963    7    0  

Bærevegg?

 432     Akershus     0
Vi skal rive en vegg mellom stue og spisestue i huset vårt fra 1925, men er litt i tvil om den er bærende. Har snakket med en tidligere snekker som sier det er veldig lite sannsynlig at den har noen bærende funksjon siden den går parallelt med bjelkelaget mellom 1. og 2.etasje. 

Bærevegg? - bjelker.png - vlangber
Har fjernet panel og rupanel på den ene siden for å se nærmere. Bjelken som går oppi bjelkelaget blir er kuttet inni minst to steder, hvor ca halvparten av bredden er kuttet bort, for å få en skjøt med stenderne i veggen. Det gjør meg tryggere på at den ikke har bæring, men det er en skråstender i veggen også. Kan den ha en viktig avstivningsfunksjon?

Noen tanker?

Bærevegg? - 20180930_212622.jpg - vlangber

Bærevegg? - 20180930_212708.jpg - vlangberBærevegg? - 20180930_212551.jpg - vlangberBærevegg? - 20180930_212636.jpg - vlangberBærevegg? - 20180930_212603.jpg - vlangberBærevegg? - 20180930_212719.jpg - vlangberBærevegg? - 20180930_212646.jpg - vlangber

  (trådstarter)
   #1
 432     Akershus     0
Jeg har lest litt mer, og så vidt jeg kan skjønne kan ikke veggen ha en bærefunksjon, men den kan ha en avstivningsfunksjon mot kraftig vind. Vurderer derfor å sette inn dobbel 48x198 vertikal mot yttervegg som opplegg, og en 140mm H-bjelke under bjelken dere ser på bildene, og anlegg mot pipa på siden inni rommet.

Hva tror dere om det?

Bærende konstruksjoner er søknadspliktig, men så vidt jeg kan skjønne er det ingen bærende funksjon på veggen.
   #2
 6,932     Akershus     0
Tror ikke den ene sverten til eller fra gjør store forskjellen. Har aldri opplevd at lettvegger har blitt benyttet til vindavstiving. Menmen, man tror man har sett alt... Smile


Men bærevegg er det med stor sannsynlighet ikke.

.Thag
   #3
 325     Sørlandet     0
Hmm..

1. Når jeg skiftet ut muggen takgips i kjelleren så tok jeg temporært vekk en 3"x1,5" støtte noen hadde klemt inn under en av bjelkene i midten. Det sviktet kjennbart litt mer på stuegulvet ovenfor (så satte en ny 4"4" støtte.. ser mer bastant ut Laughing. Støtten har jo ikke noe å si for bæringen (bjelken som var støttet hadde ikke noe hull/svakheter etc. og de andre bjelkene har ikke støtter), men da det er på midten der man ofte går/hopper og diverse så gir det noe effekt mtp. svikt.

Hvis bjelkelaget er litt underdimensjonert (med moderne mål) og gulvet i 2e etasje er godt festet i bjelkelaget, så kan samme slags effekt evt. komme her.

2. Rent generelt.. Usikker på hvor pass annerkjent løsning det er å bruke pipa til vindavstiving?
Men hvis man nå mener det er en lur løsning.. så ville en H-bjelke slik beskrevet være veldig overkill.
Langt før den H-bjelken knekker så tenker jeg at den enten vil punktere pipa eller rasere den. En vanlig 2"4" som er sikret mot knekking (i eks. bjelken ovenfor) tåler rundt 10 ton i rent trykk.
  (trådstarter)
   #4
 432     Akershus     0
2.) Vet ikke om det er en annerkjent løsning å h-bjelke/limtredrager mot pipe for vindavstivning, men så vidt jeg kan skjønne dagens konstruksjon er det sånn det fungerer i dag, hvis veggen har en funksjon mot vindavstivning. Grunnen til at jeg foreslo H-bjelke er at da er jeg sikker på at det også blir stivt nok i forhold til bæring.
   #5
 325     Sørlandet     0
Hypotetisk:

Antar denne tverrveggen står på en svill, som står på grunn (kanskje svillen til og med er festet i grunnen?)

Som tankeeksperiment... ta vekk hele huset.. unntatt den aktuelle ytterveggen og "tverrveggen". Dette alene vil kunne stå emot en hel del vind (iaf fra den ene retningen). Det kanskje forskyves noe, men velter ikke så lett.

Ta vekk tverrveggen også.. hva skjer? Pipen er ikke nødvendig for horisontal avstiving.
  (trådstarter)
   #6
 432     Akershus     0
Men hva ville du gjort? Lagt på en bjelke for å stive av?
   #7
 325     Sørlandet     0
Jeg vet for lite om huset som helhet for å bedøme om dette vil være et problem for vind.
Prøver fremst å avråde fra å sette inn en H-bjelke, da jeg syns begrunnelsene som er gitt er merkelige.
Hvis denne veggen hadde buret en vertikal last hadde en bjelke gitt mening.

Hvor nødvendig denne veggen evt. er for vindavstiving henger bl.a. på dimensjonerende vindhastighet i området, evt. faktorer fra nærmiljøet som påvirker vind, hvor stort effektivt vindfang dette bygget er (både med tanke på laterale krefter og moment) + hvor stivt det er i øvrig.
Hvis jeg såg dette kunde jeg nok få en magefølelse (jeg er ikke helt innsatt i gjeldende regelverk), men å bygge kun basert på en random person på ett nettforum sin magefølelse er ikke noe jeg ville gjort iaf.

Hva gjelder evt. problem med svikt på gulvet i 2 etasje, er det mye lettere å håndtere. Hvis nå veggen fjernes så merker man fort om det svikter mer på overetasjen. Da kan man sen fundere på om det er noe man vil leve med, eller evt. finne en løsning.