943    19    1  

25cm Leca isolert med 15cm EPS utvendig - hva gjør jeg inne?

 15     Fjell, Hordaland     0
Hei Smile

På tre sider av grunnmuren på vårt hus fra 1984 (25cm Leca) har jeg nå isolert utvendig ved å lime på 15cm EPS 150 med ikke-ekspanerede skum-lim. På de nederste 30cm brukte jeg 10cm XPS, slik at jeg da har et 5cm overheng (dryppnese) som flukter omtrent med bunn av tre-kledning på tilstøtende tilbygg. Med XPS'en får jeg da noe ned mot grunnen som ikke suger vann (i samme grad ihvertfall) samt at det er hardere og fint å lime på f.eks Steni plater som man kan gå mot med støpt platting etc senere. Muren er pusset med fiberpuss, og vil til sommeren enten bli malt med silikat-maling eller påført en sluttpuss med farge.

Grunnmuren er ikke tilfylt, og vil i sin helhet ligge under tak da vi skal bygge tett altan ut over den. Muren vil dermed ikke se mye vann, isåfall kun ved ekstrem sør-østlig vind.

Spørsmålet mitt er videre hva kloke hoder ville gjort på veggene innvendig?

- Fore på med 2", isolere 5cm rett i Leca, dampsperre og gips?
- Fore på med 2" litt trekt ut fra vegg, bruke streng for å stoppe isolasjon før vegg (lage luftskikt mellom Leca og isolasjon), dampsperre og gips?
- Fore på med 2" eller lekter, dampsperre og gips (fordi vegg er nok isolert)?
- Prime mur med KZ, punkt-lime på kryssfiner med skum-lim (så rett og i lodd som mulig), dampsperre og gips?
- Bruke eller ikke bruke dampsperre? Hvis jeg har skjønt riktig så er det bare ved tilfylt grunnmur man bør unngå det?
- Er hele konstruksjonen min å anse som dampåpen slik den står nå; 25cm Leca - 15cm EPS - fiberpuss?

Kan legge til at en liten del grunnmuren (3-4m) kanskje blir fylt inntil senere, men da med Leca kuler.


Håper på konstruktive innspill, og at det er problemstillinger som opptar flere enn meg,,

Signatur

   #3
 38,273     Lillestrøm kommune     0
Jeg synes disse over bakken murene er like vanskelige som de under, jeg åpnet en slik vegg en gang, med plast, og isolasjonen var kliss våt. Når mine inspeksjonshull sto åpne så tørket faktisk veggen. Fukten kom her opp fra gulvet. Med utvendig isolasjon så skal muren bli varm på innsiden. Noen som tar sjansen og gir de gode rådene ?
   #4
 8,022     Bærum     0
Hvis det ikke er noe isolasjon på utsiden kan en risikere at det kondenseres på murveggens glatte innside hvis det er f.eks etterisolert 5cm på innsiden.

For TS sitt tilfelle burde det være helt safe å lekte inn og isolere 5cm inntil leca på innsiden. Dampsperre skal benyttes.
  (trådstarter)
   #5
 15     Fjell, Hordaland     0
Hvis det ikke er noe isolasjon på utsiden kan en risikere at det kondenseres på murveggens glatte innside hvis det er f.eks etterisolert 5cm på innsiden.

For TS sitt tilfelle burde det være helt safe å lekte inn og isolere 5cm inntil leca på innsiden. Dampsperre skal benyttes.

Takk for tbm.. Så i og med at det er 15cm isolasjon på utsiden som går ned litt ned på utsiden av sålen, så skal det ikke kunne oppstå noe fukt mellom leca og isolasjon, og isolasjon kan trykkes helt ut mot leca?
Legger til at kulde/fukt har fritt leide opp gjennom ringmur/såle og opp i leca vegg. Men det er vel begrenset hvor mye som kommer opp her med god drenering under/rundt huset, i tillegg til at det blir altan over grunnmuren hele veien?
Signatur
   #6
 858     Bærum     1
Jeg stemmer for utlekting, 5 cm isolasjon og ingen fuktsperre. Det er ingen risiko knyttet til kondensering av inneluft mot lecaveggen, siden det er isolert så godt på utsiden. Det er derimot en viss sannsynlighet for kapillært oppsug gjennom ringmur. Dette fukten bør luftes ut i rommet og ikke stenges inne bak en dampsperre.

Evt ingen innvendig isolasjon, siden det er godt isolert på utsiden.
Signatur
   #7
 8,022     Bærum     0
Hvis en ikke monterer dampsperre på innsiden vil det resultere i at damptrykket fra innsiden presser fuktighet ut i lecamuren ettersom det er damptett på utsiden.
Dersom dette ikke er et problem for bestandigheten til lecaen over tid, kan det vurderes å droppe dampsperre. Dette må ses opp mot lokale forhold mhp hvor mye kapillært oppsug det kan være snakk om i lecaen...

   #8
 395     0
Fukt fra inneklima er ikke noe problem for bestandigheten til leca, det står tusenvis av lecavegger ute i all slags fuktig vær. Om man bruker dampsperre så har man sperret trestenderne mellom to relativt tette lag, det er uheldig uansett om man har kapillært oppsug eller ikke.
   #9
 290     0
Weber skisserer forskjellige løsninger på sine isoblokk 25-35. Alle inkluderer utlekking og dampsperre. Disse blokkene er fylt med "pur" isolasjon. Denne er tilnærmet like tett som eps. Jeg ville satt opp dampsperre som Weber/leca skisserer i sine datablader.
   #10
 395     0
PUR-isolasjonen er diffusjonstett, men fugene mellom blokkene, spesielt stussfugene er ikke lufttette. Leca oppgir ikke noen diffusjonstetthet for løsningen som helhet, men den er neppe særlig høy.