vakuumsolfenger vs platesolfanger.

En av leverandørene av solfangere har en del praktiske eksempler på dette, hvor vakuumsolfangeren har gitt varme mens platesolfangeren ved siden av holder mange minusgrader.
Dette var vel info som ikke er offisiell enda da testperioden ikke var over, om jeg forsto han rett.
Derfor nevner jeg ikke navn, men mange skjønner vel hvem jeg mener;)

Så jeg er ikke i tvil lenger om at vakuumsolfangere er det best egnede her hvor vi har lave årsmiddeltemperaturer i allefall.
  (trådstarter)
   #6
 5     Vestlandet     0
Eg har snakket litt med Bettum også. Men eg synes dette er veldig dyrt sammenlignet med utenlandske priser som sagt.

Ser ikke på koking som et problem. Da dette systemet må kunne avlastets med sikkerhetsventiler som hvilket som helst annet type system med en ekspansjonstank.
   #7
 5,729     0
Å la sikkerhetsventiler ta overskuddsvarme fra koking er ei dårlig løysing, og da kjem griseriet som britax nevnte inn i bildet.
Det beste er jo natuligvis å varme opp symjebassenget i hagen  Wink, men mitt er desverre ikkje bygd enda.

Eg satsar på partiell fordamping, men ein termostat i akk. tanken som styrer ein ventil som slipper ut litt vv. i eit sluk er også ei god løysing, stiller ein denne på 95ºC med ein hysterese på nokre grader skulle denne fungere fint.

Går ein for platesolfangarar, slepp ein jo alt dette.

Bettum er så langt eg har sett billigast på komplett løysing her i Norge.

Sjølve røyra utgjer jo kun ein del av kostnaden, for min del under 50%, men dei er vel enklast også å kjøpa kor som helst.

   #8
 9,677     Kysten     0
Britax: jeg har ikke skrevet at de egner seg bedre på vestlandet enn innlandet. Jeg har forespurt hvilken de anbefaler på vestlandet pga at det er der huset mitt står. Hva som passer på innlandet har jeg ingen interesse av. Men som jeg skriver, de passer sikkert der også.

Enova er uavhengig og uttaler de seg om dette stoler jeg mer på dem enn en produsent.
   #9
 3,997     Oppland     0
Ah, da missforstod jeg deg litt.
Forstod deg slik at de svarte at de fungerer best på vestlandet, og kanskje andre steder og, som om de kanskje ikke var bedre andre plasser hvor det er kaldere klima.

At de er uavhengige betyr ikke at de nødvendigvis har satt seg inn i saken, eller utført egene tester noe jeg tviler på de har gjort (utført egene tester).
   #10
 1,015     Revetal     0
Pris og kvalitet varierer enormt på solfangere, og ikke minst gjelder det samme også diverse nødvendig tilbehør som pumpegrupper, styringer, rør, koblinger, tanker etc.

All produksjon av vakumrør er det Kineserne som står for, og totalt er det over 1000 produsenter som leverer fra det beste i verden til sikkert noe av det dårligste også. Jeg har snakket med godt over 100 av de.

Jeg valgte en av de desidert dyreste og største produsentene, men samtidig beste ift Solar Keymark-testing på holdbarhet, kvalitet og ytelse.

Solfangere må tåle, over mange år, svært varierende temperaturer og andre ytre påkjenninger. Kvalitet på råvarer som glass og kobber, og spesielt godstykkelse på dette varierer mye. Det samme gjelder utførelsen som kan være høyteknologisk i produksjon, til nærmest se ut til å være kastet sammen.

Sikreste måte å kjøpe vakumrørsolfangere på fra Kina er å handle en hel container som leveres på døra. Den ene gangen vi fikk levert en mindre separat bestilling var halvparten av rørene knust på veien pga mye omlasting av sikkert svært så iherdige truckførere...MEN det kan sikkert gå bra også :)

Solfangerne har vi ikke hatt en eneste feil med, og effekt/utbytte har vært langt over forventet og beregnet på forhånd. Alt annet tilbehør og utstyr rundt fra Kina har vi kastet på dynga og funnet langt bedre kvalitetsprodusenter på i Tyskland, Italia og Sverige.

Oppgitt beregnet utbytte som Oblygre viser til har i realiteten vist seg i de fleste installasjonene å ligge ca 50% over dette. Test-data, tall og beregninger viser altså derfor svært sjelden fasiten på hva hver enkelt husstand kan vente å få. Hele systemløsningen må sees i sammenheng hvor alt fra tank, styring og installasjon er tilsvarende avgjørende faktorer som en effektiv solfanger.
Signatur